Maandbericht economie

Economisch herstel krijgt nog geen vaart

Amsterdam, 29 april 2013

Door de koude winter draaide de economie begin van 2013 even wat harder. Het magere herstel in Europa drukt ook dit jaar nog zijn stempel op het Nederlandse. De groei in 2014 komt onder druk als de uitgestelde bezuinigingen toch nog doorgaan.

  • De koude start van het jaar geeft de zwakke consumptie tijdelijk een impuls. Door de kou in het eerste kwartaal, hebben consumenten en bedrijven namelijk noodgedwongen meer gas verstookt. Dat pakt positief uit voor de kwartaalgroei.
  • Ondanks de gasstimulans blijft de binnenlandse vraag erg zwak. Onder meer de snel oplopende werkloosheid en dalende koopkracht houden het vertrouwen onder consumenten laag. Voor heel 2013 verwachten wij voor het derde jaar op rij een daling van de consumptie.
  • In de eurozone komt het economisch herstel maar lastig van de grond. Dat is niet zo gunstig voor het herstel van de Nederlandse economie. Toch zal vooral onze export de economie in de 2e helft van dit jaar weer licht laten groeien. Extra lichtpuntjes zijn de gunstigere groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie en de aanhoudende groei in China.

Uitgelicht: mogelijke bezuinigingen kosten groei in 2014

Grafiek: Economische groei Nederland

 

Bekijk het volledige Maandbericht Economie van april 2013

© 2013 ING Economisch Bureau