Wat zijn beleggingsfondsen?

Leren beleggen: de ING helpt u op weg

Een beleggingsfonds is een fonds dat het vermogen van individuele beleggers samenvoegt. Deze fondsen worden beheerd door professionele fondsbeheerders. Een aanpak die u voordeel op kan leveren.

Leren beleggen: wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een groot aantal beleggers en belegt dat bijvoorbeeld in bedrijven in een bepaalde regio of sector. U belegt dus in verschillende aandelen, obligaties of andere waardes tegelijk en krijgt zo meer spreiding. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder. Deze houdt de marktontwikkelingen in de gaten.

Risico’s van beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen beleggen in verschillende aandelen, obligaties of andere waarden. Zo is uw portefeuille minder gevoelig voor negatieve koersontwikkeling van slechts 1 of 2 ondernemingen. Beleggingsfondsen beleggen vaak in een bepaalde sector of regio. U loopt dus nog steeds risico dat de koersen van de sector of regio waarin het beleggingsfonds belegt, over een breed front dalen. Dit risico kan worden verminderd als u verschillende beleggingsfondsen met verschillende thema’s of regio’s in uw portefeuille heeft. Als een onderneming waar het beleggingsfonds in belegt failliet gaat, kan een beleggingsfonds niets of weinig waard zijn en u heeft geen enkele garantie dat u uw inleg terugkrijgt. Het is belangrijk dat u de risico’s van beleggingsfondsen goed begrijpt voordat u gaat beleggen in dit product. Leest u daarom de risico’s van beleggingsfondsen aandachtig door.

Rendement op beleggingsfondsen

Fondsbeleggers kunnen op 2 manieren rendement behalen op een beleggingsfonds:

 • Dividendrendement: veel beleggingsfondsen keren dividend uit.
 • Koersrendement: de koers van een beleggingsfonds kan schommelen. Als de onderliggende waarden in het fonds gemiddeld goed presteren kan de koers van het fonds stijgen.

Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

Binnen de beleggingsfondsen zijn er verschillende categorieën:

 • Aandelenfondsen: beleggingsfondsen die beleggen in aandelen. Daarnaast concentreren ze zich meestal op een bepaald thema, zoals een regio (Europa, Azië of Amerika), of een sector (financiële instellingen, farmacie of IT).
 • Obligatiefondsen: beleggingsfondsen die beleggen in Obligaties. Ook deze fondsen hebben vaak een thema, zoals hoog dividend of opkomende landen.
 • Vastgoedfondsen:beleggingsfondsen die beleggen in vastgoed of vastgoedaandelen.
Andere categorieën zijn: Liquiditeiten, Grondstoffen en Overige beleggingsfondsen. Ook kunnen beleggingsfondsen een combinatie van verschillende categorieën bevatten. In een beleggingsfonds zitten dan bijvoorbeeld zowel aandelen als obligaties.

De voordelen van beleggingsfondsen

Het belangrijkste voordeel van een beleggingsfonds is dat u met een relatief klein bedrag toch een grote spreiding in uw portefeuille kunt aanbrengen. Als u bijvoorbeeld € 1.000 belegt in het ING Europe Fund, belegt u in tientallen ondernemingen in heel Europa. Mocht er 1 aandeel minder goed lopen, dan is het effect op de koers van het fonds toch beperkt. Aan de andere kant worden positieve uitschieters ook gedempt. Let op: aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden.

Inzicht in de kosten van beleggingsfondsen

Beleggers zijn geïnteresseerd in het rendement - uiteraard in verhouding tot het risico - en de kosten van beleggen in beleggingsfondsen. Daarom leggen wij u graag uit hoe het rendement wordt opgebouwd en welke kosten daarbij komen kijken.

Morningstar, het keurmerk voor beleggingsfondsen

Morningstar is een onafhankelijk instituut dat informatie verzamelt en publiceert over meer dan 20.000 beleggingsfondsen in Europa. Op basis van deze gegevens geeft Morningstar een waardering van beleggingsfondsen die wordt uitgedrukt in sterren. Deze rating zorgt er voor dat de resultaten van verschillende fondsen goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

Contact

 • 020 22 888 88
  ma - vrij: 8.00 - 21.00 uur
  zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
 • Bel me nu
 • E-mail

Deel deze pagina