Print

Topsector Agrofood exporteert steeds meer naar het Oosten

Exportwaarde Azië in 15 jaar verzesvoudigd

De exportwaarde van de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie is jaarlijks met 4,2% gestegen in de afgelopen vijftien jaar. Traditioneel is Duitsland de belangrijkste handelspartner met 11,5 miljard euro. De Duitsers worden gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die ieder voor meer dan 4 miljard aan Nederlandse Agrofood producten importeren. De onstuimige exportgroei naar China en India draagt in steeds grotere mate bij aan de totale export van bijna 50 miljard euro.

Agrofood goed voor 50 miljard directe export

De landbouw en voedingsmiddelenindustrie zijn goed voor bijna €50 miljard aan directe export. Sinds 1996 is de exportwaarde van Agrofood jaarlijks met gemiddeld 4,2% gegroeid. Die groei wordt in 2012 niet gehaald. In het eerste halfjaar van 2012 staan vooral de buitenlandse omzetten onder druk. Van zuivel en vlees groeit de uitvoerwaarde nog wel, maar vooral de waarde van groenten en fruit, de grootste exportcategorie, krimpt. Daarnaast kunnen de gestegen grondstofprijzen, indien doorberekend aan consumenten, in het tweede deel van het jaar voor een krimp van de vraag zorgen.

Agrofood handel met Europa gegroeid, met Azië geëxplodeerd

De oriëntatie van exporteurs van voedingsmiddelen is minder mondiaal dan in de maakindustrie of chemie. Maar net als deze industrieën zetten producenten van voeding in op groei en uitbreiding van markten. In opkomend Europa (o.a. Rusland, Polen en Turkije) en Azië wordt die groei gevonden. Vooral de groei van de handel met de Aziatische giganten China en India is booming. De export naar deze twee landen is in 15 jaar vertienvoudigd. Chinezen halen vooral melk en melkproducten, vis, verwerkte cacao en bereide voedingsmiddelen uit Nederland. India heeft sterke behoefte aan chocolade, verwerkte cacao, groenten en bereide voedingsmiddelen.
Traditioneel blijft Duitsland de belangrijkste handelspartner (€11,5 miljard). De Duitsers worden gevolgd door België, Frankrijk en het VK die ieder voor meer dan 4 miljard aan Nederlandse Agrofood producten importeren.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Relevante links

Documenten bij dit bericht