Print

In het nieuws: Zuinig wassen bespaart geld

Wasmachine

‘Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in je wasmachine.’ Wie het milieu en de portemonnee een warm hart toedraagt, doet er toch beter aan om niet voor elk wissewasje de wasmachine te laten draaien.

Voorkeur voor 40 graden

Nederlanders wassen het liefst op 40 graden. Consumenten weten dat het zuiniger is om de wasmachine op 30 graden te zetten. Toch kiezen huishoudens vaak voor een hogere temperatuur. De reden: ze zijn het zo gewend, of ze denken dat de was beter schoon wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Stichting Hier klimaatbureau onder 1.942 respondenten.

Wasgedrag verbeteren

“Nederlanders kunnen nog veel verbeteren aan hun wasgedrag”, zegt directeur Bart de Voogd van het Hier Klimaatbureau. Ongeveer de helft van de wassen die consumenten nu op hogere temperaturen draaien, kunnen ze ook op 30 graden schoon krijgen. “Dat is beter voor het klimaat, maar scheelt ook energiekosten. Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden.”

Water verwarmen

Een was draaien kost water en elektriciteit. Het gaat gemiddeld om 4 procent van het totale elektriciteitsverbruik van huishoudens, stelt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De wasmachine verbruikt het meeste energie voor het verwarmen van het water. Een was van 30 graden kost gemiddeld 0,08 cent aan elektriciteit. Bij 60 graden is dat al 0,21 cent en op 90 graden zelfs 0,33 cent.

Eerder vervangen

De meeste mensen vervangen een wasmachine pas als deze kapot is. Volgens Hier klimaatbureau is het verstandig om al eerder over te stappen op een energiezuinig apparaat. Dat zou per jaar tot bijna 100 euro aan stroomkosten kunnen besparen. Milieu Centraal raadt aan om toch eerst goed door te rekenen of het zinvol is om een nieuwe wasmachine aan te schaffen. “Voor koelkasten hebben we berekend dat het loont om een apparaat van rond de zeven jaar oud te vervangen door een nieuwe”, zegt Maricken Stolk van Milieu Centraal. “Op dat gebied zijn de afgelopen jaren enorme technische sprongen gemaakt. Daarnaast staan koelkasten ook altijd aan. Daar is veel winst te boeken, voor het milieu en voor de portemonnee. Bij wasmachines ligt dat anders.”

Wasdroger

Een oudere wasdroger is nog een stuk onzuiniger dan een wasmachine, stelt Stolk. Een droogbeurt met een droger van 5 tot 8 jaar oud kost 3 tot 4 keer zoveel elektriciteit als de voorafgaande wasbeurt. Stolk: “Het is voor milieu het beste om zo’n droger te vervangen door een warmtepompdroger. Of het financieel aantrekkelijk is, hangt af van hoe vaak je ‘m gaat gebruiken.” Bij de keuze voor het juiste formaat speelt de grootte van het huishouden een rol. Voor 2 volwassenen volstaat maximaal 6 kilo. Met kinderen erbij is 7 kilo of meer geschikter. Ook geeft Stolk de tip om de droger zo vol mogelijk te laden. Dat kost minder energie dan 2 droogbeurten met een halfvolle droger.

Goed gevuld

Ook een volle wasmachine is veel efficiënter. “De meeste mensen denken dat de machine vol is als die nog maar voor twee derde gevuld is”, vertelt Stolk. “Zo draaien ze meer wassen dan nodig is. Dat kost onnodig geld.” Haar advies: weeg de droge was eens af tot de maximale capaciteit, om te bepalen hoeveel er werkelijk in de trommel kan. Dat is vaak meer dan je denkt.

Tips voor zuinig wassen

  1. Was altijd met een volle trommel. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u per kilo wasgoed minder energie gebruikt;
  2. Was op 30 graden; dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn zelfs speciale wasmiddelen waarmee u op temperaturen van lager dan 30 graden kunt wassen;
  3. Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat het zuinigst om met water en elektriciteit. Gebruik de ecostand voor de wat vuilere was;
  4. Centrifugeer op de hoogste stand als de was in de droger gaat;
  5. Kies bij aankoop voor een energiezuinige wasmachine met energielabel A+++. Binnen A+++ bestaan grote verschillen in energiegebruik. Kijk daarom ook naar het jaarverbruik in kWh;
  6. Kies een machine met een capaciteit die past bij de grootte van het huishouden;
  7. Neem liever geen was-droogcombinatie; die verbruikt relatief veel energie.

Citaten

Voor koelkasten hebben we berekend dat het loont om een apparaat van rond de zeven jaar oud te vervangen door een nieuwe. Op dat gebied zijn de afgelopen jaren enorme technische sprongen gemaakt. Daarnaast staan koelkasten ook altijd aan. Daar is veel winst te boeken, voor het milieu en voor de portemonnee. Bij wasmachines ligt dat anders.

Maricken Stolk - Milieu Centraal

Deel dit artikel