BudgetBarometer

Opmars sentiment zet door

Amsterdam, 22 april 2014

De ING BudgetBarometer is in het eerste kwartaal van 2014 gestegen naar 90 punten. Daarmee zet de stemming over de eigen portemonnee haar opmars voort. Voor het eerst sinds 2009 laat de koopkracht weer een plus zien. De afhaal- en bezorgmaaltijd zijn flink ingeburgerd. Driekwart van de Nederlandse huishoudens haalt wel eens af of laat eten bezorgen, voor gemiddeld 11 euro per persoon. Gemak (40%) en tijdbesparing (24%) zijn de meest genoemde redenen om af te halen of te laten bezorgen

Stand ING BudgetBarometer


Stemming stijgt

De stemming onder consumenten over de eigen portemonnee verbetert. Huishoudens zijn vooral een stuk minder pessimistisch over de toekomst. Consumenten hebben er lang op moeten wachten, maar voor het eerst sinds 2009 stijgt dit jaar de gemiddelde koopkracht. De bezuinigingen van de overheid voor 2014 zijn minder omvangrijk dan voorgaande jaren en raken huishoudens minder hard in hun portemonnee. Een andere belangrijke reden is de dalende inflatie. Deze is recent flink afgenomen en ligt nu zelfs iets onder de gemiddelde loonstijging. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de inflatie verder daalt tot onder de 1%, maar ziet geen deflatiegevaar. De koopkrachtverbetering ziet er echter lang niet voor alle huishoudens hetzelfde uit. Vooral werkenden gaan erop vooruit, dankzij lagere belastingtarieven en hogere kortingen.

Hoe vaak haalt Nederland af / laten we bezorgen?

 

Afhalen en bezorgen van eten ingeburgerd

Huishoudens geven zo’n 16% van hun maandelijkse uitgaven uit aan eten en drinken. In ruim zeven op de tien Nederlandse huishoudens (72%) wordt wel eens eten afgehaald of thuisbezorgd. Daarbij is het afhalen van eten flink populairder dan het thuis bezorgen. Opvallend is dat mannen vaak voor meerdere personen eten afhalen of laten bezorgen. Vrouwen doen dat relatief vaak alleen voor zichzelf. Een ruime meerderheid (57%) van de groep die afhaalt of laat bezorgen, doet dat minimaal een keer per maand. Voor een bezorg- of afhaalmaaltijd betalen consumenten gemiddeld zo’n 11 euro per persoon. Dat is al snel meer dan consumenten voor een eigen gemaakte maaltijd betalen. Gemak (40%) en tijdbesparing (24%) zijn de meest genoemde redenen om extra geld neer te leggen.

Zie de volledige ING BudgetBarometer.

© 2014 ING Economisch Bureau