Print

Driekwart woningbezitters en starters denkt dat er meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden

Huizenbezitter lost in 2013 gemiddeld € 15.000 af

Het vertrouwen van potentiele starters en koopwoningbezitters is in het eerste kwartaal van 2014 gestabiliseerd op 111, ruim boven de neutrale stand van 100. Driekwart van de woningbezitters en starters denkt dat er op dit moment bij de aankoop van een huis meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden. Bijna de helft van de starters is voornemens om in 2014 een huis te kopen. Bij de koopwoningbezitters is dat 5%. Met name onder koopwoningbezitters is de verwachting dat de huizenprijzen gaan stijgen het afgelopen kwartaal toegenomen. Ruim de helft van deze groep verwacht nu een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008. Een op de vijf huiseigenaren overweegt op dit moment af te gaan lossen. Ruim een kwart heeft dat inmiddels weleens tussentijds gedaan. Het gemiddelde bedrag wat in 2013 door huizenbezitters tussentijds werd afgelost is bijna € 15.000, onder ING klanten is dit bedrag hoger, namelijk € 20.000.

Vertrouwen woningmarkt stabiliseert

Elk kwartaal meet de ING het vertrouwen in de woningmarkt onder potentiële starters en koopwoningbezitters. Deze WoonIndex stabiliseert in het eerste kwartaal van 2014 op 111 en daarmee blijft de index ruim uit boven de neutrale stand van 100. Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij de ING: “Over het algemeen zien wij in vergelijking met het vorige kwartaal een stabiel patroon van de onderliggende vragen die de index bepalen. De verwachting onder koopwoningbezitters ten aanzien van de huizenprijzen laat wel een toename zien. Ruim de helft (54%) verwacht inmiddels een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008. Ondanks een verwachte stijging van de huizenprijzen vindt 67% van de koopwoningbezitters en starters het nu een gunstige periode om een huis te kopen. Het is opvallend dat koopwoningbezitters denken dat de huizenprijzen gaan stijgen terwijl deze groep, samen met starters, ook denkt dat er meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden.“

Bijna de helft verwacht dat de bodem van de huizenprijzen is bereikt

Bijna de helft van de koopwoningbezitters (45%) en starters (48%) verwacht dat de bodem van de huizenprijzen is bereikt en dat vanaf nu de huizenprijzen niet meer zullen dalen. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig kwartaal, toen waren respectievelijk 36% en 31% van de respondenten deze mening is toegedaan.
Drie op de tien koopwoningbezitters verwacht dat hun woning 4-6 maanden te koop zal staan, een kwart verwacht dat dit maximaal een jaar zal duren en 26% denkt dat dit langer dan een jaar duurt. De meest positieve woningbezitters (6%) verwachten dat hun huis binnen 3 maanden is verkocht.

Tussentijdse aflossing bij ING in 2013 hoger dan gemiddeld

Ruim een kwart van de ondervraagden heeft inmiddels weleens tussentijds een aflossing gedaan. De aflossing wordt hoofdzakelijk gefinancierd uit spaar- en/of beleggingsgeld (67%). Het gemiddelde bedrag wat in 2013 tussentijds werd afgelost is bijna € 15.000. Klanten van ING hebben in 2013 gemiddeld meer tussentijds afgelost, namelijk bijna € 20.000. Noordervliet: “ ING wil graag een bijdrage leveren aan het verlagen van de hypotheekschuld van woningbezitters in Nederland. Het maakt bij de ING voor de aflossing niet uit of het geld verkregen is uit een schenking of uit andere eigen middelen. Klanten kunnen dus ook aflossen met spaargeld of met geld dat uit een erfenis is verkregen.“

Meerderheid zal in 2014 tussen de tussen de € 1.000 en € 10.000 extra af te lossen

Een op de vijf ondervraagden met een eigen woning overweegt op dit moment af te gaan lossen. Het merendeel van de koopwoningbezitters (65%) schat in 2014 tussen de € 1000 en € 10.000 extra af te lossen. Bij de extra aflossing zal drie kwart aflossen op het aflossingsvrije leningdeel van de hypotheek, 12% op het spaardeel en 6% op het annuitaire leningdeel.

Citaten

Over het algemeen zien wij in vergelijking met het vorige kwartaal een stabiel patroon van de onderliggende vragen die de index bepalen. De verwachting onder koopwoningbezitters ten aanzien van de huizenprijzen laat wel een toename zien. Ruim de helft (54%) verwacht inmiddels een stijging. Dit is de hoogste score sinds 2008. Ondanks een verwachte stijging van de huizenprijzen vindt 67% van de koopwoningbezitters en starters het nu een gunstige periode om een huis te kopen. Het is opvallend dat koopwoningbezitters denken dat de huizenprijzen gaan stijgen terwijl deze groep, samen met starters, ook denkt dat er meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden.

Dennis Noordervliet - directeur Marketing Hypotheken

ING wil graag een bijdrage leveren aan het verlagen van de hypotheekschuld van woningbezitters in Nederland. Het maakt bij de ING voor de aflossing niet uit of het geld verkregen is uit een schenking of uit andere eigen middelen. Klanten kunnen dus ook aflossen met spaargeld of met geld dat uit een erfenis is verkregen.

Dennis Noordervliet - directeur Marketing Hypotheken

Deel dit artikel

Contact voor de media