Print

Consumenten kopen minder spullen voor hun huis

Consumenten geven aanzienlijk minder uit aan het opknappen en inrichten van hun huis. Meubelzaken zagen hun verkopen sinds 2008 met 20% dalen. Bij bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels liep de verkoop met een zesde terug. Ook aan de kinderkamer gaat de crisis niet voorbij. Speelgoedverkopen namen de afgelopen vier jaar met 10% af.

Minder goederen, evenveel diensten

Over de hele linie is de verkoop van duurzame goederen fors gedaald, blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. De verkopen zijn sinds 2008 al met 10% gedaald en liggen daarmee inmiddels onder het vorige dal van eind 2009. Terwijl we flink bezuinigen op grote aankopen, houdt de dienstensector zich wel goed staande. Zo zullen consumenten niet snel bezuinigen op hun zorgconsumptie. Andere diensten – denk aan schoenreparaties – zijn wellicht zelfs meer in trek.

Meubelzaken hard geraakt

De detailhandel krijgt rake klappen door onze bezuinigingsdrift. Consumenten kopen vooral minder spullen voor in en om het huis. Het aantal woningverkopen is gedaald naar historisch lage aantallen. Meubelzaken (-20%), doe-het-zelfwinkels (-18%) en bouwmarkten (-16%) zijn hard geraakt. Bij de verkoop van elektronica (-1%) en witgoed (+2%) viel de schade mee. De speelgoedverkopen daalden 10%.

Vooral noodzakelijke uitgaven

Consumenten bezuinigen lang niet overal op. We blijven eten, drinken en andere noodzakelijke spullen kopen. Drogisterijen zagen hun verkopen sinds 2008 licht toenemen (1%) en de verkopen van supermarkten stegen 3%. Ook op een warm huis beknibbelen we niet. Ons energieverbruik hangt vooral af van het weer. Door de kou hebben we in februari meer gas verbruikt dan een jaar geleden.

Vertrouwen consument blijft laag

Consumenten houden de hand voorlopig nog op de knip. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de consumptie dit jaar met 1,5% daalt. Vooral de verkopen van luxegoederen blijven achter. Het vertrouwen van consumenten is nog steeds erg laag (-32). Dat komt onder meer doordat de koopkracht voor het derde jaar op rij daalt. Bovendien stijgt de werkloosheid en komen er nieuwe bezuinigingen aan.

Deel dit artikel

Contact voor de media