Print

Maakindustrie minder afhankelijk van West-Europa

Productie maakindustrie daalt 2,5% in 2012

De economische problemen in Europa missen hun uitwerking op de Nederlandse maakindustrie niet. Na een productiegroei van bijna 7% in 2011 valt de productie in 2012 met 2,5% terug. Alle branches in de maakindustrie vertonen naar verwachting een krimp, de transportmiddelenindustrie de grootste (-7%), gevolgd door de machinebouw (-3%).

Toekomst kansrijk door relatief goede aansluiting op snelgroeiende regio’s

Voor de (middel)lange termijn zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse maakindustrie gunstig. Van alle Nederlandse sectoren weet de maakindustrie de opkomende economieën het beste te vinden. Dit geldt in het bijzonder voor de fabrikanten van eindproducten. De afhankelijkheid van West-Europa , inclusief de eurozone is de afgelopen vijftien jaar beduidend afgenomen. In 1996 ging meer dan 70% van de export naar West-Europa, in 2011was dit 53%. Rindert Ekhart, sectormanager Industrie bij de ING:”We zien een groeiend aantal bedrijven uit met name de machinebouw dat zich actief richt op de opkomende markten. Ook de indirecte toelevering aan de snelgroeiende regio’s, vooral via Duitsland, krijgt meer aandacht en zal de Nederlandse maakindustrie versterken”.

Citaten

We zien een groeiend aantal bedrijven uit met name de machinebouw dat zich actief richt op de opkomende markten. Ook de indirecte toelevering aan de snelgroeiende regio’s, vooral via Duitsland, krijgt meer aandacht en zal de Nederlandse maakindustrie versterken.

Rindert Ekhart - Sectormanager industrie ING Nederland

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht