Print

Pensioenambities worden bijgesteld

Pensioenambities worden steeds verder bijgesteld door consumenten. Nog maar één op de drie verwacht voor zijn 65ste af te zwaaien. De meerderheid gaat uit van pensioen na 65. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 51.500 respondenten per dag. Langer doorwerken tikt al snel flink aan. Dat vinden velen dan ook een aanlokkelijk perspectief. Voor een 10% hogere uitkering een jaar langer pensioen opbouwen, ziet bijna de helft van de ondervraagden wel zitten.

Meerderheid gaat uit van pensioen na 65

Stoppen met werken voor je 65e leek lange tijd de norm. Anno 2102 denken steeds meer werknemers later met pensioen te gaan. In 2009 dacht nog bijna de helft (46%) van de respondenten op de Vraag van Vandaag op hun 64e of eerder te kunnen stoppen met werken. Dat percentage daalde naar 40% in 2010 en 35% in 2011. Inmiddels denkt nog maar één op de drie (31%) voor zijn of haar 65e verjaardag met (vervroegd) pensioen te gaan. Een op de zes (17%) denkt momenteel met 65 jaar te stoppen. De meerderheid (52%) denkt dat het later wordt. Recente ontwikkelingen en ook de AOW-maatregelen in het Lenteakkoord zullen ongetwijfeld een rol bij spelen bij de bijgestelde verwachtingen. Met een kleiner reservepotje is het moeilijker eerder te stoppen. En voor veel mensen is leeftijd waarop ze voor het eerst AOW zullen gaan ontvangen inmiddels niet bekend.

Langer doorwerken loont

Later met pensioen betekent niet alleen langer doorwerken, maar vaak ook een hoger pensioen. Dat kan flink schelen. Het mes snijdt daarbij namelijk aan meerdere kanten. Het reeds ingelegde geld kan langer renderen. Er wordt iets meer ingelegd. En van het pensioenkapitaal wordt gemiddeld korter genoten. Zo betekent 1 jaar langer doorsparen (en dus 1 jaar minder ‘genieten’) al snel een ruim 10% hoger uitkering. Voor een aanzienlijk deel van de respondenten op de Vraag van Vandaag klinkt dit als een aanlokkelijk perspectief. Bijna de helft (47%) van de ondervraagden wil wel een jaar later met pensioen als daardoor hun pensioenuitkering 10% hoger uitvalt.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht