Begrippenlijst Veilig bankieren

Term / begrip Omschrijving
Skimming

Skimming is het kopiëren van uw pasgegevens door het plaatsen van een extra kaartleesapparaatje op de pasinvoer van een geld- of betaalautomaat. Criminelen kijken vervolgens uw persoonlijke pincode af, waarna zij geld van uw rekening opnemen. Door het plaatsen van speciale voorzetmondjes op de pasinvoer van geldautomaten probeert de ING te voorkomen dat criminelen kaartlezers kunnen plaatsen. Daarnaast worden winkeliers aangemoedigd periodiek te controleren of criminelen misschien hun betaalautomaat hebben gemanipuleerd.

Meer over: Fraude via uw Betaalpas

Smishing

Smishing is phishing via sms. Zie: 'Phishing'

Social engineering

Bij social engineering proberen criminelen vertrouwelijke informatie van u te ontfutselen. Ze misbruiken menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Social engineering kent veel vormen. Van valse websites tot phishing e-mails en van telefoongesprekken tot persoonlijk contact aan de deur. Criminelen laten u een bepaalde handeling uitvoeren, zoals het invullen van persoonlijke gegevens, beveiligingscodes of creditcardgegevens, het indrukken van een knop of het installeren van malware. Met als doel toegang krijgen tot uw bankrekening.

Spyware

Spyware is software, die (onopgemerkt) op een computer wordt geïnstalleerd. Hiermee kunnen gegevens over de gebruiker verzameld en doorgestuurd worden naar derden.