Lineaire Hypotheek

Uw maandlasten dalen tijdens uw rentevaste periode

 • Hypotheek afgelost aan het eind van de looptijd
 • Elke maand een vast bedrag aflossen
 • Dalende maandlasten tijdens de rentevaste periode
 • Mogelijk belastingvoordeel bij hypotheekrenteaftrek
Lineaire Hypotheekk

Het product

Wilt u snel een goede start maken met aflossen van uw hypotheek? Dan is de Lineaire Hypotheek een goede keuze. U lost maandelijks een vast bedrag af. Daardoor wordt het bedrag dat u aan rente betaalt geleidelijk lager en dalen uw maandlasten.

Maandelijks een vast bedrag aflossen

Het bedrag dat u maandelijks aflost is de hele looptijd gelijk. Uw schuld daalt dus elke maand met hetzelfde bedrag. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek afgelost. U kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 20 jaar).

Dalende maandlasten tijdens de rentevaste periode

Tijdens uw rentevaste periode blijft het rentepercentage gelijk. Doordat uw schuld elke maand afneemt, betaalt u steeds minder aan rente. Daardoor daalt uw maandbedrag telkens een beetje. Is de rente gedaald of gestegen, bijvoorbeeld als u uw nieuwe rentevaste periode kiest? Dan berekenen we uw maandbedrag opnieuw. Hierna zal het maandbedrag door uw maandelijkse aflossing wederom geleidelijk dalen.

Boetevrij extra aflossen

Jaarlijks mag u 10% extra aflossen. We berekenen uw maandbedrag dan opnieuw.

Hypotheekrenteaftrek

In het huidige belastingstelsel kunt u bij de Lineaire Hypotheek mogelijk gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Eén van de meest flexibele lineaire hypotheken

MoneyView - Lineaire hypotheek

Onderzoeksbureau MoneyView heeft de Lineaire Hypotheek van de ING de maximale score van 5 sterren voor flexibiliteit gegeven (meting juli 2013). In het onderzoek zijn de hypotheekproducten van alle Nederlandse hypotheekverstrekkers vergeleken op prijs en flexibiliteit.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Onze hypotheekadviseur beantwoordt al uw vragen en adviseert over een hypotheek die bij u past. Maak een afspraak via 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Voor wie?

Past de Lineaire Hypotheek bij u?

De Lineaire Hypotheek is mogelijk de geschikte hypotheek voor u als:

 • U direct wilt beginnen met aflossen, omdat u bijvoorbeeld in de toekomst minder te besteden heeft.
 • U in de toekomst minder wilt uitgeven aan uw hypotheek.
Bruto maandlasten

 

Meer zekerheid over uw maandlasten?

U kiest zelf een rentevaste periode. Zolang de rente gelijk blijft, dalen uw maandlasten. Door een lange rentevaste periode te kiezen, heeft u meer zekerheid over uw maandlasten. De maximale rentevaste periode is 20 jaar. Het rentepercentage blijft in dat geval 20 jaar lang gelijk.

Advies zoals u het wenst

De ING Hypotheekadviseur geeft u graag antwoord op al uw vragen en adviseert over een hypotheek die bij u past. Bel ING voor een afspraak: 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Kosten van hypotheekadvies

Voor het hypotheekadvies betaalt u advieskosten. Dat is een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek voeren met een ING Hypotheekadviseur.

Kosten

Kosten

U betaalt voor een Lineaire Hypotheek:

 • kosten bij het afsluiten
 • maandlasten

Kosten bij het afsluiten van een Lineaire Hypotheek

Voor hypotheekadvies betaalt u advieskosten. Dat is een vast bedrag. U kunt altijd vrijblijvend een oriënterend gesprek voeren met een ING Hypotheekadviseur. Houdt u daarnaast nog rekening met bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten.

Maandlasten van een Lineaire Hypotheek

Het brutomaandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Dit bedrag daalt tijdens uw rentevaste periode. Aan het einde van de looptijd is uw gehele Lineaire Hypotheek afgelost.

Bekijk een rekenvoorbeeld

Dit voorbeeld geeft u inzicht in de werking van dit product. Het rentepercentage is geen door de ING aangeboden rentetarief en is alleen bedoeld als voorbeeld. Daarom kunt u aan de uitkomst van deze berekeningen geen rechten ontlenen.

Welke maandlasten heb ik bij een Lineaire Hypotheek?

