Print

In het nieuws: Ruim helft geneesmiddelen op internet is vals

In het nieuws: Ruim helft geneesmiddelen op internet is vals

Ook geneesmiddelen bestel je eenvoudig op internet. Maar zelf dokteren brengt risico’s met zich mee. De EU wil het kaf van het koren scheiden.

Valse geneesmiddelen

Consumenten lopen het risico dat ze op internet valse geneesmiddelen kopen. De Europese Commissie komt daarom met een logo voor online apotheken. Dat keurmerk moet de weg wijzen naar betrouwbare aanbieders van medicijnen.

Veiligheid garanderen

Consumenten kopen steeds vaker geneesmiddelen op internet, stelt Europees commissaris voor Gezondheid Tonio Borg. “Als consumenten medicijnen via internet kopen, moeten ze beseffen dat ze te maken kunnen hebben met een illegale internetapotheek die vervalste geneesmiddelen verkoopt”, zei Borg. “Vervalste geneesmiddelen kunnen niet-werkzaam, schadelijk of zelfs dodelijk zijn.” Het gemeenschappelijk logo voor internetapotheken moet de veiligheid van consumenten garanderen. Lidstaten hebben een jaar de tijd om de toepassing van de verordening voor te bereiden.

Kleine stap

“Het is een kleine stap”, reageert Imad el Kaka, woordvoerder van KNMP, de brancheorganisatie van apothekers. “Als het werkt zijn we er heel blij mee, maar we hebben twijfels of het logo afdoende is. Is het herkenbaar genoeg, kan het vervalst worden, biedt het genoeg bescherming? We denken ook dat het goed moet worden gemonitord.”

Onderschatting

Onderzoek wijst uit dat 11 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder medicijnen via internet koopt zonder doktersrecept. Volgens Annemieke Horikx van het Geneesmiddel Informatie Centrum van KNMP is dit een onderschatting. “De douane onderschept wel illegale zendingen, maar dat is het topje van de ijsberg. Hoeveel mensen daadwerkelijk via internet in het buitenland geneesmiddelen bestellen, is moeilijk te zeggen.”

Vermageringspillen

Zo’n 60 procent van het aanbod op internet is niet het originele geneesmiddel. In mei sloot Interpol nog meer dan 9.000 illegale websites. In een internationale actie nam de politie 9,8 miljoen namaak- of illegale geneesmiddelen in beslag met een geschatte waarde van 36 miljoen dollar. Het ging om vermageringspillen, kankergeneesmiddelen, potentiestimulerende middelen, cholesterolverlagers en preventieve malariamiddelen. Er werden 19.000 advertenties voor illegale farmaceutische producten verwijderd van sociale netwerken.

Unieke code

Woordvoerder Paul Wouters van Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven, noemt de invoering van het logo een prima besluit. “Het probleem op internet is dat je niet weet of je met een bonafide partij te maken hebt. Online apotheken zijn de nieuwe werkelijkheid. Jongeren, maar ook ouderen die werken, vragen: kan het niet op een makkelijkere manier dan alleen de winkelapotheek?” De internationale geneesmiddelensector heeft zelf een systeem ontwikkeld om namaakgeneesmiddelen te bestrijden. De industrie wacht op groen licht van de politiek om elk product van een unieke code te voorzien. Wouters: “De apotheek kan zo zien dat het geneesmiddel bonafide is.”

Op recept

Bij Nederlandse internetapotheken kunnen consumenten alleen geneesmiddelen op recept bestellen. Horikx: “De online apotheek moet altijd controleren of het recept van een arts komt, en of die arts weet welke patiënt hij of zij voor zich heeft. Daarnaast moet de apotheker nagaan welke medicatie de aanvrager eventueel nog meer gebruikt.” Sommige internetpartijen, zoals de Thuisapotheek, bieden alleen herhaalrecepten, maar online aanbieders mogen ook een eerste recept leveren, stelt Horikx.

Niet zelf dokteren

“Ons advies is: ga niet zelf dokteren”, zegt Wouters van Nefarma. “Je kunt wel zeggen: dat bestel ik er even bij, maar geneesmiddelen hangen met elkaar samen. Je moet goed weten wat de wisselwerking met andere medicatie kan zijn. Dat is in Nederland juist goed geregeld.”

Citaten

De douane onderschept wel illegale zendingen, maar dat is het topje van de ijsberg. Hoeveel mensen daadwerkelijk via internet in het buitenland geneesmiddelen bestellen, is moeilijk te zeggen.

Annemieke Horikx - Geneesmiddel Informatie Centrum van KNMP

Ons advies is: ga niet zelf dokteren. Geneesmiddelen hangen met elkaar samen. Je moet goed weten wat de wisselwerking met andere medicatie kan zijn. Dat is in Nederland juist goed geregeld.

Paul Wouters - Woordvoerder Nefarma

Deel dit artikel