Veelgestelde vragen over Betalen

Snelheid betalingsverkeer

 • 1.

  Maakt u geld over met Mijn ING (internetbankieren) naar een andere ING-klant, dan staat het overgeschreven bedrag meteen op zijn of haar rekening. En het geld wordt direct van uw rekening afgeschreven. Dit geldt ook voor overboekingen naar de meeste spaarrekeningen. Dit gebeurt 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dus ook in het weekend. Het afschrijven van bedragen gaat dus net zo snel als het bijschrijven.

 • 2.

  Maakt u met Mijn ING (internetbankieren) geld over naar een rekeninghouder bij een andere bank? Als u de opdracht voor 15.30 uur verstuurt, staat het geld nog dezelfde dag op de andere rekening. Verstuurt u de opdracht na 15.30 uur, dan is het bedrag de volgende werkdag bijgeschreven.

 • 3.

  Dit is afhankelijk van de bank waar u bankiert. Zodra de bank deze opdracht aanlevert (voor het uiterste tijdstip), wordt de opdracht nog dezelfde werkdag door de ING geboekt.

 • 4.

  De snelheid van een overboeking van een bankrekening naar een Betaalrekening bij de ING met internetbankieren is afhankelijk van de bank waar u bankiert. Zodra de bank deze opdracht aanlevert (voor het uiterste tijdstip), wordt de opdracht nog dezelfde werkdag door de ING geboekt.

 • 5.

  Alle betalingen tussen Nederlandse banken lopen via het bedrijf Equens. In het weekend en op feestdagen is Equens gesloten. Dit betekent dat er dan geen betalingen worden uitgewisseld. Daarom staat het geld dat u bijvoorbeeld zaterdag overmaakt naar een rekeninghouder bij een andere bank, maandag (de eerstvolgende werkdag) op de rekening van de begunstigde.

 • 6.

  De tijd die ligt tussen het moment waarop de klant de betaalopdracht geeft en het moment waarop de begunstigde over het overgemaakte geld kan beschikken.

 • 7.

  In Mijn ING is uw saldo- en transactie-informatie steeds volledig bijgewerkt. Het saldo is dan ook al gewijzigd, met de reserveringsdatum. Op het moment dat de afschrijving daadwerkelijk geboekt wordt, verandert de reserveringsdatum naar de datum waarop geboekt wordt, de boekdatum. Bij betalingen vóór 22.00 uur op werkdagen is dat dezelfde dag en ná 22.00 uur de volgende werkdag.

  NB: In Mijn ING met beveiligingscalculator worden geen reserveringen getoond maar alleen de geboekte betaaltransacties. Ook gelden hiervoor andere doorlooptijden. Deze kunt u na het inloggen vinden.

 • 8.

  De datum waarop een wijziging in het saldo op de rekening definitief heeft plaatsgevonden.

 • 9.

  Bedrijven gebruiken de boekdatum als moment van betaling. Bij betaalopdrachten tussen Betaalrekeningen van de ING die op werkdagen vóór 22 uur worden opgegeven, geldt dat de boekdatum ook de datum van die dag is.

  Voor betalingen via Mijn ING met beveiligingscalculator gelden andere doorlooptijden. Deze kunt u na het inloggen vinden.

 • 10.

  Op internationale feestdagen en in het weekend vinden er geen boekingen plaats bij de ING. Uw electronische betaaltransacties (bijvoorbeeld pin- en internet betalingen) worden op deze dagen wel via een reservering in uw saldo verwerkt. De boeking vindt de eerstvolgende werkdag plaats.

  Zie het overzicht Dienstverlening op feestdagen.

 • 11.

  Als u een betaalopdracht opgeeft in Mijn ING, ziet u na het versturen dat deze via een reservering vrijwel direct verwerkt is in uw af- en bijschrijvingen en het saldo. Als de ontvanger een Betaalrekening bij de ING heeft, dan kan de ontvanger ook via een reservering vrijwel direct over het geld beschikken.

  Overschrijvingen die via Mijn ING op werkdagen voor 22.00 uur zijn verricht worden nog op dezelfde dag volledig verwerkt waarbij de reservering wordt omgezet in een boeking (dit vind meerdere keren per werkdag plaats). Als de overschrijving niet op een werkdag of na 22.00 is verricht, vindt de boeking de eerstvolgende werkdag plaats. De datum van de reservering wordt in Mijn ING na boeking automatisch aangepast aan de boekdatum. Een betaaltransactie is volledig verwerkt na boeking.

  Heeft de ontvanger een rekening bij een andere bank, dan kan de ontvanger dezelfde dag over het geld beschikken als de opdracht op werkdagen vóór 15.30 uur is opgegeven en de ontvangende bank de betaling ook heeft verwerkt.

  Voor betalingen via Mijn ING met beveiligingscalculator gelden andere doorlooptijden. Deze kunt u na het inloggen vinden.

 • 12.

  Een reservering is een betaaltransactie die niet meer kan worden ingetrokken, maar nog niet volledig is verwerkt. Het saldo van uw Betaalrekening is al met het bedrag van de reservering verlaagd (afschrijving) of verhoogd (bijschrijving).

  Wanneer betaaltransacties op werkdagen voor 22.00 uur zijn verricht, worden deze nog op dezelfde dag volledig verwerkt. Het verwerken van betaaltransacties vindt meerdere keren per werkdag plaats, waarbij de reservering wordt omgezet in een boeking. Als een betaaltransactie niet op een werkdag of na 22.00 is verricht, vindt de boeking de eerstvolgende werkdag plaats. De datum van de reservering wordt na boeking automatisch aangepast aan de boekdatum. Een betaaltransactie is volledig verwerkt na boeking.

  NB: Voor betalingen via Mijn ING met beveiligingscalculator gelden andere doorlooptijden. Deze kunt u na het inloggen vinden.

 • 13.

  De reserveringsdatum is de datum waarop het saldo van de Betaalrekening vanwege een gereserveerde betaaltransactie is verlaagd (afschrijving) of verhoogd (bijschrijving). De betaaltransactie is volledig verwerkt wanneer de reservering naar een boeking is omgezet, de boekingsdatum.

  Bedrijven houden de boekingsdatum vaak aan als officiële betaaldatum. Op het Afschrift staat altijd de boekingsdatum van de betaaltransactie vermeld. In Mijn ING zijn ook de reserveringen zichtbaar.

  NB: In Mijn ING met beveiligingscalculator worden geen reserveringen getoond, alleen de geboekte betaaltransacties.

 • 14.

  De datum waarop een transactie (geldopname, overboeking) door u is verricht.

 • 15.

  De persoon, instantie of het bedrijf waar u geld naar overmaakt: de ontvanger.

 • 16.

  Dat is het bedrag dat op uw Betaalrekening staat. Dit saldo wordt elke werkdag vastgesteld. Het saldo op uw Betaalrekening kan ook negatief zijn.

 • 17.

  De reserveringsdatum is de datum waarop het saldo van de Betaalrekening vanwege een gereserveerde betaaltransactie is verlaagd (afschrijving) of verhoogd (bijschrijving). De betaaltransactie is volledig verwerkt wanneer de reservering naar een boeking is omgezet, de boekingsdatum. Bedrijven houden de boekingsdatum vaak aan als officiële betaaldatum. Op het Afschrift staat altijd de boekingsdatum van de betaaltransactie vermeld. In Mijn ING zijn ook de reserveringen zichtbaar.

  NB: In Mijn ING met beveiligingscalculator worden geen reserveringen getoond, alleen de geboekte betaaltransacties.