Print

In het nieuws: We betalen 1 dag sneller dan vorig jaar

Niet of te laat betalen kost de Nederlandse economie jaarlijks ruim 14 miljard euro. Bedrijven en consumenten doen het wel iets beter dan een jaar geleden.

Nederland iets sneller

Onbetaalde rekeningen stapelen zich op in Europa. Nederlandse bedrijven, consumenten en overheden betalen wel iets sneller dan het Europees gemiddelde, blijkt uit jaarlijks onderzoek van incassobureau Intrum Justitia naar betaalgedrag. In een ranglijst van 31 landen staat Nederland op een 11e plek. In totaal moesten ondernemingen in Europa vorig jaar voor 360 miljard euro aan oninbare vorderingen afschrijven. Dat komt neer op 3,1 procent van de omzet.

Schadepost

In Nederland is 2,7 procent van de omzet in 2013 als oninbaar afgeboekt. In 2012 was dit 2,6 procent. De stapels onbetaalde rekeningen betekenen een schadepost voor de economie van 14,8 miljard euro (2012: 14,3 miljard euro), stelt hoofd onderzoek Madeleine Bosch van Intrum Justitia.

Minder vertraging

Zowel bij bedrijven als consumenten in Nederland is de gemiddelde vertraging van de betaling vorig jaar met 1 dag verminderd. Consumenten laten rekeningen gemiddeld 10 dagen te lang liggen (2012: 11 dagen). Ondernemingen onderling hebben een achterstand van 16 dagen (2012: 17 dagen). Alleen bij overheden liep de vertraging juist op met 1 dag, naar 19 dagen.

Scherpere voorwaarden

Volgens Bosch zijn bedrijven de afgelopen tijd scherpere voorwaarden gaan stellen aan consumenten. “In de afgelopen 10 jaar is de gemiddelde betaaltermijn voor consumenten gedaald van 30 dagen naar 20 dagen. Het gratis krediet wordt teruggeschroefd.”

Hoofdoorzaken

Bijna een op de drie Nederlanders kon in het laatste halfjaar van 2013 om financiële redenen een rekening niet of niet op tijd betalen, blijkt uit ander onderzoek van Intrum Justitia. Bij 22 procent is het geld op nadat ze de maandelijkse rekeningen hebben voldaan. Werkloosheid (83 procent) en ziekte (70 procent) zijn de hoofdoorzaken van financiële problemen. Derde reden is ‘te veel geld uitgeven’, zegt 66 procent van de Nederlanders.

Naweeën

“We leven in de naweeën van de crisis”, zegt woordvoerder Gabriëlla Bettonville van het Nibud. “De koopkracht is dit jaar wel iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Maar de werkloosheid is nog hoog en het aantal mensen in de bijstand is in jaren niet zo groot geweest. Ook zijn er nieuwe groepen die met hypotheekachterstanden te maken hebben, omdat hun inkomen onverwachts achteruit is gegaan.”

Discipline

Mensen die moeilijk kunnen rondkomen, gaan vaak op alles bezuinigen, stelt Bettonville. “Dat werkt ook weer niet. Het geeft een gevoel van frustratie, van: ‘Zie je wel, ik kan echt niet met weinig geld omgaan.’ Het vergt discipline en kracht om van een lager bedrag rond te komen. Ons advies is: bezuinig niet op dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Er zijn altijd zaken die je wel kunt missen, al is het maar tijdelijk. Als je daarop bespaart, in de wetenschap dat je bijvoorbeeld nog wel op vakantie kunt gaan, is het minder pijnlijk.”

Citaten

We leven in de naweeën van de crisis. De koopkracht is dit jaar wel iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Maar de werkloosheid is nog hoog en het aantal mensen in de bijstand is in jaren niet zo groot geweest. Ook zijn er nieuwe groepen die met hypotheekachterstanden te maken hebben, omdat hun inkomen onverwachts achteruit is gegaan.

Gabriëlla Bettonville - woordvoerder van het Nibud

Deel dit artikel