Print

In het nieuws: Studeren zonder in te teren

In het nieuws: Studeren zonder in te teren

De introductieweken zijn begonnen. Eerstejaarsstudenten maken een nieuwe start in een nieuwe stad. Tips voor wie niet op een houtje wil bijten.

De stad en elkaar leren kennen

Een nieuwe studie, een nieuwe stad, een nieuw stadium in je leven. In steden als Groningen, Leiden en Utrecht is deze week de introductieweek begonnen. Duizenden eerstejaars studenten leren de plek kennen waar ze de komende paar jaar veel tijd zullen doorbrengen. Ook maken ze kennis met de studie- en studentenverenigingen en met elkaar.

Aanvullende beurs

Een student op kamers is zo’n 1.360 euro per maand kwijt, volgens het Nibud. Een thuiswonende student geeft maandelijks gemiddeld ruim 800 euro uit aan zaken als collegegeld, studiespullen, uitgaan en verzekeringen. Het is zaak om voor voldoende inkomsten te zorgen. Vanaf 1 september 2015 gaat het sociaal leenstelsel in. Dit studiejaar krijgen studenten nog studiefinanciering. “Sommige studenten vergeten een aanvullende beurs aan te vragen”, zegt Nathalie Michielsens van het ING Fiscaal Bureau. “Ze denken dat ze er geen recht op hebben, omdat hun ouders te veel verdienen. Maar het loont de moeite om het even uit te rekenen. Ik sprak een studente die pas in het laatste jaar van haar studie een aanvullende beurs heeft aangevraagd. Dat is zonde, want je kunt geen geld krijgen over de afgelopen periode.”

Callcenterwerk

“Een voor de hand liggende tip voor wie tijdens de studie niet op een houtje wil bijten: doe studentenwerk”, zegt manager marketing & communications Sonja Hartgring van StudentenWerk. “Wil je veel verdienen en tegelijk je cv versterken? Denk dan eens aan callcenterwerk. De uren zijn flexibel, het verdient goed en je verbetert je klantgerichtheid en salesvaardigheid. Dit zijn in de huidige arbeidsmarkt heel belangrijke vaardigheden.”

Aantekeningen verkopen

Als student kun je profiteren van allerlei voordelen, maar je moet ze wel weten te vinden, stelt Hartgring. “De CJP/Knaek-kortingpas is een voorbeeld. Ook een speciale studentenzorgverzekering kan een stuk goedkoper uitpakken. En als je medestudenten geregeld je aantekeningen willen lenen, kun je overwegen om samenvattingen aan te bieden op Stuvia.nl. Kwalitatief hoogstaand materiaal kan je wel 1.000 euro opleveren!”

Tips voor meer financiële ruimte

  • Veel opleidingen hebben een studievereniging. Als lid krijg je vaak korting op studieboeken en excursies;
  • Gebruik de CJP/Knaek-pas voor korting bij winkels, bioscopen. festivals en musea. De pas kost 10 euro per jaar, maar is gratis als je een ING Studentenrekening opent. Ook StudentenWerk geeft een aantal Knaeks weg aan studenten die op een van de vestigingen langskomen voor een intake-gesprek. Er is ook een Knaek-app die je in plaats van de pas kunt gebruiken;
  • Meld je aan voor onderzoek van de universiteit. Zo kun je 7 euro per uur verdienen als je meewerkt aan onderzoeken van de Universiteit van Amsterdam;
  • Kijk naar speciale studentenzorgverzekeringen. Die kunnen goedkoper uitpakken. Een basisverzekering kost dan zo’n 81 euro per maand. Ook kun je soms met korting een pakket afsluiten voor reis-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering;
  • Verkoop je studiemateriaal. Je kunt je samenvattingen of aantekeningen via Stuvia.nl te koop zetten;
  • Heb je recht op een aanvullende beurs? Als je in hbo of wo binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt je beurs een gift. De eerste 5 maanden van de aanvullende beurs zijn direct al een gift (in het mbo zijn dit de eerste 12 maanden). Of en hoeveel aanvullende beurs je kunt krijgen, hangt af van het inkomen van je ouders. Ook het aantal studerende of schoolgaande broers en zussen telt mee. Met deze Rekenhulp kun je de hoogte van de aanvullende beurs berekenen;
  • Uitwonende studenten kunnen soms huurtoeslag krijgen;
  • Heb je een bijbaan? Grote kans dat je te veel belasting betaalt. Dat kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 250 euro.

Citaten

Sommige studenten vergeten een aanvullende beurs aan te vragen. Ze denken dat ze er geen recht op hebben, omdat hun ouders te veel verdienen. Maar het loont de moeite om het even uit te rekenen.

Nathalie Michielsens - ING Fiscaal Bureau

Doe studentenwerk. Wil je veel verdienen en tegelijk je cv versterken? Denk dan eens aan callcenterwerk. De uren zijn flexibel, het verdient goed en je verbetert je klantgerichtheid en salesvaardigheid. Dit zijn in de huidige arbeidsmarkt heel belangrijke vaardigheden.

Sonja Hartgring - Manager marketing & communications StudentenWerk

Deel dit artikel