Print

ING Weekoverzicht: Consument verwacht snel nieuw kabinet

De kansen op snel een nieuw kabinet zijn na de verkiezingen gestegen volgens consumenten. Ook verwachten zij nu dat er meer van het Lenteakkoord terecht komt dan in de zomer. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 51.300 respondenten per dag. Duidelijkheid over de plannen voor Nederland vermindert de onzekerheid en kan de economie vooruit helpen. Daar is 84% van overtuigd. De stemming van consumenten over economie en portemonnee is aan de beterende hand.

Snel een stabiel kabinet graag

De overgrote meerderheid (84%) van de ondervraagden acht het goed voor de economie als er snel een nieuw kabinet is. Een stabiel kabinet met duidelijke plannen voor de komende jaren kan de onzekerheid verminderen. Consumenten en bedrijven kunnen dan gaan rekenen en hun eigen plannen maken voor de toekomst. Een snelle formatie zou wel een breuk zijn met het verleden. De ervaring van de afgelopen decennia is dat de formatie langer duurt naarmate de economie er slechter voor staat. En een lange formatie kan het vertrouwen weer onder druk zetten.

Optimisme over snelheid nieuw kabinet

Consumenten hebben er nu meer vertrouwen in dat er snel een nieuw kabinet op het bordes staat dan eerder. In juli dacht 56% van de ondervraagden dat er nog dit jaar een nieuw kabinet zou zijn. Na de verkiezingen zijn consumenten daar optimistischer over geworden. Ruim driekwart (77%) denkt dat het er dit jaar nog van komt. Een derde (34%) verwacht uiterlijk in oktober een nieuwe ploeg (was 21%).

Met het Lenteakkoord de winter door

In juli dacht meer dan de helft (52%) van de ondervraagden dat het Lenteakkoord grotendeels niet of helemaal niet zou worden uitgevoerd. Dat is nog maar 37% nu. Inmiddels verwacht bijna twee derde (63%) dat minstens de helft doorgaat. Het is ook niet altijd makkelijk om een akkoord open te breken. Overeenstemming over het schrappen van een lastenverhoging is makkelijker bereikt dan het eens worden over de financiële dekking die ook weer pijnlijke keuzes vergt.

Stemming aan beterende hand

De stemming over de economie verbetert. Het aantal pessimisten overtreft het aantal optimisten met 51% - dat is de minst negatieve stemming sinds een jaar. Over de eigen portemonnee daalde de stemming iets ten opzichte van augustus. Toch lijkt ook hier de trend omhoog ingezet. Toch denken wij dat consumenten voorlopig voorzichtig blijven met geld uitgeven. Per saldo is de stemming nog altijd negatief en de koopkracht daalt volgend jaar voor het vierde jaar op rij.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht