Print

In het nieuws: Zonnepanelen worden steeds aantrekkelijker

Voor niets gaat de zon op. Ook zonnepanelen vergen een investering. Een groeiend aantal huishoudens gebruikt het dak om goedkoop energie op te wekken.

Computeren en haar föhnen

De zon schijnt geregeld achter de wolken. Toch biedt het Nederlands klimaat genoeg mogelijkheden om de zon als energiebron te benutten. Gemiddeld schijnt de zon in Nederland jaarlijks 1.500 uur. Eén zonnepaneel is daarmee al goed voor zo’n 1.000 uur computergebruik plus 1.500 keer haren föhnen, stelt Vereniging Eigen Huis.

Prijs gehalveerd

Het aantal locaties met geregistreerde zonnepanelen is in een jaar tijd gestegen van 125.000 naar 185.000 adressen, meldt netbeheerder Stedin. GfK onderzocht voor voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal dat 10 procent van de Nederlandse huishoudens van plan is om het komend jaar zonnepanelen te kopen. Een flinke kostendaling zorgt voor de groeiende belangstelling voor zonne-energie, stelt Milieu Centraal. In 5 jaar tijd is de prijs van zonnepanelen gehalveerd. Toch wijst het GfK-onderzoek uit dat veel consumenten de aanschafkosten te hoog (40 procent) of te laag (ook 40 procent) inschatten.

Rendement van 6 procent

Het rendement van een investering in zonnepanelen is volgens berekeningen van Milieu Centraal vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Een systeem van 6 panelen kost met omvormer en installatie ongeveer 2.900 euro. De jaarlijkse opbrengst is bijna 1.300 kWh aan elektriciteit. Dat komt neer op een bedrag van rond de 300 euro. De terugverdientijd is in dat geval 11 jaar, vertelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. Subsidies kunnen helpen om de investering sneller terug te verdienen. Een landelijke subsidieregeling liep vorig jaar af, maar verschillende gemeenten springen nog financieel bij.

Btw terugvragen

Particulieren kunnen daarnaast de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst, als ze die na 20 juni 2013 hebben laten plaatsen. Dat levert bij 6 panelen ruim 400 euro op, zo’n 15 procent van de investering. Diverse partijen bieden aan om de btw-teruggave te regelen voor bedragen van tussen de 100 en 150 euro. “Wij raden aan om de btw zelf terug te vragen”, zegt Stolk. “Dat is best eenvoudig en het is vrij snel geregeld. Het is toch zonde om daar weer extra geld aan uit te geven.”

Vergoeding

De prijs van elektriciteit zal naar verwachting blijven stijgen, stipt Stolk aan. Dat kan ook meewegen in de beslissing om met zonne-energie aan de slag te gaan. “Met zonnepanelen wek je stroom op waarvoor je niets hoeft te betalen.” Daar komt bij dat deze op sommige momenten meer stroom produceren dan de eigenaar gebruikt. Die energie wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet. Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht om voor elektriciteit die een huishouden met zonnepanelen aanlevert het geldend stroomtarief te vergoeden. Dit is gemiddeld 23 eurocent per kWh. Levert een particulier meer dan hij verbruikt, dan is de vergoeding lager.

Salderingsregeling stopt misschien

Stolk: “De verwachting is wel dat deze salderingsregeling vanaf 2020 wordt stopgezet, met een overgangsregeling van een jaar of twee. Daar staat tegenover dat er accu’s bestaan waarin een particulier de zelf geproduceerde stroom kan opslaan. Deze systemen zijn nu nog heel duur, maar de prijzen hiervan zullen de komende jaren dalen. Op die manier kun je nog profiteren van je eigen stroomproductie.”

Lening aanvragen

Wie aanhikt tegen de investering in zonnepanelen kan een lening overwegen. Stolk wijst op de mogelijkheid om de Energiebespaarlening aan te vragen. Particulieren kunnen maximaal 50 procent van de hoofdsom van deze lening gebruiken om zonnepanelen te financieren. Dit moet wel onderdeel zijn van een pakket van energiebesparende maatregelen. Banken kunnen ook een korting bieden op een persoonlijke lening voor zonnepanelen. Daarnaast is de rente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Een financieel adviseur kan hier meer informatie over geven.

Tips en meer informatie

Is zonne-energie iets voor mij? Kijk op www.portaalzonnepanelen.nl

Op www.energiesubsidiewijzer.nl vindt u informatie over tegemoetkomingen voor energiebesparing.

U kunt vrij eenvoudig zelf de btw op zonnepanelen terugvragen. Op de website van Milieu Centraal vindt u een stappenplan.

Citaten

Wij raden aan om de btw zelf terug te vragen.

Mariken Stolk - Milieu Centraal

De verwachting is wel dat deze salderingsregeling vanaf 2020 wordt stopgezet, met een overgangsregeling van een jaar of twee. Daar staat tegenover dat er accu’s bestaan waarin een particulier de zelf geproduceerde stroom kan opslaan. Deze systemen zijn nu nog heel duur, maar de prijzen hiervan zullen de komende jaren dalen. Op die manier kun je nog profiteren van je eigen stroomproductie.

Mariken Stolk - Milieu Centraal

Deel dit artikel

Contact voor de media