Themaonderzoek

Nederlanders rekenen op 315 miljoen euro op vrijmarkt

Amsterdam, 26 april 2013

De troonswisseling vormt voor 11% van de Nederlanders een stimulans om Koninginnedag te vieren. Op de vrijmarkt verwachten Nederlanders dit jaar maximaal 315 miljoen euro te verdienen. Ruim een kwart van de volwassenen is dit jaar van plan spullen te gaan verkopen en verwacht daarmee gemiddeld 92 euro per persoon te verdienen. Dat is meer dan de 86 euro die ze vorig jaar verdiend hebben. Aan oranjespullen voor Koninginnedag geven we dit jaar bij elkaar zo’n 100 miljoen uit. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de ING naar vrijmarktverkopen op Koninginnedag.

Troonswisseling stimulans om Koninginnedag te vieren

Ruim driekwart van de Nederlanders is van plan Koninginnedag te vieren. De vrijmarkt is ook nu weer een grote publiekstrekker. Meer dan de helft (53%) van de Nederlanders is van plan om daar naar toe te gaan. Het speciale karakter van 30 april 2013 is voor één op de tien een extra stimulans om juist dit jaar aandacht te besteden aan Koninginnedag. Zo lijkt de troonswisseling de opkomst op de vrijmarkt positief te beïnvloeden. Omdat de mensen die zeggen juist vanwege de troonswisseling Koninginnedag te vieren, vaak aangeven naar de vrijmarkt te gaan.

Vrijmarktomzet: 92 euro per persoon

De verkopers verwachten dit jaar op de vrijmarkt een opbrengst van 92 euro per persoon te kunnen binnenhalen. De animo om te verkopen op de vrijmarkt ligt (met 26%) dit jaar iets hoger dan vorig jaar (23%). In totaal komt de verwachte vrijmarktopbrengst in 2013 daarmee op maximaal 315 miljoen euro. Dat is meer dan vorig jaar is omgezet. Toen wisten de verkopers gemiddeld 86 euro per persoon te verzilveren en haalden zij in totaal 160 miljoen euro op.

100 miljoen euro aan oranjespullen

Natuurlijk wordt niet alleen aan spullen op de vrijmarkt geld uitgegeven. Drie op de tien volwassen Nederlanders (30%) geeft geld uit aan oranjespullen zoals T-shirts, petjes, mokken met het Koningspaar etc. Gemiddeld spenderen ze daar dit jaar 26 euro per persoon aan. Daarmee zou deze totale ‘Oranjeomzet’ op zo’n 100 miljoen kunnen uitkomen.

Zie het volledige bericht

© 2013 ING Economisch Bureau