Print

In het nieuws: Prima alternatieven voor plastic

In het nieuws: Prima alternatieven voor plastic

Plastic is een blijvertje. Het breekt niet af. Het drijft op zee, vissen krijgen het binnen, en die vissen eten wij weer op. Een leven zonder plastic is ondenkbaar, maar minderen kan prima.

Week zonder plastic

Een week zonder kunststof. Het is ZeroPlasticWeek. Zo’n 10.000 Nederlanders proberen deze week geen nieuw plastic te kopen. Wie een rondje door de supermarkt loopt, weet hoe lastig het is om kunststof te vermijden. Zelfs veel groente en fruit is in plastic verpakt.

Plastic soep

Ieder mens gebruikt zo’n 140 kilo plastic per jaar. Minstens 6,4 miljoen ton belandt jaarlijks in de oceanen, becijferde de Verenigde Naties. Daar wordt het een drijvende vuilnisbelt, ook wel plastic soep genoemd. In totaal zou er 500 miljoen kilo plastic in de oceanen drijven. Boyan Slat, student in Delft, staat wereldwijd in de belangstelling met zijn plan om dit afval op te ruimen. Slat wil tentakels van 100 kilometer lengte in de oceanen leggen, die het drijvend plastic als een trechter verzamelen. Kosten van het systeem: 317 miljoen euro.

Rare levenscyclus

Het afval opruimen heeft pas echt zin als het gepaard gaat met het terugdringen van de vervuiling door plastic, vindt Slat. Daar kan iedereen z’n steentje aan bijdragen, stelt de Plastic Soup Foundation. “We zijn niet tegen plastic”, zegt manager innovation en solutions Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation. “We zijn er ook van overtuigd dat je niet meer zonder kan. Maar we stellen wel vast dat veel producten een rare levenscyclus hebben. Een plastic zakje wordt gemaakt voor een gebruik van gemiddeld 15 minuten. Dan wordt het weer weggegooid. De afbreekbaarheid wordt geschat op tussen de 500 en 1.000 jaar.”

Minder tasjes

Voor een deel helpt de overheid ons om bepaalde beslissingen te nemen. Het Europees Parlement wil de hoeveelheid plastic tasjes in 5 jaar met 80 procent verminderen. Winkels moeten straks geld vragen als ze een draagzakje aan de klant geven. Europeanen gebruiken gemiddeld 200 lichtgewicht tasjes per jaar. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil dat 75 procent van het afval van huishoudens en bedrijven in 2020 gescheiden wordt ingezameld. Daarnaast moet het storten of verbranden van afval in 10 jaar tijd halveren, van bijna 10 miljoen ton nu, naar 5 miljoen ton in 2020.

Eigen shopper mee

Consumenten kunnen zelf veel doen om het gebruik van plastic te verminderen, denkt Spek. “Als je naar de bakker of naar de groenteboer gaat, neem dan je eigen shopper mee. En een flesjes water kopen bij de supermarkt is best makkelijk, maar het kost het tienvoudige van water uit de kraan, wat kwalitatief minstens zo goed is.”

App tegen microplastics

Plastic Soup Foundation helpt consumenten ook om keuzes te maken. Zo begon de organisatie een campagne om te wijzen op plastic in verzorgingsproducten als shampoo, scrubs en tandpasta: Beat the Microbead. Bij de campagne hoort ook een mobiele app. Spek: “Met de app kun je de barcode van bijvoorbeeld een tube tandpasta scannen. Je ziet dan meteen of er microplastics in het product zitten.” De app is inmiddels 25.000 keer gedownload. “Het heeft een grote vlucht genomen. We werken hierbij samen met 52 non-gouvernementele organisaties. Ondernemingen als Unilever en L’Oréal hebben al laten weten dat ze gaan stoppen met het gebruik van microplastics in hun producten.”

Tips om minder plastic te gebruiken

  • De plastic zak waar je brood in hebt gekocht, is natuurlijk ook prima nog een keer te gebruiken als boterhamzakje
  • Er bestaan ook afwasbare boterhamzakjes
  • Neem een mok mee naar je werk voor al je drinken
  • Koop een duurzame waterfles. Initiatieven als Join the pipe en Dopper bieden hier oplossingen voor
  • Ga je naar een festival, neem dan je eigen drinkbeker mee. Scheelt ook weer statiegeld
  • Schoonmaken zonder al die flacons en flessen; wat groene zeep en een emmer water zijn vaak al genoeg om in het huis aan de slag te gaan.

Citaten

Een plastic zakje wordt gemaakt voor een gebruik van gemiddeld 15 minuten. Dan wordt het weer weggegooid. De afbreekbaarheid wordt geschat op tussen de 500 en 1.000 jaar.

Harmen Spek - manager innovation en solutions Plastic Soup Foundation

Ondernemingen als Unilever en L’Oréal hebben al laten weten dat ze gaan stoppen met het gebruik van microplastics in hun producten.

Harmen Spek - manager innovation en solutions Plastic Soup Foundation

Deel dit artikel