Print

ING Maandbericht Economie: Tijdelijke impulsen

Ondanks een tijdelijke opleving van de huizenmarkt, autoverkopen en export blijft de economische groei zwak. Voor de kredietcrisis groeide de consumptie harder dan de lonen. Nu daalt de consumptie juist harder.

• Zwakke consumptie en investeringen hebben waarschijnlijk de economie in het tweede kwartaal doen krimpen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Wel steeg de export in mei flink ten opzichte van een jaar eerder (9%). Vooral extra energie-uitvoer gaf een impuls. Dat is te beperkt om de recente exportgroei vast te houden.
• In april en mei daalde de consumptie met gemiddeld 2% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een grotere daling dan in de maanden daarvoor. Waarschijnlijk zullen de junicijfers positief afsteken. Er werden maar liefst 52% meer auto’s verkocht dan een jaar eerder, waarschijnlijk omdat kopers op het laatste moment nog wilden profiteren van het op 1 juli verdwenen belastingvoordeel op veel auto's.
• Ook zijn er in juni uitzonderlijk (70%) meer huizen verkocht dan een jaar eerder, vanwege de dreigende stijging van de overdrachtsbelasting per 1 juli (die er niet kwam). Dat zien we naar verwachting terug in aanverwante bestedingen, zoals aan keukens en verhuizers. Maar na deze tijdelijke impuls wordt het weer rustiger.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht