Print

Consument stelt aankoop huis uit

Kopers zijn afwachtend. Nu het economisch minder gaat en de huizenprijzen dalen, zitten velen op het vinkentouw. Twee derde (66%) van de respondenten die in de markt is voor een huis, stelt die aankoop uit. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 47.500 respondenten per dag. De stemming over de huizenmarkt blijft aan de sombere kant.

Wachten op een koopje

Het meeste waar voor je geld. Dat willen consumenten graag. Als consumenten aan zien komen dat een product even later iets goedkoper zal zijn dan nu, wachten ze graag nog even af. Dat geldt niet voor alle aankopen. Voor een ontbijt op maandag wachten consumenten niet tot woensdag met het kopen van een brood in de aanbieding. Bij de aanschaf van kleding wachten de meeste consumenten wel op een goede deal. Bijna twee derde (63%) van de respondenten op de Vraag van Vandaag geeft aan geeft aan dat ze meestal tot de uitverkoop wachten met het aanschaffen van nieuwe kleding.

Afwachten op de woningmarkt

Een afwachtende houding zien we ook op de huidige woningmarkt. Op de Vraag van Vandaag ‘Stelt u de aankoop van een huis uit?’ geeft twee derde (66%) van de respondenten die het aangaat aan deze aankoop uit te stellen. Ze kunnen daar verschillende redenen voor hebben. De economie draait niet zo goed en het vertrouwen onder consumenten is laag. Sommigen zullen zelfs vrezen voor hun baan. In zo’n situatie van onzekerheid zullen velen niet snel besluiten om een huis te kopen. Ook de onzekerheid rondom de hypotheekrenteaftrek maakt het voor consumenten niet makkelijker om knopen door te hakken.

Dalende huizenprijzen

Daarnaast maakt de verwachte ontwikkeling van de prijs (potentiële) kopers afwachtend. Dalende huizenprijzen remmen de vraag op de huizenmarkt. In een normale markt stijgt de vraag als de prijzen dalen, terwijl dat bij goedkopere huizen vaak niet zo is. Een paar jaar terug kochten veel starters op de woningmarkt nog een woning met het idee binnen enkele jaren de kosten koper ‘terug te verdienen’, zodat ze zonder restschuld zouden kunnen doorstromen naar een groter huis. Nu is dat een ander verhaal. Het kopen van een huis is nu veel meer een lange-termijn beslissing.

Tot op de bodem

De kopers die niet echt ‘moeten’ verhuizen vanwege bijvoorbeeld een ander baan of gezinsuitbreiding willen de bodem in de prijzen afwachten. Zodra die prijsbodem in zicht komt, zullen de huidige afwachters toch een keer willen instappen. Die bodem in de prijzen is volgens ING nog niet bereikt. Over heel 2012 verwacht het ING Economisch Bureau dat de huizenprijsdaling zo’n 8% zal bedragen. In 2013 gaan wij uit van een daling van de prijzen met 5%.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht