Exchange Traded Funds (ETF’s)/Trackers

Met 1 beleggingsproduct het rendement van een index

Exchange Traded Funds (ETF’s) worden in Nederland ook wel Trackers genoemd. Deze instrumenten combineren de spreiding van beleggingsfondsen met de verhandelbaarheid van aandelen.

Kenmerken ETF’s/Trackers

 • Maken gespreid beleggen mogelijk
 • Volgen een index van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of grondstoffen
 • Bieden eenvoudig toegang tot moeilijk bereikbare markten (bijvoorbeeld markten in Azië)
 • Hebben als doel het leveren van hetzelfde rendement als de onderliggende markt
 • Kennen lagere beheerkosten dan beleggingsfondsen door passief beheer
 • Zijn continu verhandelbaar tijdens de openingstijden van de beurzen

Wat zijn ETF’s/Trackers?

ETF’s volgen (in het Engels ‘track’, vandaar de naam Trackers) een index en weerspiegelen de performance van een index. Bijvoorbeeld de AEX index waar de 25 grootste in Nederland aan de beurs genoteerde bedrijven in zitten (onder andere Royal Dutch Shell, Heineken en KPN). Een ETF/Tracker heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (de index). Stijgt de AEX index in een jaar met bijvoorbeeld 7%, dan zou een ETF/Tracker die deze index volgt beleggers min of meer hetzelfde rendement moeten opleveren voor aftrek van de kosten. Hetzelfde geldt in het geval van een daling van de AEX index.

Risico’s van ETF’s/Trackers

ETF’s/Trackers kennen bijzondere risico’s zoals koersrisico, geografisch en sectorrisico, valutarisico, tegenpartijrisico, liquiditeitsrisico, concentratierisico, fiscaal risico en het risico van afwijking van de index. Lees altijd de brochure en/of het prospectus voor de risico’s van een specifieke ETF/Tracker. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie. U vindt deze informatie in het vernieuwde Mijn ING Beleggen.

Zelf beleggen in ETF’s/Trackers bij de ING

U kunt bij de ING uitsluitend beleggen in ETF’s/Trackers die zijn geselecteerd door het ING Investment Office. De ING biedt ETF’s/Trackers op veel verschillende indices, onder andere op het gebied van aandelen, obligaties en grondstoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF’s/Trackers op de aandelenindices AEX index, S&P500, EURO STOXX 50, MSCI World en MSCI Emerging Markets. Op het gebied van obligaties zijn er bijvoorbeeld producten op de Barclays Capital Euro Government Bond indices en de Markit iBoxx Euro Corporate Bond index.

Advies en Beheer

Bij Advies en Beheer belegt u in beleggingsfondsen en indextrackers. Het ING Investment Office is van mening dat indextrackers naast beleggingsfondsen een goede aanvulling voor uw portefeuille kunnen zijn.

Kosten

De kosten van een ETF/Tracker worden primair afgemeten aan de ‘Total Expense Ratio’ (TER). Hierin zitten onder andere de kosten voor het (passieve) beheer en de operationele kosten. Daarnaast kunnen er nog aanvullende kosten zijn als herwegingskosten. Dit zijn kosten van transacties die gedaan worden om de ETF/Tracker aan te passen op wijzigingen in de index. ETF’s/Trackers kunnen verder inkomsten ontvangen uit bijvoorbeeld het uitlenen van effecten. Aanvullende kosten en inkomsten zijn van invloed op het totale rendement van de ETF/Tracker. De tarieven voor transacties in ETF’s/Trackers zijn bij de ING kosteloos

Aan- en verkopen van EFT’s/Trackers

Als u ingelogd bent op Mijn ING (Internetbankieren), geeft u in de zoekbalk bovenin bij Beleggen het product op wat u wilt aankopen. Weet u nog niet welk product u wilt aankopen? Selecteer dan ‘Trackers’ en klik op ‘Zoeken’. Vervolgens krijgt u een complete lijst met producten te zien.

Leren beleggen

Geen of weinig ervaring met beleggen? De ING helpt u graag op weg. Het onderdeel Leren beleggen geeft u antwoord op allerlei vragen. Welke mogelijkheden heeft u bijvoorbeeld met een ETF/Tracker? En wat zijn de risico’s van beleggen eigenlijk?

Top 3 vragen

Contact

 • Bel 020 22 888 88
  ma - vrij: 8.00 - 21.00 uur
  zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
 • Bel me nu
 • E-mail

Deel deze pagina