Veelgestelde vragen over Renteaanpassingen

Renteaanpassingen

 • 1.

  Op ING.nl staan de actuele hypotheekrentestanden. De rentepercentages gelden voor zowel nieuwe hypotheken als bij verlengingen van de rentevaste periodes van lopende hypotheken.

 • 2.

  Bij afloop van uw huidige rentevaste periode zijn er geen kosten verschuldigd aan het wijzigen van de rentevastperiode. Bij een tussentijdse wijziging van de rentevaste periode is er soms boeterente verschuldigd (zie hiervoor Tussentijdse Rente Wijziging)

 • 3.

  Bij het afsluiten van een hypotheek is de hoogte van de te betalen hypotheekrente een belangrijk onderdeel van de overeenkomst. Welke rentevaste periode het beste bij u past hangt af van uw persoonlijke situatie. Zo is de rente in geval van variabele rente of een korte rentevaste periode vaak lager maar heeft u wel minder zekerheid over uw toekomstige maandlasten.

  • Bij de keuze van de rentevaste periode zijn de volgende factoren van belang:

  1. Hoe hoog is uw inkomen ten opzichte van uw hypotheek en andere maandlasten? Kunt u fluctuerende maandlasten opvangen? Dan is het mogelijk om voor een kortere rentevaste periode te kiezen. Is het noodzakelijk of wilt u voor zekerheid gaan, dan kunt u het beste kiezen voor een lange rentevaste periode.

  2. De huidige rentestand. Bij het voorspellen van de rente wordt vaak gekeken naar het historische renteverloop. Echter ontwikkelingen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

  3. Hoe lang verwacht u in uw nieuwe huis te gaan wonen? Het is bij de ING mogelijk om uw ING hypotheek mee te nemen naar uw nieuwe huis. Het is echter wel handig om te bekijken of deze nog steeds aansluit bij uw persoonlijke omstandigheden.

 • 4.

  Euribor staat voor Euro InterBank Offered Rate. Het is de rente waartegen Europese banken kortlopende leningen aan elkaar verstrekken. Banken die geld lenen van andere banken, kunnen dit geld weer gebruiken om uit te lenen aan andere partijen.

  De Euribor-tarieven gelden als basistarief (maatstaf) voor bijvoorbeeld de hypotheken van de ING.

 • 5.

  De Euribor-tarieven gelden als basistarief (maatstaf) voor de hypotheken van de ING.

 • 6.

  De nieuwe functionaliteit is beschikbaar voor klanten die vanaf 25 februari 2014 een voorstel krijgen voor een nieuwe rentevaste periode. Als u eerder een voorstel heeft ontvangen is online uw keuze doorgeven helaas niet mogelijk.

 • 7.

  U kunt uw keuze voor een nieuwe rentevaste periode maken via Mijn ING of per post.

 • 8.

  U ontvangt binnen 5 werkdagen nadat u uw keuze via Mijn ING heeft doorgegeven per post een bevestiging van uw keuze. Ook kunt u op MijnING.nl zien of uw keuze verwerkt is. Door nogmaals op de link in het bericht te klikken, leest u welke keuze u heeft gemaakt en wanneer uw nieuwe rentevaste periode ingaat.

 • 9.

  Dan krijgt u automatisch een nieuwe rentevaste periode In Mijn ING en in de toegezonden brief leest u welke nieuwe rentevaste periode ingaat als u geen keuze maakt. Het is altijd verstandig om het voorstel te bekijken, want de nieuwe rente kan hoger of lager zijn dan uw huidige rente en dat heeft effect op uw maandlasten.

 • 10.

  De datum waarop uw nieuwe rentevaste periode ingaat, vindt u in MijnING.nl (ga naar uw inbox op MijnING.nl, click op de link in het bericht ‘De rentevaste periode van uw hypotheek loopt af’). Daarnaast kunt u de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode ook vinden in de toegezonden offertebrief.

 • 11.

  Ja, u ontvangt binnen 5 werkdagen per post een bevestiging van uw keuze. Daarnaast kunt u uw keuze in MijnING.nl teruglezen. Hiervoor klikt u op de link in het bericht ‘De rentevaste periode van uw hypotheek loopt af’.

 • 12.

  U kunt hiervoor een afspraak maken door:

  • u direct of op een later moment terug laten bellen door een van onze medewerkers.
  • zelf contact opnemen met ons via 020 22 888 88 (lokaal tarief). Wij helpen u graag, van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • contact op te nemen met uw ING Hypotheekadviseur of tussenpersoon.