Annuïteitenhypotheek

U lost naar het einde toe steeds meer af

 • Hypotheek afgelost aan het eind van de looptijd
 • Maandbedrag bestaat uit rente en aflossing
 • Vast brutomaandbedrag tijdens rentevaste periode
 • Stijgende nettomaandlasten bij hypotheekrenteaftrek
Annuïteitenhypotheek

Het product

U lost een Annuïteitenhypotheek tijdens de looptijd in zijn geheel af. Uw maandbedrag bestaat namelijk uit rente en aflossing. In het begin betaalt u vooral rente en lost u weinig af. Na verloop van tijd lost u steeds meer af en betaalt u steeds minder aan rente.

Zo werkt een Annuïteitenhypotheek

 • U kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 20 jaar). 
 • De hoogte van uw hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen het maandbedrag van uw Annuïteitenhypotheek.
 • Tijdens uw rentevaste periode blijven het rentepercentage en uw brutomaandbedrag gelijk.
 • Is de rente gedaald of gestegen, bijvoorbeeld wanneer u uw nieuwe rentevaste periode kiest? Dan daalt of stijgt uw maandbedrag mee.
 • Wilt u tussentijds extra aflossen? Jaarlijks mag u 10% boetevrij aflossen. We berekenen dan uw maandbedrag opnieuw.

Brutomaandbedrag en nettomaandlasten

U betaalt aan de ING een brutomaandbedrag voor uw Annuïteitenhypotheek. Als u recht heeft op hypotheekrenteaftrek krijgt u geld terug van de Belastingdienst. Uw brutomaandbedrag min de teruggave vormen uw nettomaandlasten.

Uw nettomaandlasten stijgen tijdens de looptijd

Aan het begin van de looptijd zijn uw nettomaandlasten het laagst. U betaalt dan nog vooral rente over het geleende bedrag. U heeft in dat geval veel hypotheekrenteaftrek. Naarmate u meer aflost, daalt uw hypotheekschuld en betaalt u minder aan rente. U heeft dan minder hypotheekrenteaftrek en daardoor hogere nettomaandlasten.

Hypotheekrenteaftrek met de Annuïteitenhypotheek

In het huidige belastingstelsel kunt u bij een Annuïteitenhypotheek mogelijk gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Eén van de meest flexibele annuïteitenhypotheken

MoneyView - Annuïteiten hypotheek

Onderzoeksbureau MoneyView heeft de Annuïteitenhypotheek van de ING de maximale score van 5 sterren voor flexibiliteit gegeven (meting juli 2013). In het onderzoek zijn de hypotheekproducten van alle Nederlandse hypotheekverstrekkers vergeleken op prijs en flexibiliteit.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Onze hypotheekadviseur beantwoordt al uw vragen en adviseert over een hypotheek die bij u past. Maak een afspraak via 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Voor wie?

Past de Annuïteitenhypotheek bij u?

De Annuïteitenhypotheek kan de juiste keuze zijn als u:

 • verwacht dat u in de toekomst wat meer te besteden heeft dan nu. Uw nettomaandlasten nemen tijdens de looptijd namelijk toe.
 • uw hypotheek tijdens de looptijd af wilt lossen.
 • gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek.
Bruto maandlasten

 

Meer zekerheid over uw brutomaandbedrag?

U kiest zelf een rentevaste periode. Als u meer zekerheid over uw brutomaandbedrag wilt, kunt u een lange rentevaste periode kiezen. De maximale rentevaste periode is 20 jaar. U houdt in dat geval 20 jaar lang hetzelfde brutomaandbedrag.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Wilt u een persoonlijk advies? De ING Hypotheekadviseur geeft u graag antwoord op al uw vragen en adviseert over een hypotheek die bij u past. Bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Kosten van hypotheekadvies

Voor het hypotheekadvies betaalt u advieskosten. Dat is een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek voeren met een ING Hypotheekadviseur.

Kosten

Kosten

U betaalt voor een Annuïteitenhypotheek:

 • kosten bij het afsluiten
 • maandlasten

Kosten bij het afsluiten van een Annuïteitenhypotheek

Voor hypotheekadvies betaalt u advieskosten. Dat is een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek voeren met een ING Hypotheekadviseur. Houdt u daarnaast nog rekening met bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten.

Maandlasten van een Annuïteitenhypotheek

Het brutomaandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Dit bedrag verandert niet tijdens uw rentevaste periode. In het begin betaalt u vooral rente en lost u weinig af. Na verloop van tijd lost u steeds meer af en betaalt u steeds minder aan rente. Aan het einde van de looptijd is uw gehele Annuïteitenhypotheek afgelost.

Bekijk een rekenvoorbeeld

Dit voorbeeld geeft u inzicht in de werking van dit product. Het rentepercentage is geen door de ING aangeboden rentetarief en is alleen bedoeld als voorbeeld. Daarom kunt u aan de uitkomst van deze berekeningen geen rechten ontlenen.

Welke maandlasten heb ik bij een Annuïteitenhypotheek?

