Print

In het nieuws: Huurprijs studentenkamers blijft stijgen

In het nieuws: Huurprijs studentenkamers blijft stijgen

De kamernood onder studenten komt tot een eind. Maar de huurprijzen dalen niet.

Makkelijker een kamer

Studenten komen steeds makkelijker aan een kamer. In Nijmegen is er al geen woningnood meer. Ook in andere steden is het makkelijker om onderdak te vinden, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. De komende jaren groeit het aantal nieuwe kamers harder dan de hoeveelheid uitwonende studenten, verwacht Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting.

Geen marktwerking

In 2010 was de gemiddelde wachttijd nog 20 maanden, stelt woordvoerder Jesse van Mourik van Stichting Studentenhuisvesting. “Inmiddels is dat gehalveerd tot tien maanden.” Dat er minder schaarste is, betekent niet dat de huurprijzen zullen dalen. Van Mourik: “Bij ons is er geen sprake van marktwerking. Wij houden ons aan het puntensysteem. De kamernood heeft in die zin geen invloed op de prijzen.”

Prijzen stijgen nog

Aan de prijzen van kamers is nog niet echt te merken dat de kamernood achter de rug zou zijn, stelt ook Constance Dutmer van Studiekeuze123, dat jaarlijks de Nationale Studenten Enquête afneemt. Voltijdsstudenten betalen gemiddeld 352 euro bruto per maand voor huisvesting, blijkt uit het onderzoek. In 2013 was de gemiddelde bruto huurprijs 341 euro. “Bachelors betalen iets minder: bruto 348 euro per maand. Bij masterstudenten is het ruim 368 euro.” Amsterdam is samen met Haarlem de duurste stad, met een gemiddelde bruto huur van 414 euro per maand.

Puntensysteem

Studenten die zich afvragen of ze niet te veel betalen voor hun kamer, kunnen dit controleren met het puntensysteem. Het woningwaarderingsstelsel bepaalt wat de maximale huurprijs van de kamer of woning mag zijn. Zaken die meewegen zijn de totale oppervlakte, maar ook of de keuken en de badkamer moeten worden gedeeld of niet. Een kamer op de 5e verdieping of hoger levert aftrekpunten op, net als een verbod om warme maaltijden te bereiden. Wie het niet eens is met het gevraagde huurbedrag, kan bij de verhuurder een huurverlaging aanvragen. Gaat die hiermee niet akkoord, dan is het mogelijk om de Huurcommissie in te schakelen.

Huurtoeslag aanvragen

In sommige gevallen kunnen studenten ook huurtoeslag krijgen. Dat kan de maandelijkse kosten omlaag brengen. Er zijn verschillende voorwaarden en uitzonderingen. Toch is het ook mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen voor een onzelfstandige woonruimte. Dit kan als de Belastingdienst de studentenwoning heeft aangewezen voor huurtoeslag. De verhuurder kan hier meer over vertellen.

Bank van de buurman

Als de woonruimte eenmaal gevonden is, is de volgende vraag: hoe richten we de kamer goed in, en hoe houden we het ook nog betaalbaar? Volgens Jesse van Mourik van Stichting Studentenhuisvesting hebben Nederlandse studenten daar weinig problemen mee. “Ze lenen wel een bank van de buurman, of ze kopen een goedkoop exemplaar.” De Stichting biedt alleen aan buitenlandse studenten volledig ingerichte kamers aan. “Zij hoeven alleen maar hun koffer mee te nemen”, zegt Van Mourik.

Tips voor inrichting van de kamer

  • Let bij de uitverkoop van meubelzaken op oude showroommodellen. Die zijn vaak sterk afgeprijsd, omdat er ruimte gemaakt moet worden voor de nieuwe collectie;
  • Er is op internet veel tweedehands aanbod te vinden, bijvoorbeeld op Marktplaats.nl;
  • Soms bieden mensen hun meubels ook gratis aan. De afhaler hoeft dan alleen zelf te zorgen voor transport;
  • Ook kringloopwinkels bieden voor weinig geld spullen aan die nog prima in de studentenkamer passen.
     

Nuttige links

  • Check met het puntensysteem of de huurprijs van de kamer klopt;
  • Recht op huurtoeslag? Op de site van de Belastingdienst staat een rekenhulp.

Citaten

Bij ons is er geen sprake van marktwerking. Wij houden ons aan het puntensysteem. De kamernood heeft in die zin geen invloed op de prijzen.

Jesse van Mourik - woordvoerder van Stichting Studentenhuisvesting

Bachelors betalen iets minder: bruto 348 euro per maand. Bij masterstudenten is het ruim 368 euro.

Constance Dutmer - van Studiekeuze123

Deel dit artikel