Print

Kinderen geven advies: Huntelaar in de spits

ING EK-nomie: Kuyt en van der Vaart leukste vaders

Kinderen geven advies: Huntelaar in de spits

Meer dan de helft van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar is er van overtuigd dat Nederland uiteindelijk Europees kampioen wordt in Polen en Oekraïne. Als Nederland de finale haalt, dan is Duitsland voor de meerderheid de meest gewenste tegenstander. En als ze niet voor Nederland mogen kiezen, gunnen ze Spanje de Europese titel. Wesley Sneijder is net als 2 jaar geleden de meest favoriete speler van het Nederlands Elftal. Maar de leukste vader is volgens de kinderen Dirk Kuyt. En in de zoektocht naar de ideale opstelling hebben Nederlandse kinderen een duidelijk advies: Klaas Jan Huntelaar in de spits. Dit blijkt uit EK-nomie deel drie: een onderzoek naar de Oranje- en EK- beleving van Nederlandse kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Ook dit EK-jaar brengt ING, hoofdsponsor van Oranje, voetbal en economie samen in drie onderzoeken onder de noemer EK-nomie 2012. Dit is het laatste deel in deze serie. Hoe staat het met de voetbalgekte onder de Nederlandse kinderen? Zijn zij grote voetbalfans en al bevangen door de Oranjekoorts?

Kinderen geven advies aan de bondscoach: Huntelaar in de spits

Over de ideale opstelling van Oranje is afgelopen week veel gezegd en geschreven, vooral over de spitspositie. De kinderen van Nederland geven een duidelijk advies: zet Klaas Jan Huntelaar ‘op nummer 9’. Jongens (34%) zijn daar nog meer van overtuigd dan meisjes (18%). Mocht Huntelaar geblesseerd raken, dan twijfelen de Nederlandse kinderen tussen Arjen Robben en Robin van Persie als alternatief. Dirk Kuyt komt op de 4e plek (8%), gevolgd door Luuk de Jong (4%). Ook zijn de kinderen het eens met het selectiebeleid van Van Marwijk als het om de spitsen gaat. Slechts 1% van de kinderen opteert voor Eredivisie-topscorer Bas Dost in de spits van Oranje.

Dirk Kuyt de leukste vader volgens jongens, Rafael van der Vaart volgens meisjes

Veel spelers hebben zelf ook kinderen. Daarom peilde de ING onder de Nederlandse kinderen wie volgens hen de leukste vader is. Dat is Dirk Kuyt. Een opvallende conclusie, want Kuyt staat niet in de top 3 van de meest favoriete spelers. Rafael van der Vaart staat op plaats 2 (12%), Wesley Sneijder op 3. Bij meisjes staat van der Vaart overigens op 1 en Kuyt op 2. Bij de jongens is dat andersom.

Sneijder, Huntelaar en Robben favoriete spelers

Wesley Sneijder is –net als bij het WK in 2010- de favoriete Oranje international van de Nederlandse kinderen. Op plaats twee en drie volgen Klaas Jan Huntelaar en Arjen Robben. Dirk Kuyt (de algemene nummer 3 in 2010) staat met 7% op de derde plaats in de top 3 van de Nederlandse meisjes.

Veel vertrouwen in het Nederlands elftal

Twee derde van de Nederlandse kinderen denkt dat Nederland Europees Kampioen wordt. En ze zien opvallend genoeg Nederland het liefst winnen in een droomfinale tegen Duitsland.
Maar mocht Nederland onverhoopt geen Europees Kampioen worden, dan gunt de Nederlandse jeugd de titel het meest aan Spanje, gevolgd door Engeland en Duitsland.
De poule van Nederland (met Denemarken, Duitsland en Portugal) wordt door velen aangemerkt als de ‘Poule des doods’. De kinderen laten zich hierdoor niet afschrikken: slechts 1 % denkt dat Oranje na de poulewedstrijden weer naar huis kan.

Spaarpot blijft dicht, ook voor een EK-titel en tickets voor de wedstrijden

Ruim driekwart heeft geen (spaar)geld over voor een titel voor Oranje. Alles bij elkaar hebben de Nederlandse 8- tot 12-jarigen er gemiddeld ruim 31 euro voor over. Jongens hebben er gemiddeld meer voor over dan meisjes: 39 euro. Dat is ruim twee keer zoveel als de meisjes en evenveel als Nederlandse volwassenen, zo blijkt uit eerder onderzoek van het ING Economisch Bureau. Ook voor kaartjes voor de wedstrijden lopen de kinderen niet warm; twee derde is niet bereid hier (spaar)geld aan te besteden.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Relevante links

Documenten bij dit bericht