Print

ING Maandbericht Economie: Achterblijvend binnenland

De economie krimpt vanwege teruglopende binnenlandse bestedingen. De export biedt onvoldoende tegenwicht omdat het bij veel handelspartners ook minder gaat. Geluk bij een ongeluk is dat de wereldwijde groeivertraging de olieprijs drukt.

• In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie voor het derde kwartaal op rij gekrompen, met 0,2% ten opzichte van een kwartaal eerder. Investeringen drukten de groei. De consumptie droeg positief bij, maar dat is vooral te ‘danken’ aan het weer. Consumenten verstookten meer dan in het relatief warme vierde kwartaal.
• Het tweede kwartaal is niet veel beter begonnen. Bedrijven investeerden in april 6% minder in machines en gebouwen dan een jaar eerder. Consumenten gaven 2% minder uit, geschoond voor gas zelfs 3%. Het consumentenvertrouwen staat laag door oplopende werkloosheid, aanstaande lastenverzwaringen en bezuinigingen.
• Lichtpuntje is dat goedkopere olie de inflatie drukt. Dat kan hogere energietarieven in juli niet meer voorkomen, maar automobilisten zijn al wel voordeliger uit. De btw-verhoging in oktober zal de prijzen in 2013 naar verwachting met 0,4% opdrijven.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht