Archief BudgetBarometer

Nieuwsarchief

Zoeken in het archief

24 december

 • De ING BudgetBarometer komt in het vierde kwartaal van 2013 uit op 86 punten. Hiermee zet de index de stijgende lijn voort die begin dit jaar is ingezet en bereikt deze de hoogste stand sinds najaar 2011. Weliswaar hebben de pessimisten nog de overhand op de optimisten, maar hun verhoudingen komen steeds meer in evenwicht.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

26 september

 • De stemming onder Nederlanders over de eigen portemonnee is gelijk gebleven ten opzichte van vorig kwartaal. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer van september. Deze is uitgekomen op 82, wat inhoudt dat pessimisten nog iets in de meerderheid zijn, als het aankomt op een oordeel over de eigen financiële situatie. Wanneer Nederlanders moeten kiezen tussen bezuinigingen of lastenverzwaringen, kiest maar liefst 92% voor het eerste. Uit het onderzoek blijkt tevens dat men liever kiest voor extra werkgelegenheid dan voor hogere lonen of uitkeringen.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

30 juni

 • Bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens vond het tijdens het afgelopen kwartaal lastiger om rond te komen. Stijgende prijzen (25%) en een lager inkomen (30%) zijn de belangrijkste redenen. Nederlandse huishoudens bezuinigen niet alleen op grote uitgaven maar ook op de dagelijkse boodschappen. De helft van de huishoudens geeft hier minder aan uit. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer, een periodiek onderzoek van de ING onder Nederlandse huishoudens en hun financiën.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

1 mei

 • Één op de tien huishoudens heeft vanwege hogere assurantiebelastingen onlangs hun verzekeringen aangepast. Nog eens 9% heeft het voornemen dit binnenkort te gaan doen. Veel pensioenfondsen kondigden onlangs aan dat ze per 1 april 2013 gaan korten op de pensioenen. Lang niet iedereen blijkt hiervan op de hoogte en er is weinig voornemen om dit jaar extra te gaan sparen voor de oude dag. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer die in het eerste kwartaal van 2013 uitkwam op 79 punten.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

28 december

 • Nederlanders verwachten in totaal 1,3 miljard euro uit te geven met de feestdagen. Hoewel de koopkracht onder druk staat, beknibbelt twee derde van de Nederlanders nu niet op het kerstbudget. Gemiddeld voorzien zij zo’n 175 euro aan decemberuitgaven. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer. De stand van de barometer is in december gedaald naar 75 punten.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

27 september

 • Nederlanders zijn minder pessimistisch geworden over hun eigen portemonnee, zo blijkt uit de ING BudgetBarometer, een periodiek onderzoek van ING onder Nederlandse consumenten. Vooral over de toekomst is men minder somber. De aankondiging dat het eigen risico in de zorg omhoog gaat naar 350 euro, leidt er niet toe dat mensen bewuster gaan leven. Een derde van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zegt minder vaak naar de dokter te gaan bij gezondheidsklachten. Opvallend, want juist huisartsenbezoek valt niet onder eigen risico.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

28 juni

 • Door BTW-verhogingen, stijgende werkloosheid en dalende pensioenen zijn veel Nederlandse huishoudens onzeker over hun inkomen. Het afgelopen kwartaal is het pessimisme van de Nederlanders over hun eigen portemonnee weer toegenomen, zo blijkt uit de ING Budgetbarometer. Vooral vrouwelijke kostwinners vrezen in de toekomst moeilijker te kunnen rondkomen.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

29 maart

 • De tandartsrekening van Nederlanders kwam in 2011 uit op een kleine 180 euro. Met de tarieven zijn patiënten nauwelijks bekend, het gaat ze vooral om de kwaliteit. Ze vergelijken nauwelijks tussen praktijken. Pas bij forse kostenverschillen veranderen veel patiënten van tandarts. Dit blijkt uit de ING Budgetbarometer, een onderzoek van het ING Economisch Bureau waarbij elk kwartaal de stemming onder de Nederlandse huishoudens over hun portemonnee wordt gemeten. Nederlanders zijn in het eerste kwartaal van 2012 minder pessimistisch over hun portemonnee dan het vorige kwartaal. De economische onzekerheid zorgt ervoor dat veel Nederlandse huishoudens sparen voor het opbouwen van een financiële buffer.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

22 december

 • Nederlandse huishoudens zijn een stuk negatiever geworden over hun portemonnee in de toekomst. Voor veel mensen daalt de koopkracht in 2012 als gevolg van hogere kosten in de zorg en de kinderopvang. Om toch rond te kunnen komen stellen huishoudens grotere aankopen uit of geven ze er minder geld aan uit. Door de run op het spaarloon loopt de schatkist 70 miljoen euro mis. Een op de acht huishoudens heeft bij hun uitgaven in november en december al rekening gehouden met het vrijkomende spaarloon.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

