Economische berichten

Bezorgd om baanverlies ondanks groei

Amsterdam, 21 februari 2014

De economische groei trekt aan, maar toch is een derde (32%) van de respondenten met een baan bang die te verliezen. Eveneens een derde is bereid tot een loonoffer voor behoud van hun baan. Over hun eigen baankansen zijn werknemers vooralsnog niet te spreken, zo blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 61.100 respondenten per dag.

Bezorgd om baanverlies ondanks groei

Een derde bang voor baanverlies

Als de economische groei te lang hapert kunnen veel bedrijven dat niet opvangen zonder een verlies aan arbeidsplaatsen. Vaak worden eerst tijdelijke contracten minder snel of niet verlengd en vacatures niet of nauwelijks vervuld. Uiteindelijk komen ook de vaste contracten aan de beurt. Een derde (32%) van de respondenten met een baan geeft aan bang te zijn deze te verliezen.

Angst maakt consumenten voorzichtig

Voor veruit de meeste werknemers wordt hun angst geen werkelijkheid. Naar verwachting van het ING Economisch Bureau neemt de werkloosheid dit jaar nog licht toe, van 8,6% naar ruim boven de 9%. Dat zijn zo’n 75.000 extra werklozen, een fractie van de 32% die zich zorgen maakt om zijn baan. Hoewel het werkelijke baanverlies natuurlijk vele malen kleiner is dan de angst, maakt het consumenten wel voorzichtig. Pas als de situatie op de arbeidsmarkt zichtbaar verbetert, zullen werknemers zich zekerder gaan voelen en hun voorzichtigheid meer en meer laten varen en weer wat vaker naar de winkel gaan. Voor de tweede helft van 2014 voorzien wij lichte groei van de consumptie.

Een derde bereid tot loonoffer

Werk is voor veel mensen erg belangrijk. Zo belangrijk dat een aanzienlijke groep werknemers (32%) er – als het erop aan komt – wel bereid zou zijn loon in te leveren voor behoud van hun baan. Een op de zeven (17%) zegt minder dan 5% in te willen leveren, een op de negen 5-10% en een groep van 5% is zelfs bereid tot een loonoffer van meer dan 10% om daarmee hun baan veilig te stellen. Al met al, ziet twee derde van de werknemers geen reden om loon in te leveren.

Zie ook het volledige weekoverzicht 

© 2014 ING Economisch Bureau