Print

In het nieuws: Goede voornemens volhouden

Joggen achter kinderwagen

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. De overgang van oud naar nieuw nodigt de meeste Nederlanders uit om iets te verbeteren. Als de goede voornemens niet meer zo vers zijn, is het toch niet eenvoudig om het vol te houden en verleidingen te weerstaan.

Vergeten

Goede voornemens. Ze zijn zo gemaakt. En weer vergeten. Een ruime meerderheid van de Nederlanders benut 1 januari als het moment om zaken te verbeteren. Toch is dat vorig jaar maar 1 op de 4 mensen gelukt, blijkt uit het jaarlijks onderzoek van ING naar goede voornemens van Nederlanders. Dat niet alleen: nogal wat mensen kunnen zich aan het eind van het jaar niet herinneren dat ze goede voornemens hadden. Eind 2014 gaf nog slechts 48 procent van de Nederlanders aan een goed voornemen te hebben gehad. Een jaar eerder liet 81 procent weten iets te willen verbeteren.

Verleiding weerstaan

Het valt vaak niet mee om het eigen gedrag te veranderen. “Op korte termijn is snoepen lekker”, zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. “Pas na verloop van tijd dienen de nadelen zich aan, zoals dikker worden en gebitsbederf. Dat maakt het lastiger om de verleiding te weerstaan.” Andersom kost het ook tijd om goede gewoonten aan te leren. “Wie gaat sporten om de conditie te verbeteren, moet eerst de nodige inspanning leveren om het uiteindelijke resultaat te behalen.”

Financieel fitter

Meer dan ¾ van de Nederlanders neemt zich voor om meer grip te krijgen op de inkomsten en uitgaven. Afvallen is traditioneel het voornemen dat bovenaan het lijstje prijkt, maar veel mensen willen zich ook financieel fitter voelen. “Het helpt om hulp in te roepen van anderen”, zegt Van Garderen. “Maak geen geheim van de goede voornemens. De omgeving kan je steun bieden.”

Weddenschap

Denk ook na over concrete stappen om het doel te bereiken, adviseert Van Garderen. “Een derde tip is om de kosten van het verbreken van de belofte te verhogen. Je kunt je eigen gedrag sturen door meer op het spel te zetten. Ga bijvoorbeeld een weddenschap aan met iemand in je naaste omgeving, zodat er iets is te winnen of te verliezen.”

Meer geld overhouden

Wie meer grip wil krijgen op de eigen financiën, kan meedoen aan de Meer Geld Overhouden Challenge van ING. Met een gratis app wordt iedereen 30 dagen uitgedaagd om structureel geld te besparen. Volgens het Nibud helpt de app mensen om zich bewust te worden van hun uitgavenpatroon en bespaarmogelijkheden. Veel mensen geven onbewust meer uit dan ze willen, stelt de organisatie. Het Nibud heeft ook geldtips aangeleverd voor de app en heeft berekend welke bedragen mensen kunnen besparen op hun uitgaven.

Goede voornemens volhouden in 5 stappen

  1. Een goede eerste stap is om een doel te stellen dat bereikbaar is;
  2. Probeer de voortgang op te delen in kleinere stappen;
  3. Maak de doelen zo concreet mogelijk en bepaal een periode, zoals 500 euro besparen in 1 jaar. Dat is duidelijker dan een voornemen als ‘meer besparen’;
  4. Het kan helpen om vrienden en familie te vertellen over uw voornemens. Zij kunnen u op een positieve manier helpen herinneren aan uw doelen en u motiveren om het vol te houden;
  5. Als de beloning zoet is, is het eenvoudiger om de eindstreep te halen. Probeer zo’n extra bonus voor uzelf te bedenken. Of – als dat u extra stimuleert – een tegenprestatie als u het doel niet bereikt, zoals een (extra) donatie aan een goed doel.

Citaten

Maak geen geheim van de goede voornemens. De omgeving kan je steun bieden.

Marten van Garderen - ING Economisch Bureau

Deel dit artikel