Print

In het nieuws: Schatgraven op zolder

Schatgraven op zolder

Oude rommel? Of een zoldervondst? Een verzamelaar betaalde een recordbedrag van 2 miljoen euro voor een zeldzame munt. Zwerft er misschien in huis iets rond van waarde?

Munt van 2 miljoen

Een verzamelaar heeft 2,2 miljoen euro betaald voor een Amerikaanse munt uit 1792. Het is een van de oudste munten van de Verenigde Staten. Van deze ‘Birch Cent’ zouden er maar 10 op de hele wereld te vinden zijn. Een dag nadat hij dit recordbedrag op een veiling had betaald, kocht dezelfde verzamelaar nog een munt. Hij gaf zo’n 1,9 miljoen euro uit aan een Wright Quarter, het eerste kwartje van Amerika.

Zolder uitkammen

Is zulk nieuws reden om de zolder uit te kammen of de rommelkast overhoop te halen? De kans dat de gemiddelde Nederlandse woning grote schatten herbergt, is niet heel groot. Toch zijn zoldervondsten geen zeldzaamheid, vertelt Eric Branger van Boedelmakelaar. “Een programma als Tussen Kunst & Kitsch toont het topje van de ijsberg. Niet iedereen zal graag op tv bekend willen laten maken dat een vaas 20.000 euro waard is.” Branger treedt ook op als boedelexpert in Hoeveel Ben Je Waard?, het tv-programma van ING en SBS6 over inzicht in de eigen financiële situatie.

Blauwe borden

Mensen beoordelen hun inboedel vooral aan de hand van de emotionele waarde, is de ervaring van Branger. “De dierbare herinneringen spelen voor de betrokkenen een belangrijke rol, maar dit staat helemaal los van de marktwaarde van de objecten.” Maar zeker bij nalatenschappen kan het gebeuren dat zaken niet op waarde worden geschat. “Ik hoor geregeld: dat regelen we zelf wel. Zo is het voorgekomen dat er in de boedel ‘een paar van die blauwe borden’ zaten. Achteraf bleek dat deze mensen 18e eeuws servies hadden weggegooid. Of de buurvrouw kreeg een vaasje voor de rozen, dat later een Unica van Andries Copier bleek te zijn. Dat glaswerk is rond de 1.000 euro waard en dat kan ook nog wel oplopen.”

Kleine vondst

Je eigen spullen ken je meestal wel, stelt Branger. “Maar bij een nalatenschap is het aan te raden om inzicht te krijgen in de herkomst van objecten. En pas op met wat je weggeeft of weggooit. Een kleine vondst is ook al mooi. Zoals een vaas waar mensen niks in zien, die 150 tot 200 euro waard blijkt te zijn.”

Tips om op te ruimen en te verkopen

  • Iets verkopen wat u niet meer gebruikt. Dat ruimt op. De Meer Geld Overhouden Challenge van ING geeft elke dag tips om structureel geld te besparen. Zoals deze adviezen om op te ruimen en te verkopen:
  • U bent rijker dan u denkt. Loop de zolder op of duik eens in uw rommelkast. Kijk wat u tegenkomt. Kunt u iets verkopen? Dat levert geld en ruimte op;
  • Verkopen kan op allerlei manieren: denk aan internet, tweedehandswinkels of het advertentiebord in de supermarkt;
  • Staan uw boeken te verstoffen? Verkoop ze. Dat kan via sommige online boekwinkels;
  • Koningsdag is verdiendag. Verkopers verdienden de laatste jaren gemiddeld 90 euro op de vrijmarkt. Verzamel nu alvast uw handel.

Hoeveel ben je waard?

Bereken in 6 stappen uw waarde, met de tool op ING.nl
Het 2e seizoen van Hoeveel Ben Je Waard begint op 21 januari om 21.30 uur op SBS6.

Citaten

Zoldervondsten zijn geen zeldzaamheid. Een programma als Tussen Kunst & Kitsch toont het topje van de ijsberg. Niet iedereen zal graag op tv bekend willen laten maken dat een vaas 20.000 euro waard is.

Eric Branger - Boedelmakelaar

Deel dit artikel