BudgetBarometer

Accijnsverhoging zet aan tot hamsteren

Amsterdam, 24 december 2013

De ING BudgetBarometer komt in het vierde kwartaal van 2013 uit op 86 punten. Hiermee zet de index de stijgende lijn voort die begin dit jaar is ingezet en bereikt deze de hoogste stand sinds najaar 2011. Weliswaar hebben de pessimisten nog de overhand op de optimisten, maar hun verhoudingen komen steeds meer in evenwicht.

Stand ING BudgetBarometer


Positievere stemming dan vorig jaar

Met een score van 86 punten staat de ING BudgetBarometer op de hoogste stand sinds najaar 2011. Voor 2014 wordt een bescheiden koopkrachtstijging verwacht. De aangekondigde overheidsbezuinigingen zijn minder omvangrijk dan in de afgelopen jaren en raken de consument minder hard in de portemonnee.

Kerstfeest nog niet in jubelstemming

Het vertrouwen onder consumenten mag dan stijgende zijn, op de kerst wordt nog wel bezuinigd. Van alle huishoudens zegt 20% dit jaar minder uit te geven dan in 2013. Van de groep die al zegt geld tekort te komen haalt zelfs 51% de broekriem aan. Slechts 8% van alle huishoudens geeft aan dit jaar groter uit te pakken dan in het afgelopen jaar. De gemiddelde kerstuitgaven per huishouden komen uit op 120 euro.

Vaker van plan om in 2014 drank over de grens te kopen

 

Nu hamsteren, volgend jaar vaker over de grens voor drank

De accijnzen op alcoholhoudende dranken gaat per 1 januari 2014 omhoog met 5,75%. Omdat winkeliers deze verhoging vrijwel zeker zullen doorberekenen in hun prijzen, merkt de consument dat in zijn portemonnee. Eén op de vijf huishoudens (19%) is van plan om vanwege deze verwachte prijsstijging nog even flink in te slaan vóór de jaarwisseling.

Zie de volledige ING BudgetBarometer

© 2013 ING Economisch Bureau