Wat zijn aandelen?

Leren beleggen: de ING helpt u op weg

Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Als u gaat beleggen in aandelen, kunt u dividend ontvangen. U profiteert dan van de koersstijging van het aandeel.

Leren beleggen: wat zijn aandelen?

Als u aandeelhouder bent, bent u eigenaar van een deel van het vermogen van een onderneming. U deelt dan ook mee in de eventuele winst of verlies. De waarde van uw aandelen hangt samen met de bedrijfsresultaten en de toekomstverwachtingen. Als aandeelhouder heeft u het recht om op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) het woord te voeren en heeft u stemrecht. Aandelen zijn over het algemeen beursgenoteerd.

Risico’s van Aandelen

Als aandeelhouder bent u kapitaalverschaffer van de onderneming. U deelt mee in de winst, maar ook in het verlies van de onderneming. In goede tijden profiteert u van koersstijgingen en/of dividenduitkeringen. Maar als de onderneming slecht presteert, de markt in een dip zit, of de economie als geheel slecht draait, zal dat kunnen leiden tot een lagere koers van het aandeel. Het is zelfs mogelijk dat het bedrijf failliet gaat en u uw volledige inleg verliest. Het is belangrijk dat u de risico’s van aandelen goed begrijpt voordat u gaat beleggen in dit product. Leest u daarom de risico’s van aandelen aandachtig door. U vindt een volledig overzicht van de risico’s  in onderstaande link.

  • Meer over de risico’s van aandelen

Rendement op aandelen

Als aandeelhouder kunt u op 2 manieren rendement behalen op uw aandelen:

  • Dividendrendement: u krijgt een deel van de winst, het dividend, uitgekeerd
  • Koersrendement: de koers van een aandeel kan sterk schommelen. Als een onderneming goed presteert, kan de koers van het aandeel stijgen.

Winst maken op aandelen

U maakt winst op aandelen als u de aandelen voor een hogere koers verkoopt dan dat u ze gekocht heeft. Daarnaast kunt u als aandeelhouder dividend ontvangen. Dividend is een uitkering van een ondernemer aan de aandeelhouder. Hoeveel dividend de aandeelhouder krijgt, hangt o.a. af van de winst van het bedrijf. Dividend kan worden uitgekeerd in geld of in nieuwe aandelen.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Als u aandelen bezit van een onderneming, heeft u het recht om aanwezig te zijn op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Op de AVA legt het bestuur van de onderneming verantwoording af over het gevoerde beleid. Als aandeelhouder mag u stemmen over bijvoorbeeld de benoeming en de beloning van bestuurders, voorgenomen fusies of overnames en de hoogte van het dividend.

Top 3 vragen

Contact

  • Bel 020 22 888 88
    ma - vrij: 8.00 - 21.00 uur
    zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
  • Bel me nu
  • E-mail

Deel deze pagina

Private Banking bij de ING

Personal Banking bij de ING:
persoonlijke aandacht hoe en wanneer u wilt.

Naar Personal Banking