Veelgestelde vragen Pensioenspaarrekening beëindigen

Pensioenspaarrekening beëindigen

 • 1.

  Wilt u niet meer sparen op uw Pensioenspaarrekening en is de einddatum nog niet bereikt? Dan kunt u het volgende doen:

  • U legt geen geld meer in. Op de einddatum is uw gespaarde tegoed beschikbaar om uw inkomen aan te vullen. Natuurlijk ontvangt u tot de einddatum rente over uw tegoed. Bedenk wel dat u uw beoogde eindsaldo misschien niet bereikt.
  • U beëindigt uw Pensioenspaarrekening. U moet de rekening dan afkopen. Dit heeft grote nadelige financiële gevolgen. Zo moet u 72% van uw saldo afdragen aan de Belastingdienst. Dit percentage is altijd hetzelfde, ongeacht in welk belastingtarief u valt.
  • U draagt de waarde over naar een andere bank of verzekeraar en spaart daar verder. U betaalt opnamekosten (0,5% van uw saldo) en wij doen een marktrenteverrekening.

  Zie ook: Wat is afkoop? en Hoe stap ik over naar een andere bank of verzekeraar?

 • 2.

  U kunt uw Pensioenspaarrekening beëindigen en verder sparen bij een andere bank of verzekeraar. Er is dan sprake van waardeoverdracht. De ING maakt het geld rechtstreeks over naar de andere bank of verzekeraar. U betaalt de ING hiervoor opnamekosten. Deze bedragen 0,5% van het saldo van uw Pensioenspaarrekening. Daarnaast doen we een marktrenteverrekening. Zie: Wat is marktrenteverrekening?

  U geeft de waardeoverdracht aan ons door met het formulier ‘Pensioenspaarrekening bestemming saldo doorgeven’(PDF). Stuur dit formulier pas naar ons op als u de lijfrentespaarrekening of -verzekering bij de andere bank of verzekeraar heeft geopend.

 • 3.

  Heeft u uw Pensioenspaarrekening per telefoon of via internet geopend? Dan kunt u de overeenkomst binnen 14 kalenderdagen kosteloos ontbinden. Bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.. Of stuur een e-mail.

  De ontbindingstermijn van 14 kalenderdagen gaat in op het moment dat u de voorwaarden van de Pensioenspaarrekening heeft ontvangen.

 • 4.

  Bij waardeoverdracht en afkoop voor de einddatum doet de ING een marktrenteverrekening en brengen we 0,5% opnamekosten in rekening. Daarnaast moet u bij afkoop 72% van uw saldo afdragen aan de Belastingdienst. Voor meer informatie bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.