Stel:  

 • U heeft een lineaire hypotheek van € 100.000
 • De looptijd van de hypotheek is 30 jaar
 • De rente bedraagt 5%* per jaar (dit is een fictief percentage) en blijft gelijk tijdens de looptijd
Uw maandlasten
 • Uw aflossingsbedrag is tijdens de looptijd € 277,78 per maand.
 • Tijdens de looptijd betaalt u steeds minder aan rente. Bijvoorbeeld:
  in maand 1 betaalt u: € 416,67 rente en € 277,78 aflossing (totaal: € 694,44)
  in maand 360 (=laatste maand) betaalt u: € 1,16 rente en € 277,78 aflossing (totaal: € 278,94)
 • De totale lasten van de Lineaire Hypotheek in de looptijd van 30 jaar zijn € 175.208,33
  € 75.208,33 rente
  € 100.000 aflossing
*De berekening gaat uit van:
 • Een lineaire hypotheek met een looptijd van 30 jaar.
 • Een rente van 5% gedurende de gehele looptijd (dit is een fictief percentage).
 • Er wordt uitgegaan van brutomaandlasten. Eventuele hypotheekrenteaftrek is niet in de berekening meegenomen.

Voorwaarden

Als u een Lineaire Hypotheek afsluit, is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Dat kunt u lezen in de onderstaande voorwaarden. U leest er bijvoorbeeld op welk moment u uw hypotheeklasten betaalt. Heeft u nog vragen over de Lineaire Hypotheek, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de verschillen tussen met een Aflossingsvrije Hypotheek?

 • Bij de Lineaire Hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af. Op de einddatum is uw hypotheek volledig is afgelost. Bij een Aflossingsvrije Hypotheek betaalt u alleen rente. U lost niet af tijdens de looptijd van de hypotheek. Dit moet u aan het einde van de looptijd in één keer doen uit eigen middelen. Bijvoorbeeld met spaargeld of de verkoopopbrengst van uw woning.
 • Bij de Lineaire Hypotheek kunt u binnen het huidige belastingstelsel mogelijk gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek. Sluit u een nieuwe Aflossingsvrije Hypotheek af? Dan heeft u in principe geen recht op hypotheekrenteaftrek. Onder bepaalde voorwaarden kunt u hier nog wel aanspraak op maken.
 • Bij gelijk rentepercentage en looptijd zijn de totale lasten van een Lineaire Hypotheek lager dan bij een Aflossingsvrije Hypotheek. Dit komt doordat u bij een Lineaire Hypotheek direct begint met aflossen en hierdoor tijdens de looptijd uw schuld verlaagt. Hierdoor betaalt u in totaal minder aan rente. Daarnaast kunt u bij de Lineaire Hypotheek onder voorwaarden gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

2. Wat is gelijk en anders met de Annuïteiten Hypotheek?

Overeenkomsten:  

 • Bij beide hypotheekvormen lost u elke maand af en is uw hypotheek aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.
 • Bij beide hypotheekvormen heeft u mogelijk recht op hypotheekrenteaftrek.
Lees meer over hypotheekrenteaftrekVerschillen:
 • Bij gelijke rentepercentages en looptijd zijn de totale lasten over de gehele looptijd (dus al uw maandbedragen bij elkaar opgeteld) van de Lineaire Hypotheek lager dan bij de Annuïteitenhypotheek. Dit komt doordat u bij de Lineaire Hypotheek sneller aflost en u daardoor over de gehele looptijd minder rente betaalt.
 • Bij de Lineaire Hypotheek is het aflossingsbedrag per maand tijdens de gehele looptijd gelijk. Bij de Annuïteitenhypotheek betaalt u in het begin vooral rente en weinig aflossing, maar geleidelijk aan lost u steeds meer af en betaalt u steeds minder aan rente.
 • De brutomaandlasten bij de Lineaire Hypotheek zijn in het begin hoger dan bij een Annuïteitenhypotheek. Maar door de snellere aflossing op de Lineaire Hypotheek dalen de brutomaandlasten tijdens de rentevaste periode. Bij de Annuïteitenhypotheek blijven de brutomaandlasten gedurende de rentevaste periode gelijk.
 • Maakt u gebruik van hypotheekrenteaftrek? Bij de Lineaire Hypotheek dalen de nettomaandlasten tijdens de looptijd. Bij de Annuïteitenhypotheek stijgen deze.

3. Wat is in vergelijking met de Annuïteiten Hypotheek gelijk en anders?

Ja, dat kan. Tijdens looptijd kunt u per jaar 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van het desbetreffende leningdeel extra boetevrij aflossen.

Bekijk alle voor- en nadelen

Bekijk uw mogelijkheden om af te lossen

4. Kan ik gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek?

Ja, binnen het huidige belastingstelsel kunt u bij deze hypotheekvorm onder voorwaarden gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Meer over de hypotheekrenteaftrek