Print

Groeiende belangstelling voor beleggen in Amerika en Azië

ING BeleggersBarometer in maart licht gestegen

Wederom is de ING BeleggersBarometer over de maand maart licht gestegen hoewel de stemming nog steeds niet positief is. De stand in maart is uitgekomen op 92 punten, een verbetering van 4 punten ten opzichte van een maand eerder. Het aantal particuliere beleggers dat belegt in Nederlandse effecten is in twee jaar gedaald van 75% naar 46%. Ruim de helft van hen belegt niet (meer) in Nederland. Toch blijft Nederland het populairste land onder beleggers, maar die populariteit wordt duidelijk minder ten gunste van voornamelijk beleggingen in Azië en Latijns Amerika.

Zeventig procent van de particuliere beleggers belegt buiten Nederland het liefst in Duitsland. Daarna volgen met flinke afstand Groot-Brittannië (9%) en België (6%). Zeer opvallend is dat het aantal beleggers dat in Nederland belegt, in twee jaar is gedaald van 75% naar 46%. Ook het volume daalde. In 2010 werd nog 55% van het belegd vermogen in Nederland belegd, inmiddels is dat fors gedaald naar 34%. Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Waar 15 jaar geleden bijna iedereen volledig in Nederland belegde, zijn portefeuilles steeds internationaler geworden. Dit kan te maken hebben met het feit dat de Nederlandse beurs de afgelopen 10 jaar in een internationale context achterblijft qua rendement."

Beleggers zoeken het verder weg

Beleggers zoeken het vooral verder weg. Regio’s waarin vaker wordt belegd dan in 2010 zijn Amerika, Latijns Amerika, Japan en ontwikkeld Azië. Bob Homan: “Waar beleggers voorheen een wereldwijd beleggingsfonds kochten, zien we nu dat ze verschillende regiofondsen combineren. Dat kan zijn omdat ze hun eigen regio allocatie wil bepalen of dat ze verwachten dat een gespecialiseerd regiofonds beter presteert dan een wereldwijd fonds.

Verder spreiden, richting Amerika en Azië

In lijn met het aantal beleggers dat nu al niet meer in Nederlandse effecten belegt, zijn ook minder beleggers van plan om in de toekomst extra geld in Nederland te gaan beleggen. Twee jaar geleden was dat 34%, nu nog slechts 21%. De ingezette trend van meer internationaal beleggen gaat ook de komende tijd verder. Het aantal beleggers dat overweegt meer wereldwijd te beleggen is gestegen van 8% naar 14%. Voor Amerika gaat het om een verdubbeling, voor Latijns Amerika van 7% naar 11% en voor ontwikkeld Azië van 10% naar 14%.

Meer nieuw geld naar obligaties

Net als in februari vindt ook nu ongeveer een op de vijf het een goede tijd om te beleggen in risicovolle sectoren. Als het om nieuw geld gaat, is er wel een behoorlijke verschuiving. Nu zou een meerderheid (54%) nieuw geld in obligaties steken, waar dat vorige maand nog 35% was. De belangstelling voor grondstoffen is daarentegen afgenomen. Het overgrote deel (91%) zou overigens nog steeds kiezen voor aandelen. Nog steeds ziet driekwart van de meeste beleggers de energiesector als meest kansrijk. Telecom wordt iets kansrijker geacht dan in februari met een stijging van 53% naar 60%. Homan: “Waarschijnlijk heeft de beursintroductie van Ziggo deze sector wat meer in de schijnwerpers gezet."

Verwachte AEX stand over drie maanden stijgt naar 327

De groep die verwacht dat de AEX-index de komende drie maanden gaat stijgen is niet significant veranderd. Per saldo is de gemiddeld verwachte stand van de AEX over drie maanden 327 (321). In december 2011 was de voorspelling nog dat de AEX in maart 2012 op 301 zou staan, maar de slotstand op 27 maart 2012 was 323,5.

Citaten

Waar 15 jaar geleden bijna iedereen volledig in Nederland belegde, zijn portefeuilles steeds internationaler geworden. Dit kan te maken hebben met het feit dat de Nederlandse beurs de afgelopen 10 jaar in een internationale context achterblijft qua rendement.

Bob Homan - Hoofd ING Investment Office

Waar beleggers voorheen een wereldwijd beleggingsfonds kochten, zien we nu dat ze verschillende regiofondsen combineren. Dat kan zijn omdat ze hun eigen regio allocatie wil bepalen of dat ze verwachten dat een gespecialiseerd regiofonds beter presteert dan een wereldwijd fonds.

Bob Homan - Hoofd ING Investment Office

Deel dit artikel

Contact voor de media