Veilig Internetbankieren

Veilig Internetbankieren met Mijn ING Zakelijk

• 1.

Voor het wachtwoord gelden de volgende regels:

• Gebruik letters, cijfers en leestekens.
    • Gebruik minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer.
    • Lengte: minimaal 8 en maximaal 20 karakters.
    • Uw wachtwoord mag niet hetzelfde zijn als uw gebruikersnaam.
    • Kies een wachtwoord dat u de afgelopen 12 maanden niet heeft gebruikt.

U kunt kiezen uit de volgende karakters:

• Cijfers: 0 t/m 9
    • Letters: kleine letter (a t/m z) en hoofdletter (A t/m Z)
    • Leestekens: punt (.), koppelteken (-), liggend streepje (_) en uitroepteken (!)
    • Overige tekens: @, #, $ en %

Tip:
    Bedenk een zin en gebruik van elk woord de 1e letter. Bijvoorbeeld de 1e regel van een kinderliedje: ‘Ik zag 2 beren broodjes smeren!’. Combineer dit met cijfers en leestekens. Uw wachtwoord wordt dan: ‘#Iz2bbs!’. Belangrijk: Kies dit voorbeeld niet als wachtwoord.

Voor de gebruikersnaam gelden de volgende regels:

• Kies een gebruikersnaam die alleen u kent.
    • Lengte: minimaal 6 en maximaal 20 karakters.

U kunt kiezen uit de volgende karakters:

• Cijfers: 0 t/m 9
    • Letters: a t/m z
    • Leestekens: punt (.), koppelteken (-) en liggend streepje (_)

Tip
    Gebruik de optie 'gebruikersnaam bewaren' alleen op uw eigen computer.

• 2.

Het verdwijnen van uw wachtwoord uit het invoerveld gebeurt uit veiligheidsoverwegingen, zodat anderen niet kunnen tellen uit hoeveel tekens uw wachtwoord bestaat en het op die manier kunnen raden.

• 3.

Voor het wachtwoord gelden de volgende regels:

• Gebruik letters, cijfers en leestekens.
    • Gebruik minimaal 1 hoofdletter, 1 kleine letter en 1 cijfer.
    • Lengte: minimaal 8 en maximaal 20 karakters.
    • Uw wachtwoord mag niet hetzelfde zijn als uw gebruikersnaam.
    • Kies een wachtwoord dat u de afgelopen 12 maanden niet heeft gebruikt.

U kunt kiezen uit de volgende karakters:

• Cijfers: 0 t/m 9
    • Letters: kleine letter (a t/m z) en hoofdletter (A t/m Z)
    • Leestekens: punt (.), koppelteken (-), liggend streepje (_) en uitroepteken (!)
    • Overige tekens: @, #, $ en %

Tip
    Bedenk een zin en gebruik van elk woord de 1e letter. Bijvoorbeeld de 1e regel van een kinderliedje: ‘Ik zag 2 beren broodjes smeren!’. Combineer dit met cijfers en leestekens. Uw wachtwoord wordt dan: ‘#Iz2bbs!’. Belangrijk: Kies dit voorbeeld niet als wachtwoord.

• 4.

Mijn ING Zakelijk is zodanig beveiligd dat deze omgeving zonder codes van buitenaf niet is te benaderen. Uw gegevens zijn beveiligd tegen ongewenst gebruik via een gebruikersnaam en een wachtwoord. Als u inlogt op Mijn ING Zakelijk, gaat dit automatisch via een beveiligde verbinding. Het adres van deze webpagina begint altijd met https://mijnzakelijk.ing.nl/... Controleer dit adres.

Daarnaast kunt u zelf een aantal maatregelen nemen om de veiligheid van uw computer en de verzonden informatie te verhogen.

Meer informatie over veilig bankieren

• 5.

