Print

Nederlanders rekenen op 295 miljoen euro op vrijmarkt

Extraatje welkom, maar de vrijmarkt draait niet alleen om geld

Nederlanders verwachten dit jaar maximaal 295 miljoen euro op de vrijmarkt te verdienen. Een kwart van de volwassenen is dit jaar van plan spullen te gaan verkopen en verwacht een 98 euro per persoon te verdienen. Dat is ruimschoots boven de 87 euro die ze vorig jaar verdiend hebben. De economische situatie speelt voor zowel kopers als verkopers een rol op de vrijmarkt, al is geld voor beide groepen niet de allerbelangrijkste overweging voor de vrijhandel. Kopers zijn vooral op zoek naar boeken, speelgoed en huishoudelijke artikelen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de ING naar vrijmarktverkopen op Koninginnedag.

Vrijmarkt publiekstrekker op Koninginnedag

De grote attractie van Koninginnedag is de traditionele vrijmarkt. De helft (47%) van de Nederlanders is van plan om er dit jaar naartoe te gaan. Ruim een kwart (27%) van de Nederlanders vindt de vrijmarkt zelfs het leukst aan Koninginnedag. Voor een op de vijf (22%) gaat het om andere evenementen, terwijl voor een op de drie (33%) landgenoten de vrije dag de boventoon voert. Dat de Koninklijke familie in het openbaar verschijnt, staat voor 18% bovenaan. Onder 60-plussers gaat het op dit punt zelfs om 39%.

Verkopers verwachten 98 euro per persoon te verdienen

De animo om te gaan verkopen op de vrijmarkt is licht gestegen. Een kwart (23%) van de Nederlanders heeft verkoopplannen, tegen 21% vorig jaar. De verkopers verwachten dit jaar op de vrijmarkt een opbrengst van 98 euro per persoon te kunnen binnenhalen. In totaal komt de verwachte vrijmarkt opbrengst in 2012 daarmee op maximaal 295 miljoen euro. Dat is meer dan vorig jaar is omgezet. Toen wisten de verkopers gemiddeld 87 euro per persoon te verzilveren en haalden zij in totaal 170 miljoen euro op. Of de verkopers hun optimistische omzetverwachtingen gaan waarmaken, hangt in belangrijke mate af van het weer. Bij regen daalt zowel het aanbod als de vraag. Een derde van de verkopers laat het bij regen afweten. Daarnaast haakt een kwart van de kopers af.

Naar de vrijmarkt vanwege de economie

De recessie speelt een rol op de vrijmarkt. Vier op de tien kopers geeft aan dat dit de aankoopbeslissingen komende maandag beïnvloedt: 23% wil niet teveel uitgeven en 16% is op zoek naar een voordelige aankoop. De belangrijkste redenen om te kopen op de vrijmarkt zijn voor kopers het financiële voordeel (40%) en de mensen (40%). Voor 9% van de kopers is duurzaamheid belangrijk: bij hen is hergebruik de belangrijkste motivering om tweedehandsartikelen te kopen. Vier op de tien (40%) verkopers handelt mede vanwege de recessie en zegt de extra inkomsten goed te kunnen gebruiken. Toch noemt slechts 16% van de verkopers geld als belangrijkste reden. Vier op de tien (40%) wil vooral van zijn oude spullen af, terwijl het voor 29% gaat om de gezelligheid. Een op de zeven (14%) heeft hergebruik van oude spullen door anderen als hoofdreden.

Kopers willen boeken en speelgoed

De vrijmarkt kan een alternatief zijn voor de winkel. Tweederde (67%) van de kopers op de vrijmarkt is niet gericht op zoek naar iets. Wel weten zij in welke categorie zij het liefst iets aanschaffen. De top drie bestaat uit boeken, speelgoed en huishoudelijke artikelen. Van de gerichte kopers (33%) zoekt 11% iets dat ze anders in een tweedehandswinkel zouden kopen en 12% iets dat ze anders niet zouden kopen. Een op de tien (10%) wil iets op de kop tikken in plaats van een nieuwe aankoop in de winkel. Winkels kunnen hierdoor een deel van hun omzet mislopen. Daar staat tegenover dat de meerderheid van de verkopers van plan is zijn omzet gedeeltelijk (16%) of zelfs helemaal (40%) weer uit te geven. Een op de vijf zet de opbrengsten opzij en een kwart weet het nog niet.

Niet alleen geld, maar ook ruilhandel

De helft (50%) van de verkopers is bereid om zijn waren te ruilen in plaats van te verkopen voor geld. Ruilhandel heeft wel een praktisch nadeel. Iemand die een koffiezetapparaat wil ruilen voor pakweg een exemplaar van De Donkere Kamer van Damocles heeft niet zomaar een tegenpartij gevonden. Dat maakt de gangbare geldeconomie een stuk efficiënter. Aanstaande maandag op de vrijmarkt is er zoveel aanbod, dat ruilhandel wel een stuk makkelijker wordt. En het is natuurlijk ook gezellig.

Toegevoegde waarde groter dan geld

De waarde van de vrijmarkt gaat verder dan het verdiende extraatje. De omzet van tweedehandsartikelen op de vrijmarkt telt niet mee in het Bruto Binnenlands Product, het bedrag dat officieel weergeeft wat we met zijn allen in een jaar verdienen. Dat neemt niet weg dat de vrijmarktverkopen wel degelijk waarde toevoegen voor consumenten. Immers, voor kopers geldt dat zij alleen zullen toeslaan als een artikel meerwaarde voor ze heeft. En verkopers zullen niet eerder een koop sluiten voordat ze hun minimumprijs horen bieden. Elke transactie maakt dus beide partijen blij. Verder is hergebruik van tweedehands spullen niet alleen goed voor de portemonnee, maar gaat het ook verspilling tegen. Dat is ook wat waard.

Deel dit artikel

Contact voor de media