Print

ING Weekoverzicht: Tweederde rekent op koopkrachtdaling

Koopkrachtdaling is - ook volgend jaar - bij velen ingecalculeerd. Tweederde van de respondenten rekent zich in 2013 minder koopkrachtig dan dit jaar. Zij gaan er opvallend genoeg vanuit dat vooral de zorgkosten hun koopkracht beïnvloeden. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 49.500 respondenten per dag. Hoewel de arbeidsmarkt zucht onder de economische tegenwind, liggen juist daar grote koopkrachtkansen.

Tweederde ziet koopkracht volgend jaar dalen

Koopkrachtstijging zit er voor velen even niet in. Welk kabinet er uiteindelijk ook komt, één ding is zeker: er zal verder worden bezuinigd. Die bezuinigingen zullen links- of rechtsom de portemonnee van de consument raken. Van dat vooruitzicht lijkt ook de meerderheid van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag doordrongen. Tweederde (66%) verwacht volgend jaar minder koopkrachtig te zullen zijn dan in dit jaar.

Zorgkosten grootste koopkrachtzorg

De ontwikkeling van hun zorgkosten hebben in 2013 de meeste invloed op de koopkracht volgens vier op de tien (38%) respondenten.De maatregelen in de zorg voor 2013, zoals onder meer het hogere eigen risico (+130 euro volgens het Lenteakkoord), springen bij veel consumenten kennelijk het meest in het oog. Dat is opvallend. Het hogere eigen risico voelen consumenten pas in hun portemonnee als ze ook daadwerkelijk een beroep op de zorg moeten doen. Andere veranderingen zoals bijvoorbeeld een periodieke loonstap levert veel werknemers normaal gesproken een groter effect op hun koopkracht op.

Werk biedt mogelijke koopkrachtwinst

Ruim een op de vijf (21%) respondenten geeft wel aan dat hun (bruto) inkomen hun koopkracht van volgend jaar het meest beïnvloedt. Baanverlies kost meestal vele procenten koopkracht. Koopkrachtwinst valt te behalen via de eerder genoemde periodiek, maar natuurlijk ook via een carrièrestap. Een nieuwe baan zorgt vaak ook voor een mooie stap voorwaarts in salaris en dus in koopkracht.

Lastige tijden op de arbeidsmarkt

Het realiseren van een flinke koopkrachtverbetering op de arbeidsmarkt is op dit moment zeker niet voor iedereen weggelegd. De huidige situatie op de arbeidsmarkt leent zich daar niet voor. Daarin komt voorlopig ook nog geen verbeting volgens het ING Economisch Bureau. Wij verwachten dat de economie in de tweede helft van 2012 krimpt en in 2013 een minieme groei van 0,2% laat zien. Dat betekent een daling van de werkgelegenheid. Zo zal de werkloosheid verder oplopen naar bijna 7% aan het eind van dit jaar en 7,5% in 2013.

Deel dit artikel

Contact voor de media

Documenten bij dit bericht