Veelgestelde vragen over Betalen

Buitenland

 • 1.

  Een actueel overzicht van de kosten vindt u hier.

 • 2.

  Heeft u Mijn ING dan kunt u het beste hiermee geld overmaken naar het buitenland. Heeft u geen Mijn ING dan kunt u ook Internationale overschrijvingskaarten gebruiken. 

  Internationale overschrijvingskaarten kunt u telefonisch aanvragen via 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

  Meer informatie over geld betalen en ontvangen buitenland

 • 3.

  Ja, dat kan:

  • Log in op Mijn ING (internetbankieren)
  • Bij ‘Alles in Mijn ING’ klikt u bij ‘Betalen’ op ‘Overschrijven buitenland’
  • Doorloop daarna de stappen in het scherm ‘Buitenland opdracht’

  Belangrijk: voor een Europese Overschrijving heeft u het IBAN van de rekeninghouder nodig. Bij een Wereldbetaling heeft u het IBAN en de BIC (SWIFT-code) nodig.

  • IBAN (International Bank Account Number) van de begunstigde: dit nummer identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Een IBAN kunt u alleen verkrijgen via de (bank van de) begunstigde. Dus neem contact op met de begunstigde of bank van de begunstigde.
  • BIC of SWIFT: een code die aangeeft naar welke bank een bedrag moet worden overgemaakt. Een correcte BIC kunt u alleen verkrijgen via de (bank van de) begunstigde. Dus neem contact op met de begunstigde of de bank van de begunstigde.

  Aan het overmaken van geld naar het buitenland kunnen kosten zijn verbonden. De kosten zijn afhankelijk van het land waarnaar u geld overmaakt en van de afspraken die u gemaakt heeft met de begunstigde.

 • 4.

  Hoe lang het duurt voordat het overgemaakte bedrag op de rekening van de ontvanger is bijgeschreven, hangt af van de manier waarop u het bedrag heeft overgemaakt en van de ontvangende bank. Vanaf het moment dat de betaling bij de ING binnen is de duur:

  • Europese Overschrijving: het bedrag wordt uiterlijk de eerstvolgende werkdag na betaling bijgeschreven op de rekening van de ontvanger
  • Wereldbetaling: het bedrag staat na gemiddeld 5 werkdagen op de rekening van de ontvanger, maar kan voor sommige landen langer duren
  • Bankcheque: de periode varieert van 3 dagen tot 3 weken en is mede afhankelijk van het tijdstip waarop de begunstigde de cheque inlevert
 • 5.

  Voor betalingen in vreemde valuta geldt dat er eerst een bedrag op uw rekening gereserveerd wordt, alvorens de geldopname definitief afgeboekt wordt. De afboeking van buitenlandse betalingen duurt, afhankelijk van het land, circa 3 werkdagen. De reservering en de definitieve boeking kunnen van elkaar afwijken. Het bedrag van de reservering wordt bepaald aan de hand van een gemiddelde wisselkoers. Voor de daadwerkelijke boeking gebruikt de ING de wisselkoers van de dag van de geldopname of betaling. Daarnaast hanteert de ING een koersopslag.

 • 6.

  Dit kan op 2 manieren:

  1. Door een bijschrijving op uw Betaalrekening. Degene die het geld naar u overmaakt, moet in ieder geval uw IBAN en uw BIC invullen op de overschrijving. Uw IBAN staat in Mijn ING. Onder ‘Alles in Mijn ING’ bij ‘Betalen’ klikt op ‘Mijn IBAN en BIC. U kunt uw IBAN ook zelf uitrekenen en u vindt het nummer ook links onderaan op uw rekeningafschrift. De BIC (of SWIFT code) van de ING is INGBNL2A.
  2. Met een Bankcheque.

 • 7.

  IBAN-nummer van uw Betaalrekening

 • 8.

  U kunt uw Internationale Overschrijvingskaarten telefonisch bestellen. Bel 020 22 888 88 Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.. Houd uw Betaalpas bij de hand!

 • 9.

  Het adres van de ING is:

  ING
  Bijlmerdreef 109
  1102 BW Amsterdam
  Netherlands

  Dit adres kan worden doorgegeven voor het ontvangen van een betaling uit het buitenland

 • 10.

  U kunt al uw overschrijvingen, zoveel mogelijk in een envelop, sturen naar (postzegel niet nodig):

  ING Bank N.V.
  Antwoordnummer 99999
  6800 GA Arnhem

  U kunt voor het versturen van uw overschrijvingen de speciale Portvrije overschrijvingsenvelop gebruiken. Hierop staat het adres al vermeld. Deze enveloppen zijn gratis en af te halen op het ING kantoor.

  Verstuurt u uw overschrijvingen vanuit het buitenland? Stuur dan uw overschrijvingen, zoveel mogelijk in een envelop, naar (voldoende gefrankeerd):
  ING Bank N.V.
  Postbus 98000
  6800 MA Arnhem
  The Netherlands

 • 11.

  U maakt de cheques eerst ongeldig door er diagonaal een streep door te zetten en er ‘VOID’* op te schrijven. Gebruik hiervoor een zwarte of blauwe pen. Stuur de cheques vervolgens op naar:

  American Express
  Att: Redemptions
  43115 South 2700 West Salt Lake City UTAH 84184-0407 USA

  Stuur naast de cheques ook het volgende op:

  • Verklaring van erfrecht
  • Kopie legitimatiebewijs
  • Uw telefoonnummer
  • Uw complete bankgegevens (inclusief BIC en IBAN)

  Tip! Maak voor uzelf een kopie van de voorzijde van de cheque(s). Dit kunt u nodig hebben als de zending zoekraakt.

  Bank Identifier Code (BIC)
  Dit is een internationale code die banken gebruiken voor betalingsverkeer. Iedere bank heeft een eigen BIC. Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC van de ING is: INGBNL2A.

  International Bank Account Number (IBAN)
  Dit nummer identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie. Uw IBAN staat in Mijn ING. Onder ‘Alles in Mijn ING’ bij ‘Betalen’ klikt op ‘Mijn IBAN en BIC. U kunt uw IBAN ook zelf uitrekenen en u vindt het nummer links onderaan op uw rekeningafschrift.

  * VOID betekent 'waardeloos' in het Engels.

 • 12.

  De ING levert geen Travelers Cheques. Voor betalen in het buitenland kunt u uw Betaalpas en/of uw creditcard van de ING gebruiken.

 • 13.

  Helaas is het bij de ING niet mogelijk een dollarrekening te openen.

 • 14.

  Voor vragen heeft over het betalingsverkeer van en naar het buitenland belt u 020 22 888 88 Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

 • 15.

  België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen,Portugal (inclusief Azoren en Madeira), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland), Zweden en Zwitserland.

 • 16.

  Het EER gebied bestaat uit de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus (Griekse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

  Het SEPA gebied bestaat uit de EER landen plus Zwitserland en Monaco.