Veelgestelde vragen Pensioenspaarrekening sparen en opnemen

Pensioenspaarrekening sparen en opnemen

 • 1.

  Via Mijn ING (internetbankieren) maakt u het bedrag dat u wilt inleggen over van uw Betaalrekening naar uw Pensioenspaarrekening. U kunt via Mijn ING ook een opdracht geven om automatisch te sparen. U spaart dan per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar minimaal € 25. Heeft u nog geen Mijn ING? Vraag Mijn ING dan direct aan.

  U kunt ook telefonisch geld inleggen. Bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

 • 2.

  Ieder bedrag dat u inlegt op uw Pensioenspaarrekening heeft zijn eigen looptijd. Dit is de periode van het moment van inleggen tot de einddatum van uw rekening. Over die periode ontvangt u een vaste rente over uw inleg.

 • 3.

  De Pensioenspaarrekening is een geblokkeerde rekening. Een inleg kunt u dus niet ongedaan maken. 


  Bel voor uw specifieke situatie 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

  Zie ook: Wat moet ik doen als ik meer heb gespaard dan mijn jaarruimte?

 • 4.

  Bel 020 22 888 88 Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

 • 5.

  U bepaalt zelf hoeveel u spaart op uw Pensioenspaarrekening. Er is geen minimum- of maximuminleg. Houd er wel rekening mee dat uw inleg aftrekbaar is tot maximaal uw jaarruimte en eventuele reserveringsruimte. U moet er zelf op letten dat u niet meer spaart.

 • 6.

  U bepaalt zelf hoeveel u spaart, maar u mag uw inleg van uw inkomen aftrekken tot maximaal uw jaarruimte. Heeft u daarnaast reserveringsruimte? Dan kunt u extra sparen met belastingvoordeel. Spaart u meer dan uw jaarruimte plus eventuele reserveringsruimte? Dan kunt u het bedrag dat u meer spaart niet aftrekken van de belasting. Bovendien betaalt u in de uitkeringsfase inkomstenbelasting over de uitkeringen. Ook in de uitkeringsfase betaalt u inkomstenbelasting over de uitkeringen. U betaalt dan dus 2 keer inkomstenbelasting.

 • 7.

  Kijk dan eerst of u de afgelopen 7 jaar uw volledige jaarruimte heeft gebruikt. Is dat niet zo? Dan heeft u reserveringsruimte. Reserveringsruimte geeft u in een jaar extra aftrek naast uw jaarruimte. Heeft u geen reserveringsruimte? Neem dan voor de einddatum van uw Pensioenspaarrekening contact op met de Belastingdienst. Heeft u specifieke vragen over uw situatie? Bel 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

  Zie ook: Hoe draai ik een inleg terug?

 • 8.

  Ja, dit kan als het bedrag dat u inlegt groter is dan € 500. Het kan zijn dat de andere bank of verzekeraar kosten in rekening brengt voor de waardeoverdracht. Let er wel op dat u een lijfrente inlegt die onder dezelfde belastingregels valt. Lijfrentes die vóór 1992 zijn afgesloten, vallen onder minder strenge belastingregels. Als u zo’n lijfrente inlegt op uw Pensioenspaarrekening, vervallen de ruimere mogelijkheden voor die lijfrente.

  U kunt geen ontslagvergoeding (gouden handdruk) of een overlijdenspolis inleggen. Hiervoor gelden andere belastingregels.

  Zie: Hoe leg ik een bestaande lijfrentespaarrekening of -verzekering in?

 • 9.

  Dit doet u door bij de aanbieder van uw bestaande lijfrentespaarrekening of -verzekering een verzoek tot waardeoverdracht in te dienen. Vraag bij uw huidige bank of verzekeraar hoe u dit doet. Zorg dat u al een Pensioenspaarrekening bij de ING heeft geopend voordat u de opdracht geeft om uw bestaande rekening of polis over te dragen naar de ING.

  De verzekeraar of bank moet het bedrag overmaken op rekeningnummer 44.22.100 op naam van ING Sparen. Bij de overschrijving moeten de volgende gegevens worden vermeld:

  • uw Pensioenspaarrekeningnummer (inclusief de letter)
  • uw naam
  • de letters ’WO’ (waardeoverdacht)

  Bijvoorbeeld: X 123-45678 P.E. de Vries WO.

 • 10.

  Informeer bij uw huidige bank of verzekeraar of de waarde van uw huidige polis is overgedragen. Vraag ook of de waarde is overgemaakt naar de juiste rekening, namelijk rekeningnummer 44.22.100 op naam van ING Sparen. Bij de overschrijving moeten de volgende gegevens zijn vermeld:

  De verzekeraar of bank moet het bedrag overmaken op rekeningnummer 44.22.100 op naam van ING Sparen. Bij de overschrijving moeten de volgende gegevens worden vermeld:

  • uw Pensioenspaarrekeningnummer (inclusief de letter)
  • uw naam
  • de letters ’WO’ (waardeoverdacht)

  Bijvoorbeeld: X 123-45678 P.E. de Vries WO.

  Geeft uw huidige bank of verzekeraar aan dat de waardeoverdracht juist is verwerkt? Bel dan 020 22 888 88. Wij helpen u graag op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

 • 11.

  De Pensioenspaarrekening is een geblokkeerde rekening. Dit betekent dat u uw geld tot de einddatum niet kunt opnemen. Wat is wel mogelijk?

  • U wilt verder sparen bij een andere bank of verzekeraar. U draagt de waarde dan over naar een lijfrentespaarrekening of -verzekering bij een andere bank of verzekeraar. Zie: Hoe stap ik over naar een andere bank of verzekeraar?
  • U wilt toch voor de einddatum over uw geld beschikken. U moet de rekening dan afkopen. Zie: Wat is afkoop?
 • 12.

  Ja, dit kan. Wel moet u als stakende ondernemer een berekening laten zien van de hoogte van de stakingswinst of fiscale oudedagsreserve. Deze berekening moet door een fiscalist of accountant worden afgegeven.

 • 13.

  Nee, dit kan niet, omdat hier andere belastingregels voor gelden.

 • 14.

  Nee, dit kan niet.