Print

Hoogste groei in zorgsector

ING sectoren update

In 2012 en 2013 blijft de zorgsector de hoogste groei vertonen door vooral meer langdurige ouderenzorg. De groothandel, industrie en transport groeien naar verwachting in 2013 weer licht. Deze meer op het buitenland gerichte sectoren lijden minder onder de gevolgen van koopkrachtverlies. De detailhandel, horeca en de bouw die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag blijven dit en volgende jaar nog onder druk staan.

Zorg groeit als enige in publieke sector

De volumestijging in de zorg zet door en kwam in het eerste kwartaal van 2012 uit op 4,1% (jaar op jaar) door vooral meer ouderenzorg. De groei zal in 2013 afvlakken doordat lichtere vormen van zorg aan huis worden geboden in plaats van in zorginstellingen. Doordat het aantal leerlingen in het MBO en het basisonderwijs afneemt daalt het volume van het onderwijs weer voor het eerst sinds 1994. Bezuinigingen op het ambtenarenapparaat zorgen er voor dat het volume van de overheid krimpt. De instroom van jonge ambtenaren stokt hierdoor waardoor de vergrijzing binnen de overheid verder toeneemt.

Tien euro minder besteden in café

Het blijft lastig ondernemen in de horeca. Door de dalende koopkracht trekt de consument al jarenlang minder snel de portemonnee. Bestedingen in cafés zijn door het lage consumentenvertrouwen de afgelopen drie maanden onder de €10,- per bezoeker gedaald en in de afgelopen zeven jaar niet zo laag geweest. Hotels blijven wel relatief goed presteren doordat het aantal hotelovernachtingen van buitenlandse gasten toeneemt. In de detailhandel weten alleen de supermarkten nog hun omzetvolumes te handhaven.

Agrarische sector blijft stabiel doorgroeien

De export in de agrarische sector ontwikkelt zich geholpen door de lage eurokoers goed. In het eerste halfjaar is de exportwaarde in de sierteelt zo met 6% toegenomen. De groei is bovengemiddeld hoog in Oost- en Noord-Europa, maar daalt voor de Zuid-Europese bestemmingen. Economische problemen in de eurozone werken duidelijk door op de industrie, maar van zware productieterugval is zeker geen sprake.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Relevante links

Documenten bij dit bericht