Print

Hotel en diner goedkoopst in Hongarije, duurst in Noorwegen

Nederlandse vakantiegangers zijn het minst kwijt aan hotels en restaurants in Hongarije. Zij betalen daar de helft minder dan in eigen land. Noorwegen is het duurst; 75% prijziger dan Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau naar de prijzen van hotels en restaurants in 20 populaire vakantiebestemmingen binnen Europa.

Veel vakantie boeken in voorjaar

Het voorjaar is het moment waarop veel Nederlanders een korte vakantie in Europa vieren of hun langere zomervakantie boeken. Hoewel prijs niet voor iedereen de belangrijkste factor is, zijn de kosten voor verblijf, eten en drinken doorgaans een grote uitgavenpost. Het loont om te vergelijken, want of het nu om een zonnige strandvakantie gaat of een weekje skiën; de prijsverschillen zijn aanzienlijk.

Middenmoter Nederland vergelijkbaar met omringende landen

Hoewel vaak wordt gedacht dat Nederland duur is, zijn de prijzen van hotels en restaurants bij ons vergelijkbaar met die in ons omringende landen. In Frankrijk en Duitsland zijn de prijzen 2% lager en Groot-Brittannië is 1% goedkoper. In Luxemburg liggen de prijzen juist 3% hoger. Uitschieter is ons buurland België. Daar zijn de prijzen van hotels en restaurants 7% hoger dan bij ons. Binnen het totaal van Europese vakantiebestemmingen eindigt Nederland in de middenmoot.

Goedkoopst richting het Oosten

Van de 20 onderzochte landen zijn Nederlandse vakantiegangers het goedkoopst uit in Hongarije en Tsjechië. De prijzen van een hotelovernachting en een avondje uit eten liggen daar respectievelijk 51% en 44% lager dan in Nederland. De twee duurste bestemmingen zijn Zwitserland en Noorwegen. In het alpenland zijn vakantiegangers anderhalf keer zoveel kwijt dan in Nederland. In Noorwegen rekent men zelfs 75% meer af.

Weekje op de latten

Voor wie voor volgend seizoen alvast de sneeuwzekere gebieden op een rij wil zetten. Ook daar loont vergelijken. Oostenrijk, Frankrijk en Italië zijn ongeveer even duur als Nederland. Zwitserland is echter veel kostbaarder en is de laatste jaren voor toeristen ook flink duurder geworden. Dat ligt niet zozeer aan de stijging van de horecaprijzen. Dat Zwitserland relatief duur uit de bus komt, komt vooral doordat de Zwitserse frank in twee jaar bijna 20% is gestegen ten opzichte van de euro. Noorwegen spant de kroon, daar droegen zowel de bovengemiddelde prijsstijgingen als de sterkere Noorse munt aan bij.

Zonaanbidder kiest voor Portugal

Zonaanbidders die in Europa blijven, zijn deze zomer goedkoop uit in Portugal. Overnachting en diner zijn daar bijna een kwart goedkoper dan in eigen land. In Spanje liggen de kosten 11% lager. In het vaak goedkoop gewaande Griekenland, dat zwaar is getroffen de door Europese schuldencrisis, liggen de prijzen maar 6% lager dan in Nederland. Op het gebied van zongarantie scoort het land natuurlijk wel hoog.

Prijzen eerlijk vergelijken

Om eerlijk te vergelijken onderzocht het ING Economisch Bureau het prijspeil van hotels en restaurants in 20 populaire bestemmingen. Niet alleen zijn de prijzen vergeleken, voor landen buiten het eurogebied is ook het effect van de wisselkoers meegenomen. Naast de kosten van hotels en restaurants nemen de reiskosten doorgaans ook een flinke hap uit het vakantiebudget. Nu de hoge olieprijzen voor hogere brandstofprijzen zorgen, kunnen de vervoerskosten extra oplopen. Vakantiegangers doen er daarom verstandig aan de kosten zo goed mogelijk op een rij te zetten voordat ze definitief hun bestemming kiezen.

Deel dit artikel

Contact voor de media