Bij sommige mobiele telefoons kan het voorkomen dat het gebruik van Bluetooth het toestel vatbaar maakt voor inbraak. Uw sms-berichten zouden uitgelezen kunnen worden. De leveranciers van toestellen stellen firmware ter beschikking om dit op te lossen. Kijk hiervoor op de website van het merk toestel dat u heeft. Als u een toestel met Bluetooth heeft, is het aan te raden om uw Bluetoothverbinding standaard uit te zetten.

• 6.

Verdachte e-mails kunnen zogenaamde Phishing e-mails zijn. Bij Phishing versturen criminelen e-mails, zogenaamd uit naam van de bank, waarin ze naar uw persoonlijke gegevens vragen. Meestal gaat het om uw inlogcodes.

Ga altijd zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Mijn ING Zakelijk is strikt persoonlijk, geef nooit uw gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders. Ook niet via e-mail of aan medewerkers van de ING.

Maak nooit gebruik van links om in te loggen op Mijn ING Zakelijk, maar log in op de volgende manier: vul in de bovenbalk van uw browser www.ing.nl/zakelijk in. Klik op 'Inloggen Mijn ING Zakelijk’ Op de pagina 'Veilig bankieren' maken wij melding van de bij ons bekende Phishing e-mails. Controleer of de door u ontvangen e-mail overeenkomt en volg de instructies. Komt de e-mail niet overeen maar vind u de e-mail wel verdacht, meld dit dan aan de ING via een e-mail naar: valse-email@ing.nl

Veilig bankieren

• 7.

Op 3xkloppen.nl vindt u meer informatie en leert u in enkele eenvoudige stappen hoe u veilig kunt internetbankieren.

• 8.

Als oplossing voor dit probleem kunt u uw browserinstellingen aanpassen (als u Internet Explorer gebruikt):

• Open Internet Explorer
    • Kies bovenin de werkbalk voor ‘Extra’
    • Selecteer ‘Internet-opties’
    • Selecteer ‘Geavanceerd’
    • Vink alle instellingen aan die vallen onder ‘Beveiliging’, behalve TLS 1.0 (dit kan namelijk problemen opleveren met andere pagina's).
    • Start uw computer opnieuw op

• 9.

Voor al uw vragen: Veilig bankieren

• 10.

Deze campagne wil de consument attenderen op het belang van veilig internetbankieren. Banken werken hier hard aan mee, maar u kunt ook zelf iets doen. Op 3xkloppen.nl leert u in enkele eenvoudige stappen hoe u veilig kunt internetbankieren. Informatie specifiek voor de ING vindt u hier.

• 11.

De naam trojan is afgeleid van de term ‘Paard van Troje’. Een trojaans paard ofwel trojan is een programma dat ongewenst meekomt met een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Een trojaans paard kan schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker aantasten. Met een trojaans paard wordt uw pc opengesteld voor andere gebruikers. Dit geeft hen onder meer de mogelijkheid om:

• Persoonlijke gegevens op de pc te achterhalen
    • De harde schijf te gebruiken om bestanden te delen, wijzigen of verwijderen
    • De pc gebruiken in een DDOS-aanval (Distributed Denial Of Service) of Spam aanval

• 12.

In deze informatieve animatiefilm kunt u leren wat het verschil is tussen een virus, een botnet en een worm.

• 13.

Bij Phishing heeft een crimineel het doel uw persoonlijke gegevens te achterhalen. Een veel voorkomende vorm is een e-mail waarin een crimineel, zogenaamd om urgente redenen en uit naam van de bank, naar persoonlijke gegevens vraagt. Meestal gaat het om uw inlogcodes.

Ga altijd zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Mijn ING Zakelijk is strikt persoonlijk, geef nooit uw gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders. Ook niet via e-mail of aan medewerkers van de ING.

Meer informatie

• 14.

Verdachte e-mails kunnen zogenaamde Phishing e-mails zijn. Een Phishing e-mail is een e-mail die niet door de ING is verstuurd, maar door criminelen. In deze e-mails wordt vaak naar uw persoonlijke gegevens gevraagd. Meestal vragen deze criminelen naar uw inlogcodes en naar TAN-codes.

