Zelf beleggen

 • Wereldwijd beleggen
 • Volledige keuzevrijheid
 • Toegang tot visie en opinies van onze experts
 • Scherpe tarieven
Zelf Beleggen

Het product

Met Zelf op de Beurs bepaalt ú waarin u belegt, zonder advies. U kunt beleggen in fondsen via de Beleggersgiro en rechtstreeks op de beurs handelen in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. U bepaalt zelf uw strategie.

Altijd toegang tot visie en opinies van onze experts

De beleggingsexperts van het ING Investment Office delen hun kennis graag met u. Zij ontwikkelen een actuele visie op de economie en de beurzen. Daarnaast geven zij opinies over aandelen. Via ING.nl heeft u altijd en gemakkelijk toegang tot deze expertise. Zo kunt u weloverwogen uw keuzes maken.

Inzicht in uw Beleggingsrekening

Bij ons heeft u altijd inzicht in uw beleggingsportefeuille. Zo kunt u uw portefeuille op elk gewenst moment online inzien via Mijn ING. Bovendien ontvangt u na elke uitgevoerde order een afschrift van uw Beleggingsrekening. Daarnaast krijgt u 4 keer per jaar een kwartaaloverzicht en een jaaroverzicht dat u kunt gebruiken voor uw belastingaangifte.

Risico’s van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Voor wie?

Zelf op de Beurs

 • U zelf uw beleggingsstrategie wilt bepalen
 • U wereldwijd wilt beleggen
 • U gebruik wilt maken van de visies en opinies van de ING
 • U de kennis en ervaring heeft om zelfstandig uw beleggingsbeslissingen te nemen
 • U de risico’s van beleggen aanvaardt

Andere vormen van Beleggen

Past een andere vorm van beleggen toch beter bij u? Bekijk onderstaand overzicht.

BeleggingsvormPast bij u...
AdviesAls u wilt beleggen met de hulp van deskundig advies van ING-experts.
BeheerAls u wilt beleggen zonder hier dagelijks mee bezig te zijn. U laat uw beleggingen beheren door de experts van de ING.
Zelf VermogensopbouwAls u Zelf wilt beleggen in girale fondsen met behulp van handige tools voor het samenstellen van uw portefeuille.Aandacht voor uw vermogen

Met ING Personal Banking (vanaf € 75.000) of Private Banking (vanaf € 500.000) kunt u met ons uw wensen voor uw vermogen afstemmen op uw persoonlijke situatie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een adviseur.

Beleggen of sparen?

Beleggen is geschikt voor u als u bereid bent risico’s te lopen. U kunt uw inleg verliezen. Wilt u dit risico niet lopen of kunt u uw geld maar korte tijd missen? Dan past sparen misschien beter bij u.

Tarieven

Tarieven ING

 

Basisfee
€16 per jaar (€4 per kwartaal)
 • De basisfee wordt in rekening gebracht voor het aanhouden van een of meerdere Beleggingsrekeningen.
 • Als u meerdere Beleggingsrekeningen heeft waarbij de tenaamstelling gelijk is, betaalt u daarvoor slechts één keer de basisfee. Het maakt hierbij niet uit van welke beleggingsvormen u gebruikmaakt: Zelf, Advies of Beheer.
 • De basisfee wordt per kwartaal geïncasseerd, van het gelddeel van uw Beleggingsrekening. Dit zal voor het eerst in april 2014 plaatsvinden.

Variabele servicefee per Beleggingsrekening
Belegd vermogenServicefee
Tot en met €75.0000,24%
Over het meerdere t/m €500.0000,12%
Over het meerdere t/m €2.500.0000,06%
 
 • In januari 2014 hebben we het bewaarloon over heel 2013 geïncasseerd. Vanaf 2014 rekent ING geen bewaarloon meer, maar betaalt u een basisfee en een variabele servicefee.
 • De hierboven vermelde tarieven zijn op jaarbasis. De servicefee wordt per kwartaal geïncasseerd, van het gelddeel van uw Beleggingsrekening. Dit zal voor het eerst in april 2014 plaatsvinden.
 • De bovenstaande tarieven worden per depot berekend over het gemiddelde belegde vermogen, waarbij het in opties belegde vermogen buiten beschouwing wordt gelaten. Het gemiddelde wordt bepaald op basis van de waarde van het belegd vermogen aan het eind van elke maand. Bij een belegd vermogen van meer dan € 75.000 kan het openen van meerdere depots kostenverhogend werken. De basisfee wordt geïncasseerd vanaf het gelddeel van de Beleggingsrekening met het meeste belegd vermogen.
 • De bovenstaande tarieven zijn exclusief de beheervergoeding die in rekening wordt gebracht door de fondsbeheerders. Deze vergoeding wordt automatisch verrekend in de koers van het betreffende fonds. Bij beleggersinformatie vindt u meer informatie over de beheervergoeding.

