Meest voorkomende bankfraude

Hoe houden we criminelen buiten de deur?

Uiteraard neemt de ING alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om fraude tegen te gaan. We lichten de belangrijkste werkwijzen van criminelen toe. En geven u tips wat u er zelf tegen kunt doen. Zo krijgen criminelen geen kans.

Wat is skimming?

Skimming is het kopiëren van uw pasgegevens. Criminelen plaatsen een kaartleesapparaatje op of in de pasinvoer van een geld- of betaalautomaat. Vervolgens kijken ze uw pincode af.

Wat is phishing?

Phishing is het ‘vissen’ naar uw persoonlijke gegevens. Dat kan via e-mail, telefoon of websites gebeuren. Criminelen doen dit om geld van uw bankrekening te kunnen stelen.

Wat is een Trojan?

Een Trojan (of: Trojaans Paard) is een programma, dat ‘vermomd’ als onschuldig bestand ongemerkt op uw computer wordt geïnstalleerd. Met dit programma kunnen criminelen op afstand in uw computer.

Wat is een geldezel?

Een geldezel stelt zijn bankrekening beschikbaar voor criminele activiteiten. Op die manier verbergen criminelen gestolen geld voor politie en justitie, waarna ze het zonder problemen kunnen opnemen.

Phishing via de telefoon

Phishing via e-mail kent u inmiddels wel. Maar criminelen proberen ook telefonisch te vissen naar de codes waarmee u bankiert. Ook via de telefoon vragen ING-medewerkers echter nooit naar deze gegevens.