Fraude via uw betaalrekening

Uw rekening beschikbaar stellen voor criminele activiteiten

Het gebeurt bijna dagelijks dat criminelen mensen vragen om hun rekening, pinpas en pincode beschikbaar te stellen. De rekening wordt daarna gebruikt voor criminele activiteiten. Werk hier niet aan mee.

Een geldezel

Een geldezel (of katvanger) stelt zijn of haar betaalrekening, pinpas en pincode beschikbaar voor criminele activiteiten. Criminelen storten geld op de betaalrekening, sluizen het door naar andere rekeningen of nemen het contant op. Op die manier verbergen ze gestolen geld voor politie en justitie.

Zo herkent u de situatie

Een crimineel benadert iemand vaak met een zielig verhaal. Bijvoorbeeld om geld van familie uit een derdewereldland te kunnen overmaken. Jongeren worden vaak via school of social media benaderd. Meestal krijgen geldezels een mooie beloning voorgespiegeld.

Dit kunt u doen

Fraude komt vaak voor in winkels of als u pint bij een geldautomaat. Pottenkijkers staan over uw schouder mee te kijken als u uw code intoetst en criminelen proberen u op verschillende manieren af te leiden.

Dit kunt u doen

Bewust bankieren is veilig bankieren. Als u door iemand benaderd wordt om uw betaalrekening, pinpas en pincode beschikbaar te stellen, werk dan niet mee. Bescherm uw codes en bewaak uw pas. Geldezels worden altijd gepakt. Dit kan gevolgen hebben zoals een strafblad, blokkering van uw rekening, terugbetalen van gestolen geld en vermelding op een zwarte lijst bij banken (waardoor u bijvoorbeeld geen hypotheek meer kunt afsluiten).

Wat doet ING?

Om fraude te voorkomen doen we veel aan voorlichting over veilig bankieren. Daarvoor werken we samen met andere banken en de Betaalvereniging Nederland. Op de site pasopjepas.nl behoeden we jongeren voor het ingaan op verzoeken van criminelen. Daarnaast is voor scholen is een educatief pakket beschikbaar over omgaan met geld waarin ook het thema ‘geldezel’ wordt besproken.

Hulp nodig?

Deel deze pagina