Transacties via Mijn INGTransactiekosten
Beleggingsfondsen en indextrackersKosteloos
Binnenlandse aandelen, de belangrijkste buitenlandse aandelen*, obligaties en gestructureerde producten€ 4 + 0,04% (maximaal € 150)
Overige buitenlandse aandelen, buitenlandse obligaties en gestructureerde producten€ 8 + 0,48%
Binnenlandse opties1 t/m 20e contract: € 2,75 per contract
21 t/m 50e contract: € 2,50 per contract
51e contract en volgende: € 2 per contract

Telefonische transactiesTransactiekosten
Beleggingsfondsen en indextrackers€ 10 per transactie
Binnenlandse aandelen, de belangrijkste buitenlandse aandelen*, obligaties en gestructureerde producten€ 14 + 0,04% (Telefonische transacties maximaal € 160)
Overige buitenlandse aandelen, buitenlandse obligaties en gestructureerde producten€ 18 + 0,48%
Binnenlandse opties€ 10 per transactie +
1 t/m 20e contract: € 2,75 per contract
21 t/m 50e contract: € 2,50 per contract
51e contract en volgende : € 2 per contract
 • Het sluiten van opties met een premie van € 0,10 of minder is kosteloos.
 • Voor uitoefening (op uw verzoek) of aanwijzing van opties geldt het tarief voor binnenlandse aandelen via Mijn ING, plus € 10.
 • Voor cash settlement van opties gelden de bovenstaande tarieven voor binnenlandse opties via Mijn ING, plus € 10.
 • Voor de expiratie van gekochte aandelenopties uitgeoefend door de ING wordt 25% van de eventuele transactiewinst ingehouden.
 • Een combinatieorder is een optieorder van twee transacties. Per transactie gelden de bovenstaande transactietarieven.
 • Handelt u in buitenlandse effecten, dan kunnen er behalve de basisfee, servicefee en transactiekosten ook Stamp Duty of transactiebelasting in rekening worden gebracht.

* Onder de belangrijkste buitenlandse aandelen worden aandelen verstaan die aan de volgende voorwaarden voldoen: aandelen van ondernemingen die een beurswaarde hebben van meer dan 1 miljard euro, een gemiddelde dagelijkse beursomzet hebben van meer dan 1 miljoen euro en een beursnotering hebben op Euronext (België, Frankrijk of Portugal), NYSE, Nasdaq, London Stock Exchange, Xetra Frankfurt of Equiduct.

Overige kosten en rente

Overige kostenTransactiekosten
Overboeken binnenlandse effecten
naar een andere bank
€ 25 per fondsregel, inclusief 21% BTW
Overboeken buitenlandse effecten
naar een andere bank
€ 37,50 per fondsregel, inclusief 21% BTW
Verzilveren ING effecten via ING kantoor€ 50 per fondsregel, inclusief 21% BTW
Kosten gedwongen verkopen in geval van margintekort of onderdekking
AandelenEenmalig € 50 + 0,50% per transactie
Over het meerdere boven € 250.000: 0,30%
Opties€ 8 per transactie + 1e t/m 10e contract: € 6 (minimum € 27)
11e contract en meer: € 4 per contract

Creditrente
U ontvangt maandelijks creditrente over het positieve saldo op het gelddeel van uw Beleggingsrekening:
Tot € 100.0001,2% per jaar
Van € 100.000 tot € 500.0000,75% per jaar
Van € 500.000 t/m € 10.000.0000,1% per jaar

Debetrente en Effectenkrediet:
1 maands Euribor + 4% per jaar. Het 1-maands Euribortarief wordt vastgesteld op de laatste werkdag van de maand

BTW
Tenzij anders aangegeven zijn de tarieven voor de beleggingsvorm Zelf vrijgesteld van BTW.

Voorwaarden

Als u gaat beleggen is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Dat kunt u lezen in de onderstaande voorwaarden. U leest er bijvoorbeeld over de regels die gelden voor Zelf Beleggen en orderuitvoering. Maar ook over de risico’s die verbonden zijn aan beleggen.

Veelgestelde vragen

Hoe open ik een Beleggingsrekening?

U kunt gemakkelijk en snel online een Beleggingsrekening aanvragen als u een Betaalrekening heeft bij de ING. U kunt meerdere Beleggingsrekeningen tegelijkertijd aanhouden.

Hoe kan ik geld overschrijven naar mijn Beleggingsrekening?

U kunt eenvoudig geld overschrijven van uw Betaalrekening naar uw Beleggingsrekening. Het geld staat er direct op, waarna u kunt doorgaan met aankopen. Geld overschrijven naar uw Beleggingsrekening kan op twee manieren:

Mijn ING

 • Klik onder ‘Alles in Mijn ING’ bij ‘Beleggen’ op de link ‘Naar beleggen’ en selecteer de Beleggingsrekening waarnaar u geld wilt overschrijven.
 • Kies ‘Geld overschrijven’ en daarna ‘Nieuwe overschrijving’.
 • Bij ‘Van’ selecteert u uw Betaalrekening en bij ‘Naar’ uw Beleggingsrekening.
 • Volg daarna de aanwijzingen op het scherm. U kunt alleen geld overschrijven vanaf de Betaalrekening die aan uw Beleggingsrekening is gekoppeld.
Telefonisch
Bel 020 22 888 88. Onze medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Zodra u het telefoongesprek heeft afgerond, staat het geld op uw Beleggingsrekening.

Hoe kan ik aan- en verkopen doen?

U kunt uw aan- en verkooporders ook telefonisch doorgeven. 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. 

Effectentransacties via Mijn ING zijn goedkoper dan telefonische opdrachten.