29 september

 • Ten opzichte van de vorige BudgetBarometer is de stemming onder Nederlandse huishoudens over hun financiële situatie nagenoeg onveranderd. Dit is een opvallende uitkomst in deze economisch zeer onrustige tijd. De onrust op de beurzen raakt de portemonnee van de Nederlandse consument blijkbaar nog niet. Nederlanders zullen naar verwachting volgend jaar hun gedrag aanpassen op de plannen van het kabinet. Duurdere kinderopvang lijkt slecht nieuws voor de arbeidsdeelname. 1 op de 5 ouders zeggen vanwege de bezuinigingen hun werktijden aan te passen. In 3 op de 10 gevallen gaan zij korter werken.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

30 juni

 • Negatieve berichten over bezuinigingen en de Europese schuldencrisis drukken de stemming over de eigen portemonnee nauwelijks. Niet de rente maar vooral onzekerheid zet aan tot sparen. Hogere inflatie is juist reden om minder te sparen. Een en ander blijkt uit de ING BudgetBarometer van het tweede kwartaal van dit jaar.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

31 maart

 • De stemming onder Nederlandse huishoudens over de eigen portemonnee is verbeterd. Na twee kwartalen van dalend vertrouwen is de ING BudgetBarometer nu gestegen van 84 naar 90 punten. Toch zijn er bij deze stand onder de 100 punten nog altijd meer Nederlanders negatief dan positief over hun eigen portemonnee. Vooral huishoudens met een lager inkomen zijn somber. Hogere prijzen voor voedsel en energie raken hen het hardste in de portemonnee. De hogere btw op podiumkunsten zal vooral mensen met een kleine beurs uit het theater houden.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

27 december

 • De stemming bij Nederlandse huishoudens over de eigen portemonnee is voor het tweede kwartaal op rij verslechterd. Dat blijkt uit de ING BudgetBarometer, die in het vierde kwartaal van 2010 daalde naar 84 punten. Toch lijden de decemberuitgaven hier niet onder. Huishoudens schatten ruim 200 euro kwijt te zijn aan speciale decemberuitgaven. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

23 september

 • De stemming over de eigen portemonnee is verslechterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt vooral door stijgende prijzen en hogere vaste lasten. Dat blijkt uit de ING BudgetBarometer. De aanstaande bezuinigingen van mogelijk 18 miljard euro, betekenen gemiddeld 200 euro per maand inleveren per huishouden.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

23 juni

 • Nederlanders zijn hetzelfde gestemd over hun portemonnee als in het eerste kwartaal van 2010. Nederlandse huishoudens blijken daarnaast voorafgaand aan hun vakanties zeer kostenbewust, maar letten op de reisbestemming minder op hun uitgaven. Vier op de tien mensen geeft aan dat hun vakantie toch meestal duurder uitpakt dan verwacht.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

18 maart

 • Nederlanders zijn minder negatief gestemd over hun eigen portemonnee, blijkt uit de ING BudgetBarometer in het eerste kwartaal van 2010. Consumenten sparen nu minder hard en ING verwacht dat consumenten vanaf de zomer weer meer gaan uitgeven.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

18 december

 • Nederlandse huishoudens zeggen moeilijker rond te komen dan drie maanden geleden, vooral door een daling van het inkomen en hogere vaste lasten. Daardoor is de BudgetBarometer in het vierde kwartaal gedaald van 93 naar 89 punten.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

23 september

 • Nederlandse huishoudens hebben positievere verwachtingen over hun portemonnee over drie maanden. Daardoor is de stand van de ING BudgetBarometer gestegen naar 93. Wel voelt de helft van de consumenten de recessie in de portemonnee.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

25 juni

 • Uit de ING BudgetBarometer blijkt dat Nederlandse huishoudens beter rondkomen dan drie maanden geleden. Huishoudens met een inkomen onder modaal profiteren de komende tijd extra van goedkopere voeding en een meevallende energierekening.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer

26 februari

 • Nederlandse huishoudens kunnen over het algemeen goed rondkomen, maar het is de laatste maanden wel moeilijker geworden. Nederlanders verwachten dat het er de komende drie maanden niet beter op wordt. Als zij geld moeten besparen dan doen ze dat bij voorkeur op hun bestedingen aan uitgaan en uitstapjes. Dit blijkt uit de ING BudgetBarometer, die vandaag is geïntroduceerd.

  Volledig bericht
  Archief BudgetBarometer