Print

In het nieuws: Waarom we pensioen moeilijk vinden

financieelFit campagnefoto

De oude dag. Daar denken de meeste Nederlanders liever niet te veel over na. Wie even door de zure appel heenbijt, weet hoe het appeltje voor de dorst bij pensioen uitpakt.

Grote verschillen

Zo’n 35 procent van de Nederlandse huishoudens spaart te weinig ten opzichte van hun pensioenwens. De helft spaart juist meer voor het pensioen dan wat ze zelf zeggen nodig te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Netspar, denktank op het gebied van pensioen. De pensioenopbouw verschilt sterk per huishouden, is de conclusie van de onderzoekers. Er is een groep die te veel spaart, maar een behoorlijk groot deel van de Nederlanders kan straks niet aan zijn levensstandaard voldoen.

Weinig zorgen

De uitkomsten van het onderzoek geven aan dat je pensioenen van Nederlanders niet over één kam kunt scheren, stelt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. “Als je altijd in loondienst bent geweest en premies hebt afgedragen, en het huis bijna hebt afbetaald, hoef je weinig zorgen te hebben over zoiets als een pensioengat. Maar dat ligt anders voor een zzp’er die moeite heeft om het hoofd boven water te houden en die niets aan het pensioen heeft gedaan.”

Liever nu uitgeven

Slechts 7 procent van de Nederlanders verdiept zich in zijn pensioen, stelt Netspar. Nadenken over pensioen is moeilijk en niet leuk. Dat vindt 44 procent van de Nederlanders, blijkt uit de Financieel fit Barometer van het ING Economisch Bureau. Slechts 7 procent is er graag mee bezig. “Mensen zijn geneigd om beslissingen te nemen met het oog op het heden, in plaats van op de toekomst”, zegt Van Garderen. “Dit noemen we ook wel present bias. We geven makkelijker nu geld uit aan nieuwe schoenen of een lekker etentje, dan dit geld apart te zetten voor de lange termijn, zoals sparen voor een vakantie of je oude dag.”

Ver van het bed

“Pensioen is voor de meeste mensen een ver van hun bed show”, bevestigt Henriëtte Raap van platform Wijzer in geldzaken. “Ze vinden het moeilijk om na te denken over de lange termijn. Daar komt bij dat het onderwerp niet altijd aantrekkelijk wordt weergegeven. De aandacht in de media gaat vaak uit naar technische zaken.”

Hoe sta ik ervoor?

Voor een grote groep Nederlanders in loondienst is het pensioen automatisch geregeld. “Daarin hebben ze niet veel te kiezen”, vertelt Raap. “Het is dan nog steeds verstandig om te bekijken hoe je ervoor staat. Iemand die bijvoorbeeld drie werkgevers heeft gehad en drie verschillende pensioenfondsen, zou zich kunnen afvragen: wil ik dat zo houden of wil ik dat samenvoegen? Je kunt inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl om de overzichten te bekijken. Maar dan nog kan het lastig zijn om te beoordelen: hoeveel heb ik straks nou echt? Daarvoor zou je contact kunnen opnemen met je pensioenfonds. Zij kunnen hier meer over vertellen.”

Jong beginnen

Wie graag meer financiële ruimte wil inbouwen voor de oude dag kan zelf extra geld opzij zetten. Eén op de vijf Nederlanders heeft dit in het afgelopen jaar gedaan, blijkt uit de Financieel fit Barometer van ING. Vooral de 55- tot 65-jarigen houden een specifieke spaarpot aan. “Dat ligt voor de hand, omdat voor deze groep het moment van pensionering relatief dichtbij is”, zegt Van Garderen. “Toch kan het juist voor jongeren gunstig zijn om al geld opzij te zetten. Als ze tijdig beginnen met inleggen, kunnen ze namelijk nog profiteren van gunstige rendementen en de kracht van rente-op-rente op de lange termijn.”

Iets extra’s doen

“We merken een grote toename van vragen bij mensen van rond de 55 jaar”, zegt Raap van Wijzer in geldzaken. “Dan komt het dichterbij en willen ze graag weten hoe het zit. Maar als je nog iets extra’s wil doen, ben je dan wel aan de late kant. Je kunt daar beter als dertiger al mee aan de slag gaan.”

Meer weten

Financieel fit is uw geldzaken op orde hebben. Nu en in de toekomst. Dat betekent ook inzicht in uw pensioen. Lees hier meer tips.

Wanneer kan ik met pensioen? U kunt het berekenen met de tool van Wijzer in geldzaken.

Wat moet ik doen voor mijn pensioen? Een overzicht met pensioentips en actiepunten.

Deel dit artikel