Print

In het nieuws: Klussen klaren kan goedkoper

In het nieuws: Klussen klaren kan goedkoper

We stellen klussen in en om het huis uit. Als Nederlanders constateren dat er iets moet gebeuren, duurt het nog gemiddeld een half jaar voordat ze boor, hamer of kwast oppakken. Het karwei uitbesteden is – vooral voor mannen – een extra drempel.

De klus en de lucht klaren

Help, mijn man is een klusser. Volgens onderzoeksbureau Marketresponse moet 34 procent van de vrouwen haar partner geregeld aansporen om een karwei af te maken. In bijna twintig procent van de relaties leidt dit zelfs tot ruzie.

Geen tijd, geen zin, geen geld

Gebrek aan tijd (41 pct), geen zin (21 pct) en geen geld (18 pct) zijn de belangrijkste redenen waarom Nederlanders niet aan een karwei beginnen, of de klus niet afmaken, blijkt uit het onderzoek. Inwoners van Friesland besteden de meeste klussen uit (89 pct). In die provincie lopen de irritaties bij stellen ook het hoogst op als een klus blijft liggen. Utrecht en Drenthe volgen op de tweede en derde plek. Groningers voeren karweitjes het vaakst zelf uit.

Moeilijk uit handen geven

Vooral mannen hebben moeite om klussen uit handen te geven. Ook als ze weten dat iets niet lukt of niet af gaat komen, weigert dertig procent om hulp in te roepen. Trots speelt mee. Maar vooral de kosten die gemoeid zijn met het inschakelen van een professional zijn voor bijna 45 procent van de klussers reden om het toch zelf te proberen.

Miljoenen klussen per jaar

Per jaar besteden Nederlanders 8,8 miljoen klussen uit, blijkt uit onderzoek van Direct Research in opdracht van Werkspot. Dat is 38 procent van het totaal aantal karweien in en om het huis.

Uitstelgedrag

Bij de Vereniging Eigen Huis melden zich jaarlijks zo’n 2.500 huizenbezitters met klachten en vragen over verbouwingen. “Onderhoud van de woning is voor huiseigenaren niet alleen belangrijk vanwege het woongenot, maar ook voor de waarde van het huis”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH). “De staat van woningen in Nederland is in het algemeen goed. In Nederland zijn we nooit uitgeklust. Het is bijna een nationale hobby geworden.”

Profiteren van lagere btw

De overheid wil stimuleren dat mensen onderhoud aan hun woning laten uitvoeren. Daarom heeft het kabinet de btw op arbeidskosten bij verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent. Bij een verbouwing met 5.000 euro aan arbeidskosten, scheelt dat 750 euro. De maatregel geldt tot en met 31 december 2014. Voorwaarde is dat de vaklui hun werk voor 1 januari 2015 opleveren.

Ook de tuin telt mee

De woning moet wel minstens twee jaar oud zijn. Ook woninguitbreidingen op hetzelfde perceel vallen onder de regeling, zoals garages en schuren, serres, en dakopbouwen. Daarnaast loont het dit jaar nog om hulp in te roepen om de tuin leefbaar te maken. Hoveniers rekenen tot 1 januari 2015 ook het lagere btw-tarief.

Verkoopbaarheid op peil houden

De bouwsector zal nog wel profijt hebben van de tijdelijke btw-verlaging, verwacht sectormanager bouw en onroerend goed Jan van der Doelen van de ING. “Het is voor particulieren aantrekkelijk om hiervan gebruik te maken, al is het maar om de verkoopbaarheid van de woning op peil te houden. Het blijkt dat goed onderhouden of op een goede manier aangepaste woningen beter verkoopbaar zijn dan huizen waar nog het nodige aan moet gebeuren.”

Duidelijke afspraken maken

Van der Doelen wijst op het belang van duidelijke afspraken bij een verbouwing of onderhoud. “Je moet zo’n verbouwing niet onderschatten. Ik heb stellig de indruk dat veel mensen dat wel doen. Het is zaak om van tevoren dingen goed te regelen. Zo voorkom je dat je langer dan nodig in de troep zit, en dat de kosten oplopen.”

Verschillend jargon

“We maken ook geregeld mee dat opdrachtgever en vakman langs elkaar heen praten”, zegt De la Porte van VEH. “Ze gebruiken verschillend jargon.” Zijn advies: “Bespreek in elk geval één keer per week met je aannemer hoe de werkzaamheden verlopen. Loopt het project achter, ja of nee? Door tussentijds steeds heldere afspraken te maken, voorkom je ook dat er misverstanden ontstaan.”

Dak repareren als de zon schijnt

Wachten tot het te laat is, is niet handig. Vaak is dan haast geboden om een reparatie te laten uitvoeren. Als de nood hoog is – bijvoorbeeld bij een kapotte cv-ketel – is er weinig gelegenheid om over de prijs te onderhandelen. Een goed onderhoudsplan houdt het huis in topconditie. De herstelkosten zijn daarnaast lager dan bij achterstallig onderhoud, stelt VEH.

Minstens drie offertes

Vraag bij minstens drie aanbieders offerte aan, is het advies van VEH. Zo is het mogelijk om goed te vergelijken wat de kosten van een opdracht zijn. Op websites als Casius en Werkspot kunnen particulieren gratis offertes aanvragen bij vakmensen.

Wat kost dat?

Op de website van VEH staat een overzicht met de gemiddelde levensduur en vervangingskosten van verschillende materialen, zoals dakgoot en cv-ketel. De gemeente Amsterdam publiceert ook jaarlijks op de site een overzicht met ‘eenheidsprijzen van opknapbeurten’. Dat biedt houvast bij het beoordelen van offertes en prijzen.

Gratis afhalen

Dat het mogelijk is om zelfs een volledig huis voor nul euro te bouwen, bewees Juul Martin met zijn project Huis van Overvloed bij Nijmegen. Hij bouwde met tweehonderd vrijwilligers een woning met hergebruikte en overtollige spullen, zoals pallets en kozijnen. Op kleinere schaal is het ook goed mogelijk om te besparen op de kosten van materialen. Op diverse websites plaatsen particulieren en bedrijven gratis af te halen spullen die ze zelf niet meer nodig hebben.

Door verbouw en onderhoud weer groei

Feiten en cijfers in het Kwartaalbericht Bouw van het ING Economisch Bureau:
http://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2013/12/ing_kwartaalbericht-door_onderhoud_en_verbouw_weer_groei.aspx

Citaten

De staat van woningen in Nederland is in het algemeen goed. In Nederland zijn we nooit uitgeklust. Het is bijna een nationale hobby geworden.

Hans André de la Porte - Woordvoerder Vereniging Eigen Huis

Het is voor particulieren aantrekkelijk om van de lage btw op verbouwingen gebruik te maken, al is het maar om de verkoopbaarheid van de woning op peil te houden. Het blijkt dat goed onderhouden of op een goede manier aangepaste woningen beter verkoopbaar zijn dan huizen waar nog het nodige aan moet gebeuren.

Jan van der Doelen - ING sectormanager bouw en onroerend goed

Bespreek in elk geval één keer per week met je aannemer hoe de werkzaamheden verlopen. Loopt het project achter, ja of nee? Door tussentijds steeds heldere afspraken te maken, voorkom je ook dat er misverstanden ontstaan.

Hans André de la Porte - Woordvoerder Vereniging Eigen Huis

Deel dit artikel