Beveilig uw apparatuur

Bewust bankieren = veilig bankieren

Uw voordeur doet u op slot. Doe dat ook met de apparatuur die u gebruikt om uw bankzaken te regelen. Bewust bankieren is veilig bankieren. En dat doet u zo.

Beveilig uw mobiele telefoon of tablet

1.

Installeer alleen legale en bekende software
Zorg ervoor dat uw telefoon zo ingesteld is dat apps van onbekende bronnen niet worden toegestaan. Root of jailbreak uw telefoon dus niet en download alleen apps uit officiële app-stores.

2.

Gebruik de nieuwste versie van de app en uw besturingssysteem
Zowel de Mobiel Bankieren App als het besturingssysteem van uw telefoon worden regelmatig aangepast met meer en betere veiligheidstechnieken. Update daarom regelmatig. Stel bij voorkeur automatische updates in.

3.

Stel een toegangscode in op uw mobiele telefoon of tablet
Met een toegangscode voorkomt u dat anderen toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens. Denk daarbij niet alleen aan uw bankgegevens, maar ook aan uw contacten, berichten en foto’s.

Tip: ook voor telefoons en tablets bestaan tegenwoordig virusscanners die u kunt installeren voor extra bescherming. Voorbeelden van leveranciers zijn McAfee en Kaspersky.

Beveilig uw computer of laptop

1.

Gebruik een virusscanner, firewall en anti-spyware
Gebruik om uw bankzaken te regelen alleen een computer of laptop met daarop een virusscanner, firewall en anti-spyware. Virussen en ongevraagde programma’s krijgen daardoor minder kans.

Tip voor klanten van ING: download gratis IBM Security Trusteer Rapport voor extra bescherming van uw computer of laptop. Gebruik het programma naast uw virusscanner en firewall. Kijk voor een overzicht van virusscanners bij de Consumentenbond.

2.

Gebruik de nieuwste versie van uw browser en besturingssysteem
Browsers en besturingssystemen worden regelmatig aangepast met meer en betere beveiligingstechnieken. Om volledig en veilig gebruik te kunnen maken van ING.nl en Mijn ING (internetbankieren) raden wij aan uw browser en besturingssysteem regelmatig te updaten. Stel bij voorkeur automatische updates in.

3.

Installeer alleen legale en bekende software
Installeer alleen legale software waarvan u de bron heeft gecontroleerd. U kunt de bron controleren door naar de officiële website van de aanbieder te gaan. Krijgt u een onbekend softwareprogramma aangeboden? Download het programma dan niet direct. Controleer het programma eerst met behulp van uw virusscanner.

4.

Beveilig uw draadloze internetverbinding (wifi)
Zonder een beveiligde internetverbinding, bankiert u niet veilig via Mijn ING. Beveilig daarom uw eigen wifi met een wachtwoord. Uw internetprovider kan u daarbij helpen. Maakt u buitenshuis gebruik van wifi? Gebruik dan bij voorkeur de Mobiel Bankieren App om uw bankzaken te regelen.

Waarom is het beveiligen van uw apparatuur belangrijk?

Op een onbeveiligde computer kan eenvoudig kwaadaardige software geïnstalleerd worden. Het gebeurt vaak dat criminelen met behulp van bijvoorbeeld een trojan persoonlijke gegevens zoals uw inloggegevens van Mijn ING achterhalen. Dit is eenvoudig te voorkomen door de apparatuur waarmee u uw bankzaken regelt goed te beveiligen.

5 uniforme veiligheidsregels

Veilig bankieren doen we samen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt, hebben de banken in Nederland samen met de Consumentenbond 5 uniforme veiligheidsregels voor bankieren opgesteld. Wij hebben ze voor u omgeschreven naar de 5 B’s van veilig bankieren, zodat u ze makkelijk kunt onthouden.

Hulp nodig?

Deel deze pagina