Stel:

 • U heeft een Annuïteitenhypotheek van € 100.000
 • De looptijd van de hypotheek is 30 jaar
 • De rente bedraagt 5% per jaar (dit is een fictief percentage) en blijft gelijk tijdens de looptijd
Uw maandlasten
 • Uw brutomaandbedrag is € 536,82. Als de rente gelijk blijft, verandert dit bedrag niet.
 • Dit bedrag bestaat uit rente én aflossing. Elke maand wijzigt de verhouding tussen rente en aflossing: het rentedeel wordt kleiner, het aflossingsdeel wordt groter.
 • Bijvoorbeeld:
  in maand 1 betaalt u: € 416,67 rente en € 120,15 aflossing (totaal: € 536,82)
  in maand 360 (=laatste maand) betaalt u: € 2,23 rente en € 534,59 aflossing (totaal: € 536,82)
 • De totale lasten van deze Annuïteitenhypotheek over de totale looptijd van 30 jaar zijn € 193.255,20. Bestaande uit:
  € 93.255,20 rente
  € 100.000 aflossing
*De berekening gaat uit van:
 • Een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar.
 • Een rente van 5% gedurende de gehele looptijd (dit is een fictief percentage).
 • Er wordt uitgegaan van brutomaandlasten. Eventuele hypotheekrenteaftrek is niet in de berekening meegenomen.

Voorwaarden

Als u een Annuïteitenhypotheek afsluit, is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Dat kunt u lezen in de onderstaande voorwaarden. U leest er bijvoorbeeld op welk moment u uw hypotheeklasten betaalt. Heeft u nog vragen over de Annuïteitenhypotheek, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillen met een Aflossingsvrije Hypotheek?

 • Bij de Annuïteitenhypotheek lost u tijdens de looptijd elke maand een deel van de hypotheek af. Op de einddatum is uw hypotheek volledig afgelost. Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u alleen rente. U lost niet af tijdens de looptijd van de hypotheek. Dit moet u in één keer aan het einde van de looptijd doen uit eigen middelen. Bijvoorbeeld met spaargeld of de verkoopopbrengst van uw woning.
 • Bij de Annuïteitenhypotheek kunt u binnen het huidige belastingstelsel mogelijk gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek. Sluit u een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek af? Dan heeft u in principe geen recht op hypotheekrenteaftrek. Onder bepaalde voorwaarden kunt u hier nog wel aanspraak op maken.
  Lees meer over hypotheekrenteaftrek
 • Bij gelijke rentepercentages en looptijd zijn de totale kosten over de gehele looptijd (oftewel alle maandbedragen bij elkaar opgeteld) van een Annuïteitenhypotheek lager dan van een Aflossingsvrije Hypotheek. Dit komt doordat u bij een Annuïteitenhypotheek direct begint met aflossen en hierdoor tijdens de looptijd uw schuld verlaagt. Daarom betaalt u in totaal minder aan rente. Daarnaast kunt u bij de Annuïteitenhypotheek gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek als u aan de voorwaarden voldoet.

2. Wat is in vergelijking met de Lineaire Hypotheek gelijk en anders?

Overeenkomsten:

 • Bij beide hypotheekvormen lost u elke maand af en is uw hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.
 • Bij beide hypotheekvormen heeft u mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek.
Lees meer over hypotheekrenteaftrekVerschillen:
 • Bij gelijke rentepercentages en looptijd zijn de totale lasten over de gehele looptijd (dus al uw maandbedragen bij elkaar opgeteld) van de Lineaire Hypotheek lager dan bij de Annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat u bij de Lineaire Hypotheek sneller aflost en u daardoor over de gehele looptijd minder rente betaalt.
 • Bij de Lineaire Hypotheek is het aflossingsbedrag per maand tijdens de gehele looptijd gelijk. Bij de Annuïteitenhypotheek betaalt u in het begin vooral rente en weinig aflossing, maar geleidelijk aan lost u steeds meer af en betaalt u steeds minder aan rente.
 • De brutomaandlasten bij de Lineaire Hypotheek zijn in het begin hoger dan bij een Annuïteitenhypotheek. Maar door de snellere aflossing op de Lineaire Hypotheek dalen de brutomaandlasten tijdens de rentevaste periode. Bij de Annuïteitenhypotheek blijven de brutomaandlasten gedurende de rentevaste periode gelijk.
 • Maakt u gebruik van hypotheekrenteaftrek? Bij de Lineaire Hypotheek dalen de nettomaandlasten tijdens de looptijd. Bij de Annuïteitenhypotheek stijgen deze.

3. Kan ik ook tussentijds extra aflossen bij een Annuïteitenhypotheek?

Ja, dat kan. Tijdens looptijd kunt u per jaar 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van het desbetreffende leningdeel extra boetevrij aflossen.

Bekijk alle voor- en nadelen

Bekijk uw mogelijkheden om af te lossen

4. Kan ik gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek?

Ja, binnen het huidige belastingstelsel kunt u bij deze hypotheekvorm onder voorwaarden gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Meer over de hypotheekrenteaftrek