Maak uw eigen online enquête

Wilt u weten wat de leden van uw vereniging van de plannen voor het nieuwe jaar vinden? Of wilt u graag input van betrokkenen voor de eerstvolgende jaarvergadering? Gebruik een online enquête.

Een online enquête is een snelle, makkelijke en goedkope manier om de mening van uw leden of achterban te peilen. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • Hoe denkt uw achterban over het bestuur en de besluiten die zijn genomen?
  • Uw organisatie heeft plannen om een nieuwe website te bouwen. Wat willen de leden daarop graag zien?
  • Peil de mening van uw leden op regelmatige basis over de laatste verenigingsactiviteiten.

Welke programma’s zijn er?

Er is genoeg keuze: er zijn simpele, uitgebreide, goedkope en dure programma’s. Met de betere kunt u niet alleen de resultaten verzamelen en downloaden, maar ook analyseren. Bovendien beschikken ze over meer functies.

Gratis programma’s
Er is een aantal beproefde gratis online enquêteprogramma’s, waarmee een simpele enquête mogelijk is (uitsluitend vragen in een enkel tekstvak, beperkt aantal respondenten). Bijvoorbeeld CY-survey, gratisenquete.nl en SurveyMonkey (gratis tot 10 vragen en 100 respondenten).

Betaalde programma’s
Er is ook een aantal redelijk betaalbare enquêteprogramma’s die u meer opties in vraagsoorten bieden. Denk aan meerkeuzevragen, keuzematrix, waarderingsschaal en dergelijke. Ze bieden bovendien extra’s als sjablonen en verschillende mogelijkheden om de reacties te verzamelen. Bijvoorbeeld SurveyMonkey, Netprofiler, Netq en SurveyWorld.

Tips

  • Maak de enquête niet te uitgebreid, de drempel is voor online deelnemers lager als ze binnen een paar minuten klaar zijn met invullen.
  • Zet uw vragen eerst op papier, zodat u ze niet hoeft te bedenken op het moment dat u ze online invoert. Ook de volgorde van de vragen is bij niet alle programma’s te wijziging als ze eenmaal zijn ingevoerd.
  • Denk vooraf goed na over het soort antwoorden dat u van de deelnemers aan de enquête wilt, zodat u niet achteraf tot de conclusie komt dat u het verkeerde programma hebt gekozen. De meeste gratis programma’s bieden bijvoorbeeld alleen de mogelijkheid tot het stellen van vragen met een enkel tekstvak als antwoord.
Elke maand handige tips

Elke maand handige tips
Dit artikel verscheen eerder in Bestuur en Geldzaken. De maandelijkse nieuwsbrief voor Verenigingen en Stichtingen.

Meld u gratis aan