Print

Stemming over eigen portemonnee verbetert

Consumptie neemt in de tweede helft 2010 weer toe

Vergeleken met het vorige kwartaal zijn Nederlanders minder negatief gestemd over de nabije toekomst. Het pessimisme over de eigen portemonnee neemt af. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer, de graadmeter voor de huishoudportemonnee, die in het eerste kwartaal van 2010 naar 92 punten is gestegen.

Huishoudens hebben vorig jaar flink bezuinigd en meer gespaard om een financiële buffer aan te leggen. Nederlanders geven aan nu minder hard te sparen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat consumenten in de tweede helft van het jaar alsnog aankopen zullen gaan doen die ze vorig jaar hebben uitgesteld. De inflatie is met 0,8% laag, maar pakt voor huishoudens verschillend uit, blijkt uit de analyse van de voorbeeldhuishoudens die ING volgt.

In 2009 werd er flink meer gespaard. Belangrijke spaardoelen zijn onder meer: het opbouwen van een financiële buffer (64%), de aanschaf van een auto (40%) en de vakantie (30%). Het ING Economisch Bureau verwacht dat Nederlanders komend jaar minder de hand op de knip zullen houden dan afgelopen jaar. Hoewel de koopkracht zich negatief ontwikkelt, zal voor een deel van de eerder uitgestelde aankopen dit jaar toch de portemonnee getrokken worden. De stemming onder Nederlandse huishoudens over hun portemonnee is ook verbeterd ten opzichte van drie maanden terug, al is het vertrouwen met een BudgetBarometerstand van 92 punten nog wel licht negatief. Overigens zegt een overgrote meerderheid van acht op de tien huishoudens precies uit te komen of geld over te houden. Charles Kalshoven, econoom bij het ING Economisch Bureau: “Wij gaan er vanuit dat het vertrouwensherstel verder doorzet, onder andere vanwege afnemende onzekerheid over de arbeidsmarkt.”

Meer inzicht in uitgavenpatroon gewenst

De meerderheid (55%) van alle Nederlandse huishoudens zegt als gevolg van de recessie bewuster met geld om te gaan. Van de huishoudens die momenteel niet kunnen rondkomen, gaat het zelfs om 71%. De recessie heeft dus – onder andere – ‘leereffecten’ gehad. Overigens zegt één op de drie huishoudens behoefte te hebben aan meer inzicht in zijn uitgavenpatroon. Onder de niet goed rondkomende huishoudens gaat het zelfs om meer dan de helft (57%). Het lukt deze groep niet te bouwen aan een buffer en ook plannen zij de uitgaven minder ver vooruit dan vorig jaar. De behoefte aan inzicht in financiën is een trend die de ING herkent bij veel Nederlanders. In de zomer van 2009 deed de ING een pilot met een digitale huishoudboekje, gekoppeld aan de Betaalrekening (Tim). Twee derde van de deelnemers gaf daarbij aan dat ze door het overzicht dat Tim bood, slimmer en meer verantwoord met hun financiën omgingen.

Budgetbarometer

Voorbeeldhuishoudens: lage prijsstijging houdt aan

In februari waren de prijzen gemiddeld 0,8% hoger dan in 2009. Achter dit gemiddelde gaan duidelijke verschillen schuil. Kalshoven: “Dat blijkt uit een vergelijking tussen de voorbeeldhuishoudens die het ING Economisch Bureau volgt. Voor student Jan-Willem stegen de kosten van levensonderhoud met 2,0%, maar voor bijstandmoeder Chantal daalden ze met 0,9%. De persoonlijke inflatie van Chantal is daarmee het laagst. De lagere gas- en elektriciteitstarieven scheelden flink in haar budget. Het meest stegen de kosten van levensonderhoud voor Jan-Willem (2,0%). Vooral zijn huur ligt hoger dan vorig jaar. De stijging van het gemiddelde prijspeil is met 0,8% nog altijd laag en dit zal naar verwachting van het ING Economisch Bureau nog geruime tijd zo blijven.


Citaten

Wij gaan er vanuit dat het vertrouwensherstel verder doorzet, onder andere vanwege afnemende onzekerheid over de arbeidsmarkt.

Charles Kalshoven - Hoofdeconoom particulier ING Economisch Bureau

Deel dit artikel

Gerelateerde berichten

Contact voor de media

Daan Heijbroek