Print

Nederlander kiest kwaliteit boven prijs bij tandartsbezoek

Nederlanders sparen vooral voor financiële buffer

De tandartsrekening van Nederlanders kwam in 2011 uit op een kleine 180 euro. Met de tarieven zijn patiënten nauwelijks bekend, het gaat ze vooral om de kwaliteit. Ze vergelijken nauwelijks tussen praktijken. Pas bij forse kostenverschillen veranderen veel patiënten van tandarts. Dit blijkt uit de ING Budgetbarometer, een onderzoek van het ING Economisch Bureau waarbij elk kwartaal de stemming onder de Nederlandse huishoudens over hun portemonnee wordt gemeten. Nederlanders zijn in het eerste kwartaal van 2012 minder pessimistisch over hun portemonnee dan het vorige kwartaal. De economische onzekerheid zorgt ervoor dat veel Nederlandse huishoudens sparen voor het opbouwen van een financiële buffer.

De stand van de barometer is in het eerste kwartaal uitgekomen op 85 punten. Daarmee laten Nederlanders het dieptepunt van het vierde kwartaal van 2011 (79 punten) achter zich, al zijn er nog steeds meer pessimisten (19%) dan optimisten (6%). De stemmingsverbetering is volledig toe te schrijven aan een positiever oordeel over de toekomst. Eén op de vijf (19%) huishoudens verwacht over drie maanden moeilijker rond te komen, terwijl vorig kwartaal 30% het nog somber inzag. Driekwart voorziet geen verandering in het komend kwartaal en 6% verwacht zelfs makkelijker rond te komen. Van de Nederlanders die denken over drie maanden makkelijker rond te komen voorziet de helft een inkomensstijging.De tandartskosten zijn een belangrijke medische kostenpost van huishoudens. Vanwege de nieuwe tarieven waren tandartsen de laatste tijd veel in het nieuws. Alle aanleiding om hier in deze BudgetBarometer extra aandacht aan te besteden.

Andere onderwerpen in deze ING BudgetBarometer

ING: 2,3% inflatie over 2012 door olierecords
De prijzen lagen in februari 2012 gemiddeld 2,5% hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van drie maanden geleden stegen de kosten van brandstof flink. De economie bevindt zich in recessie, normaal gesproken horen daar dalende inflatiecijfers bij. Dat is nu niet het geval omdat de olie door spanning in het Midden Oosten duur blijft. Dit jaar zal de inflatie naar verwachting van het ING Economisch Bureau uitkomen op 2,3%.

Vooral sparen voor een financiële buffer
Een derde van de Nederlandse huishoudens heeft de laatste drie maanden per saldo gespaard. De meest genoemde reden (53%) om niet te sparen is dat het de laatste drie maanden niet is gelukt om geld over te houden. Voor de komende drie maanden is ruim een derde van de huishoudens van plan om per saldo geld opzij te zetten. Meer dan de helft (56%) van deze spaarders-in-spé noemt het aanleggen van een (grotere) financiële buffer als belangrijkste reden om te sparen.

Bespaartips: Aardbeien in de zomer en elektronica in het voorjaar
Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen, zoals besparen op energiegebruik of handige belastingtips. Ook kun je besparen door met het timen van je aankopen slim in te spelen op de veranderende prijzen. Een voorbeeld zijn de prijzen van groente en fruit, die variëren met het seizoen. En in de regel gaat in mei elektronica vaak in de aanbieding.
Kijk voor meer bespaartips op mijngeld.nl.

Deel dit artikel

Contact voor de media