Ga altijd zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Mijn ING is strikt persoonlijk, geef nooit uw gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders. De ING vraagt nooit naar persoonsgebonden gegevens als gebruikersnaam, wachtwoord of TAN-codes. Niet in een e-mail en niet per telefoon Ga altijd vertrouwelijk om met deze gegevens, net als de pincode van uw betaalpas.

Op de pagina 'Veilig internetbankieren' maken wij melding van de bij ons bekende Phishing e-mails. Indien de e-mail die u heeft ontvangen overeen komt met één van de voorbeelden op deze pagina, hoeft u geen verdere actie te ondernemen. Komt de e-mail die u heeft ontvangen niet overeen met de voorbeelden en vindt u de e-mail verdacht, stuur de originele e-mail dan door naar: valse-email@ing.nl

• 15.

• Open nooit uitvoerbare bestanden (.exe) of scripts (.vbs) die u als bijlage ontvangt via e-mail.
    • Download en/of installeer nooit verdachte applicaties van het internet. Scan alle binnenkomende post en gedownloade documenten met een recente, geüpdate versie van een virusscanner.

Zelfs als u al deze voorzorgsmaatregelen heeft genomen, is het niet uitgesloten dat er op uw systeem wordt ingebroken. Elke barrière die u opwerpt, verkleint echter de kans op inbraak.

• 16.

Ga altijd zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Mijn ING Zakelijk is strikt persoonlijk, geef nooit uw gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders. Ook niet via e-mail of aan medewerkers van de ING.

Meer informatie over veilig bankieren.

Als u inlogt op Mijn ING Zakelijk, gaat dit automatisch via een beveiligde verbinding. Het adres van deze webpagina begint altijd met https://mijnzakelijk.ing.nl/.... Controleer dit adres.

• 17.

Als gebruiker kunt u zelf de veiligheid verhogen door een aantal eenvoudige maatregelen te nemen:

• Als u inlogt op Mijn ING Zakelijk, gaat dit automatisch via een beveiligde verbinding. Het adres van deze webpagina begint altijd met https://mijnzakelijk.ing.nl/... Controleer dit adres.
    • Accepteer geen onveilige items in uw beveiligde omgeving. Als wordt gevraagd of u wilt doorgaan, kies altijd ‘Nee’.
    • Ga altijd zorgvuldig om met persoonlijke gegevens. Mijn ING Zakelijk is strikt persoonlijk, geef nooit uw gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders. Ook niet via e-mail of aan medewerkers van de ING. Noteer nooit uw gebruikersnaam en/of wachtwoord in bijvoorbeeld uw agenda.
    • Voorkom het gebruik van onveilige wachtwoorden, zoals uw geboortedatum, rekeningnummer, voor- of achternaam.
    • Indien u gebruik maakt van TAN-code via mobiel, wordt er bij het versturen van een opdracht een gratis sms bericht verstuurd met één TAN-code en het totaalbedrag van uw overschrijvingen. Controleer altijd of dit totaalbedrag klopt.
    • Zorg er voor dat uw browsersoftware en besturingssysteem up-to-date is. Vaak kunt u updates gratis downloaden van de leverancier van de software.
    • Bescherm uw pc tegen virussen en spyware. Installeer een Firewall als u internet heeft via kabel of ADSL.
    • Reageer niet op e-mails waarin om uw gebruikersnaam en/of wachtwoord wordt gevraagd.
    • Controleer altijd uw af- en bijschrijvingen.

De ING stelt hoge eisen aan veiligheid. Daarom past de ING diverse beveiligingsmethodes en -technieken toe. Er kan echter nooit 100% bescherming tegen criminele activiteiten worden gegarandeerd.

Meer informatie over veilig bankieren

• 18.

Ja, de ING werkt ook mee. Net als alle andere banken is de ING continu bezig de veiligheid van internetbankieren te waarborgen. Ook voor u is hierin een belangrijke rol weggelegd. Op 3x kloppen leert u in enkele eenvoudige stappen hoe ook u veilig kunt internetbankieren.